1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Hyundai priprema 17 novih električnih vozila
Hyundai priprema 17 novih električnih vozila

Hyundai priprema 17 novih električnih vozila

151
1
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Motor Company je predstavio dugoročni plan poslovanja i s tim u vezi, prvo što ćemo istaći je to što, nasuprot trendovima, ova strategija nije dobila neko zvučno, pevljivo ime. Zapravo, uopšte nije imenovana. Dalje, esencijalno je naglasiti da se strategija tiče poslovanja marki Hyundai i Genesis, što će reći da ne uključuje Kiju.

Ulaganja azijske korporacije u ove brendove će do 2030. godine dostići sumu od oko 79,1 milijardu američkih dolara, od čega će iznos od 32,4 milijarde dolara otići na razvoj novih proizvoda, dok će na kapitalne izdatke biti utrošeno 36,1 milijardi dolara. Preostalih 10,6 milijardi se javlja kao strateška investicija.

Zanimljivo, Hyundai će utrošiti samo 16,1 milijardu na razvoj novih električnih automobila do 2030. godine, a u tu cifru su uključeni i odlivi za nove fabrike, ali i za infrastrukturu stanica za dopunu baterija. Na primer, Toyota ulaže 69 milijardi u električne pogonske sklopove tokom istog perioda. Ali, baterijski automobili su postali ključna tačka oko koje se vrti strategija korejske kompanije, pa tako u narednih osam godina valja očekivati 17 električnih noviteta s amblemima ove dve marke.

Jedanaest od njih će poneti grb Hyundaija. Tri od njih su sedani, šest je krosovera i jedno lako komercijalno vozilo. Dodatno, videćemo još jedan automobil „novog tipa“. Ove godine će se pojaviti i serijski sedan Hyundai Ioniq 6, dok je krosover Ioniq 7 najavljen za 2024. godinu. Oba modela su već predstavljena u konceptnoj formi.

Šest električnih vozila stiže pod logotipom Genesisa: dva putnička automobila i četiri krosovera, iako je jedan od njih već viđen: Genesis Electrified GV70. Svi novi modeli Genesisa koji na scenu stupe nakon 2025. godine će biti električni, ali će se nastaviti i s proizvodnjom luksuznih verzija pokretanih sagorevanjem fosilnih goriva, onih sa SUS motorima.

Hyundai već poseduje modernu modularnu arhitekturu E-GMP koja je temelj za električna vozila, dok je prvi model zasnovan na istoj prezentovan još pre godinu i malo jače. Ali, već imamo najave premijere nove generacije arhitekture koja će se zvati „Integrisana modularna arhitektura“ (Integrated Modular Architecture – IMA) i ona će biti plod daljeg usavršavanja aktuelne platforme E-GMP.

Hyundai planira da do 2030. godine, osvoji 7% svetskog tržišta električnih vozila i da uveća proizvodnju istih na kvotu od 1,87 miliona primeraka godišnje. To bi značilo da će na baterijska vozila otpadati manje od polovine ukupnog broja sklopljenih vozila Hyundaija (prema planu je ukupan proizvodni kontingent na nivou od 4,3 miliona jedinica za godinu). Ali, Korejci su namerni da uvećaju profitnu stopu kod električnih vozila na 10%. Ukupan kapacitet baterijskih fabrika kompanije bi do 2030. godine, trebalo da dosegne granicu od 170 GWh.

Naposletku, 9,95 milijardi dolara od ukupnog ulaganja Hyundaija će biti usmereno na razvoj softvera interne izrade i na osmišljavanje autopilota. Na kraju 2022. godine očekujemo da vidimo prvi model marke koji će nuditi mogućnost bežičnog osvežavanja softvera, dok bi svi automobili u gami morali da nude istu opciju, ali tek od 2025. godine. Očekuje se da nivo tri autonomne vožnje bude dostupan tokom druge polovine tekuće godine, a pravo na njega će dobiti sedan Genesis G90. Naravno, radi se o novoj generaciji luksuzne limuzine.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Bakljada!