1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Dacia za manje od 10.000 evra – pusti snovi!
Nova Dacia za manje od 10.000 evra – pusti snovi!
7

Nova Dacia za manje od 10.000 evra – pusti snovi!

9.13K
7
Podelite sa prijateljima:

Nažalost, promene u automobilskoj industriji dovele su do toga da i niskobudžetni brendovi značajno podignu cene. 

Svedoci smo ogromnog rasta cena novih automobila. Proizvođači se pravdaju da je to zbog novih, naprednih tehnologija, zatim sistema za filtriranje izduvnih gasova i tome slično… Ima i u tome istine, ali nedovoljno da se objasni takav drastično poskupljenje novih vozila kakvo danas vidimo.

Pre desetak godina, na srpskom ali i evropskom tržištu, moglo se naći skoro pa tuce novih modela koji su se mogli kupiti za manje od „magične“ brojke od 10.000 evra. Danas su takvi četvorotočkaši prava retkost, čak ih više ni Dacia ne nudi. Mada se i dalje rumunskom brendu ne može osporiti činjenica da u nekim slučajevima nudi „mnogo automobila za manje para“, ipak su prošla vremena kada se u salonu Dacije moglo kupovati za 8-9.000 evra…

Sagledajmo situaciju u Srbiji, gde se zbog carinske politike ne uvozi standardni Sandero. Dakle, nama je dostupan samo Sandero Stepway, koji ima početnu cenu od blizu 14.000 evra! Za bazični Duster neophodno je izdvojiti 14.490 evra, Logan je najjeftiniji sa 13.410, dok novajlija Jogger zahteva najmanje 13.390 evra.

Sve je to daleko od onih vremena kada su se rumunski modeli mogli nabaviti i za manje od 8.000 jedinica evropske valute. Polako, ali sigurno, Dacia ukida svoju ponudu najjeftinijih vozila u Evropi.

Uzmimo za primer Francusku, koja je praktično domaći teren za ovog proizvođača. Kada je aktuelni Sandero debitovao na tom tržištu krajem 2020. godine, uvodni trim bio je Access i imao je cenu od 8.690 evra. No, ispostavilo se da je to bio samo mamac za kupce, jer su Rumuni brzo ukinuli taj paket opreme.

Novim promenama cenovne politike na francuskom tržištu, Dacia je došla do toga da Sandero Essentiel SCe 65, odnosno bazično izdanje ovog hečbeka, košta 10.490 evra! No, ispod površine krije se još manevrisanja. Krajem 2020. godine, model sa istom oznakom nosio je cenu od 9.890 evra, ali je tada u spisak standardne opreme bio uključen i automatski klima uređaj.

Samo malo više od godinu dana kasnije, automatska „klima“ deo je opcionala, a sam model poskupeo je za čitavih 600 evra! Dakle, iako Dacia uspeva da održi solidan odnos dobijeno/plaćeno, cene njenih vozila nisu više tako niske. Čini se da će uskoro novi automobili za 10.000 evra biti u potpunosti nepostojeća kategorija…

AutoRepublika 

(9131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Aj ti meni sad nešto reci, ako navodno ima tolika potražnja za autom koje košta ispod 10k eura, zašto onda Dacia ne ostavi u ponudi stariji model koji je tako „jeftin“ i time zaradi enorman novac!?!?
Ili da podjebem još malo,da Fiat brazilski Punto pravi u Kragujevcu koji je pandan vlaškoj tvornic i prodaje za 10keka.
Ali ako ćemo iskreno, imali ste od Fiata za 10k eura auto, pa 8====D palac, niste kupovali nista i sad bi opet auto za 10k?!
🤪

Pomponije

Za mene je Fiat Punto Classic bio pun pogodak za kupce u Srbiji. Pouzdan, jeftina registracija, niska nabavna cena… I bio je mnooogo jeftiniji od 10.000 evra…

YugoFlorida

Čim su otišli na zapadnjačka tržišta gde kupci ne znaju šta će od para odjednom je počela da se ugrađuje kojekakva oprema, koja je značajno podizala cenu automobila. Završni udarac su definitivno ovi sistemi AEB, itd koji su odveć digli cene i pre ovog ludila s rastom cena. Dacia se sve više pretvara u neku vrstu Renoove Škode, odnosno budžetnog brenda, ali samo za one s prosečnom platom od 1500 i više evra. Dok nas koji imamo manje niko i ne zarezuje ni 2 posto, jer ne generišemo profit kao oni.

Izmenjeno 2 godine pre od strane YugoFlorida
S mile

Bilo koji dodatni sistem u tim velikim brojevima za proizvodnju, ne košta puno, neka bude i 200e. Da se svi saberu, pa ne moze biti auto skuplji 2000e. Ali, corona plus, inflacija, plus čipovi, plus približavanje cenama EV.. I dobijemo 50% skuplje automobile.

moron

Za Sandero Stepway je odavno obavezna i doplata za metalik boju ( a dostupne su samo 4 met. boje ). Isti slučaj i za Logana.
Smešno mi je da za pežo 2008 ili novi 308 ili Renegade ili … postoje i po jedna besplatna metalik boja, a za Sandero čak ne možeš čak ni da uzmeš besplatan nemetalik. Jer su ga ukinuli.

Zato Jogger može i u besplatnoj beloj boji, a i bez klima uredjaja …

M M

Politika uvoznika Dajčole je sumanuta, bezobrazna ( a i same kompanije). Dajčola bi za promućirnog kupca, trebalo da izgleda ovako: -Bez „Koraka dalje“ – Stepway; -Bez metalik boje; -Bez alufelni i velkih točkova; -Bez dodatne opreme – dovoljna je manuelna klima i eventualno parking senzori; -Bez takozvane „bezbedonosne“ opreme, raznihh mamipara – zajenacije, radari, kur..ci – palci; Šta bi bilo fino da ima (neka malo bolja) Dacija: -Dizel motor (a više ga nema ni u opciji); -Da ima cenu manju od 9000 (sa dizelom manju oid 10 000). To bi bila prava Dajčola. Ovako, ovo je magnet za naivčine. Shanđero… Pročitaj više »

BB

A da li je iko vidio razlog povećanja cijena da ameri i euro unijati bjesomučno proizbode (čak ni ne štampaju) dolare i eure?