1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Šest testiranih modela dobilo pet zvezdica, jedino BMW ostao s četiri (VIDEO)
Šest testiranih modela dobilo pet zvezdica, jedino BMW ostao s četiri (VIDEO)

Šest testiranih modela dobilo pet zvezdica, jedino BMW ostao s četiri (VIDEO)

3.86K
6
Podelite sa prijateljima:

Juče smo saznali da je evropska organizacija zadužena za sprovođenje testova na osnovu kojih se procenjuju bezbednosni parametri vozila Euro NCAP, na iskušenja bacila sedam novih modela automobila, i rezultati koje su dobili su prilično homogeni. Naime, Renault Megane E-Tech, Lexus NX, Ford Tourneo Connect i Volkswagenovi aduti: Polo, Taigo i ID.5 su listom zavredeli po pet zvezdica, što je maksimalna ocena za bezbednost. Međutim, savršen skor je pokvario najmanji kupe BMW-a. 

Dakle, s izuzetkom kupea iz Serije 2, svi dobijeni rezultati su očekivani i primereni onom što se podrazumeva od modernih automobila koje su razvili etablirani proizvođači. Utoliko je razočarenje razvojnog tima iz Minhena veće.

Na testu se našao modes s oznakom 220d koji je posedovao obruč upravljača montiran s desne strane. Ispitivači su procenili da je bavarsko vozilo u oblasti procene vrednosti sistema vozačke asistencije zaslužilo razočaravajućih 64%, dok je u segmentu procenjivanja postignuća vezanih za zaštitu pešaka, skor jednako skromnih 67%. Omanji kupe se pokazao osetno boljim kod zaštite odraslih, pa i dece, sa rezultatima od 82% i 81%, redom.

Euro NCAP je procenio da Serija 2 zaslužuje samo „zadovoljavajuću“ ocenu u oblasti zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju, dok je sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama dobio opisnu ocenu „adekvatan“. Lošije je to postignuće jer se elektronsko pomogalo nije baš pokazalo u dobrom svetlu, iskazujući slabosti u reakcijama u kojima je simulirano da biciklisti prelaze drum ili se kreću mimo prave linije putem.

Koliko su procenti koje je zaslužio testirani BMW u stvari skromni, možda najbolje ilustruju karakteristike ostalih testiranih vozila. Tako je na primer, električni Mégane, s gornje slike, u oblasti zaštite odraslih dobio 85%, ali je Volkswagen Taigo bio još i bolji sa 94%. Isti rezultat je dodeljen i restilizovanom modelu VW Polo. Lexus NX je za elektronska pomagala dobio 91% (BMW 64% – da podsetimo), dok je i u oblasti zaštite odraslih putnika, ovaj japanski model dobio skromnih 83%, ali je i s tim rezultatom ostao bolji od poželjnog BMW-a.

Za kraj ćemo reći da performantni BMW M2, koji se očekuje u kasnijem delu godine, nije onaj na koga se odnosi ovaj rezultat, pa će Bavarci s njim imati uskoro priliku da isprave greške i osvetlaju obraz. Inače, kada je poslednji put testirana Serija 2, bilo je to 2014. godine i tada je dobila svih pet zvezdica. To je dakle bio model prethodnog pokolenja, dok će nova generacija s oznakom Serije 2 (ali Active Tourer), biti tek bačena na testna iskušenja.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(3861)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

🤭

BB

Sad im ni BMW ne valja…

Iznogud Časni

kad je valjao?

da11

To govori o tome kakvo je sranje ovaj test. Bez malog preklopa i brzine povecane za 10 km/h je smijesan. Stavili brzinu od 50, vise se u gradu vozi.

moron

Znači, kod ocene sistema aktivne bezbednosti, pozicija „AEB Car-to-Car“, od maksimalno mogućih 6 bodova, BMW M2 je osvojio 3,7 bodova, a Dačija Sandero (i Logan) 4,5 bodova …

Izmenjeno 2 godine pre od strane moron
Laki

Nekad mi dodje loše od nove „realnosti“onako ukupno!