1. Home
  2. Life
  3. Servisiranje vozila – osnovna pravila
Servisiranje vozila – osnovna pravila
12

Servisiranje vozila – osnovna pravila

10.48K
12
Podelite sa prijateljima:

Kvalitetno i redovno servisiranje automobila ne samo što produžava vek vozila, već i doprinosi bezbednosti i uživanju u vožnji. Bez odgovarajućeg održavanja, automobil će imati mnogo više šansi da doživi ozbiljne kvarove, koji kao krajnji rezultat naravno imaju i „bolne“ troškove.

Dakle, redovan servis u velikoj meri redukuje rizik pojavljivanja nenadanih i frustrirajućih problema. Mnogi vlasnici vozila, a to se posebno odnosi na naše prostore, ne pružaju svom „limenom ljubimcu“ odgovarajuću „negu“. Razlozi uglavnom leže u lenjosti, vrlo neinteligentom načinu da se „uštedi“, kao i nedostatku svesti o tome da i automobil zahteva redovno održavanje.

Čitava stvar je utoliko apsurdnija što redovan servis oduzima mnogo manje vremena i izbija mnogo manje novca iz džepa, nego što je to slučaj sa kvarovima prouzrokovanim upravo nebrigom. Mnoge radnje vlasnici mogu da obave i sami, a to se prvenstveno odnosi na proveravanje pritiska u pneumaticima, promenu ulja, kao i ostalih tečnosti u vozilu. Tu su priručnici koji „uskaču u pomoć“, ukoliko neko nije siguran „šta treba da se odvrne“ i „ispod kojeg čepa“ treba da se pogleda. Naravno, uvek je bolje konsultovati se sa stručnim licem, posebno kada su složenije stvari u pitanju.

Rizici?

Koji problemi mogu da očekuju vlasnike automobila koji se ne održavaju kako treba? Izvesna otkazivanja mehaničkih komponenti mogu da donesu ogromne troškove. Šta može biti rezultat neodgovarajućeg servisiranja?

  • Zamena ili reparacija motora. Sasvim je jasno o kakvom se trošku ovde radi. Ukoliko vozač ignoriše signalnu lampicu koja mu javlja da je nivo ulja u motoru prenizak ili se povodi filozofijom „dolivanja“, ne menjajući ulje godinama, ovaj epilog je neminovan. U svakom slučaju, naš savet je da se s vremena na vreme izvrši vizuelna provera nivoa ulja, posebno kada je reč o starijim vozilima.
  • Popravka ili zamena cilindra. Ovo je tipičan problem koji se dešava zbog zanemarivanja održavanja vozila. Otkazivanje funkcionisanja cilindra se dešava kada izostane ubrizgavanje odgovarajuće mešavine vazduha i goriva u cilindru ili ne dođe do paljenja zbog loše svećice. Sve ovo dovodi do pregrevanja cilindra i njegovog otkazivanja. U svakom slučaju, reč je o veoma skupoj popravci. Treba imati u vidu da postoje dve vrste cilindara, mokri i suvi. Mokri cilindri se nazivaju tako jer je reč o košuljicama čiji su spoljni zidovi u direktnom dodiru s tečnošću za hlađenje. Suve s druge strane mogu da se „buše“, odnosno da im se širi prečnik, u odnosu na koji se instalira odgovarajući klip, dok se mokri dobijaju isključivo u standardnoj dimenziji, po običaju zajedno s klipom.
  • Popravka ili zamena delova na menjaču. Problemi na transmisiji mogu biti prouzrokovani neodogovarajućim održavanjem. S druge strane, problemi ove vrste su veoma retki kada se prati uputstvo proizvođača i kada se vozač odnosi prema vozilu u skladu s navedenim. Ova popravka se takođe ubraja među skuplje.
  • Zamena glave motora i svećica. Ova vrsta problema može da dovede i do otkazivanja motora. Neregularno paljenje smeše ili izostanak podmazivanja izazivaju pregrevanje cilindara, a popravka je paprena.
  • Zamena bregastog vratila. Oni koji smatraju da ulje u motoru može „večno“ da traje, verovatno su iskusili ovaj problem. Takođe, prljavština i garež koji se talože na ventilima mogu da prouzrokuju otkazivanje bregastog vratila. Ovo se u principu dešava samo kada se zapostavi redovno i kvalitetno održavanje vozila. Troškovi zamene bregastog vratila su nešto manji od gore navedenih, ali se ovo i dalje ubraja u skupe popravke.

Svi navedeni problemi se veoma retko dešavaju vozačima koji redovno održavaju svoje automobile. Kada se trošak od stotinak (i manje) do tristotinak evra godišnje uporedi sa popravkama koje koštaju od nekoliko stotina pa do desetak hiljada evra, dolazi se do jasnog zaključka kako se treba ophoditi prema vozilu. Ovde nije kraj, jer se vrlo često dešava da naši vozači, kada im se javi potreba za kapitalnom popravkom, „rezervne delove“ traže na otpadu ili posežu za čuvenom „reparacijom“. Nije potrebno komentarisati koliko je takav odnos pogrešan, posebno danas, kada su kvalitetne zamenske komponente lako dostupne i nisu preskupe.

Važno

Kao i u svakom sistemu, tako i u ovom, vladaju pravila. Kada se ona poštuju, u velikoj meri se smanjuje rizik vezan za velike (nenadane) izdatke:

  • Redovna provera tečnosti. Ulje u motoru i menjaču, kao i antifriz, stavke su koje ne smeju da se zanemare. Stanje mahom možemo proveriti i sami, tako da ne postoji opravdanje za vožnju s upaljenom crvenom lampicom. Ukoliko se to i desi, neophodno je što pre dodati potrebnu tečnost, posebno kada je u pitanju ulje motora i menjača, jer u suprotnom dolazi do pregrevanja i otkazivanja.
  • Redovna promena ulja. Ulje u motoru je od esencijalnog značaja za funkcionisanje vozila. Svaki proizvođač određuje vrednosti koje se tiču količine neophodnog ulja u motoru, viskoziteta, kao i minimalnog nivoa. Ulje se u zavisnosti od specifikacija, menja na od 5.000 do 30.000-40.000 kilometara (nova generacija motornih ulja), ili na svakih godinu dana. Naravno, i ulje, baš kao i rezervne delove, treba nabavljati kod proverenih prodavaca, jer pokušaj uštede ovde može veoma skupo da košta. Naš savet je da se ulje menja na svakih 10.000 kilometara, jer se na taj način sigurno obezbeđuje dug vek motora.
  • Provera pritiska u pneumaticima. Ovo je takođe važna stavka u redovnom održavanju vozila. Manji pritisak može da dovede do ubrzanog trošenja guma i povećane potrošnje goriva, dok previše vazduha u gumama takođe nepovoljno utiče na njihov vek i neravnomerno trošenje (srednji pojas gaznog sloja se brže troši). Fabrički određen pritisak se može pronaći na nalepnici, obično na vratima vozila.
  • Provera filtera za vazduh. S vremena na vreme treba proveriti i vazdušni filter. Ukoliko je zaprljan, na duge staze, može da skrati životni vek motora i da poveća potrošnju za do 10 odsto. Privremeno, on može da se izduva kompresorom.

Na kraju, veoma je bitno da se održavanje obavlja u proverenim servisima, koji ugrađuju komponente visokog kvaliteta, a ukoliko imate svog majstora, veoma je važno da nabavku vršite kod renomiranog i proverenog trgovca.

AutoRepublika

 

(10484)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, kola treba održavati. Ali, u tome treba imati i „meru“. U svakom smislu. Dok sam bio „mali“, servisni interval zamene ulja je svakako bio 5.000 km. I ja sam tako i nastavio i kada sam odrastao, bez „edukacije“ i „akceptiranja“ činjenice da su rastom kvaliteta ulja i servisni intervali vremenom dosta produženi. Sve do pre par godina „normalno“ sam menjao ulje svakih 5-6.000 km, oko 4 puta godišnje. Onda mi je („suptilno“ ) ukazano da sam „teška budala“. Ali, to je bolest, kojoj teško ima leka. I baš dosta mi je trebalo dok sam došao u stanje svesti koje… Pročitaj više »

Mick Doohan

10.000 km je „magična“ cifra po današnjim standardima. Mnogi proizvođači sugerišu 20-30k, ali se pokazalo u praksi da je to budalaština. Ranije su ulja bila takva da su gubila svojstva posle 5-6k km. Tehnologija u međuvremenu prilično napredovala, ali mnogi su se zeznuli sa ovim „dugačkim“ servisnim intervalima.

moron

Mnogo kupaca je „smrtno stradalo“ zbog servisnih intervala od oko 30 kkm.

Mick Doohan

🙂 da

Slobo

To znaci da su lud ovaj narod po Evropi,Njemacka Francuska itd.. Svi menjaju ulje u visokim km intervalima kvarovi strasni su tu ali oni idioti i dalje se pridrzavaji uputstva proizvodjaca

Zoya

Zamena ulja odkošta 30e, pa ako je to mnogo na 10.000km onda lepo zameniš motor na 30.000 i eto ga… samo slušaj proizvođače…

moron

Interesantno poredjenje ?

Valon

Vozim 530i, i meni kosta „malo“ vise od 30€, jer moram kupiti 8 litra x 20€, pa onda jos i filtere, i na kraju kad lepo racunas vidis da ti taj servis na intervalu od 10kkm, staje 250€!

Goran Jurković

Ako nemaš para za servis nemoj voziti 530i.
Uostalom niti jedno ulje ne košta litra 20eu. Imaš pakete sa 5 litara. Pogledaj i van ovlaštenog servisa ulje.

moron

Bilo bi celishodno kada bi svi automobili, osim „evidencije“ predjenih kilometara, imali i evidenciju radnih časova. Kao traktori i druge radne mašine. Jer, ako voziš uglavnom van grada, prosečnom brzinom od 60 km/h ( što je dosta visok prosek ), ti možeš 15.000 km da predješ za 250 radnih časova i sa, recimo, 250 „hladnih startova“. Ali, ako pretežno voziš po gradu, tebi će za 15.000 km trebati jedno 750 radnih časova i imaćeš i barem 1.500 „hladnih startova“ ( a na savremenom dizelu ćeš imati za to vreme i barem 50 prinudno prekinutih regeneracija, jer u uslovima gradske vožnje… Pročitaj više »

s mile

u potpunosti saglasan, baš bih voleo da čujem šta na ovo pitanje kažu proizvođači automobila, ili ulja…

nikola stanic

Ko vodi racuna o vozilu odrzavanje je podrazumevana opcija. Sve je bitno i svaki savet zlata vredi. Ono sto se ne da nauciti je iskustvo a ono se stice. Naravno, najbolje savete daju oni koji se bave najmom vozila npr. Unirent, mms auto, autorentdoo, menadzer, cars4rent jer im je u interesu da im se vozila odrzavaju kada ih klijent unajmi