1. Home
  2. Vesti
  3. Počela probna proizvodnja modela Ineos Grenadier
Počela probna proizvodnja modela Ineos Grenadier
5

Počela probna proizvodnja modela Ineos Grenadier

1.86K
5
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Ineos je nedavno postala vlasnik fabrike automobila izgrađene u francuskom Ambahu, nekadašnjem mestu gde su se sklapala vozila marke Smart. Upravo na toj lokaciji je započela probna montaža novog Grenadiera, klasika izvedenog u savremenoj tehnološkoj formi. Inače, probna proizvodnja je uobičajen i neophodan međukorak ka pokretanju masovnog sklapanja, što je operacija koja je planirana za leto pred nama.

Tako Ineos Grenadier postaje jedan od najiščekivanijih noviteta koji kreću u serijsku proizvodnju ove godine dok mu popularnosti doprinose veze sa iskonskim Defenderom, ojačane pokušajem kompanije Jaguar Land Rover da sudskim putem onemougući realizaciju ideje o montaži duhovnog naslednika ideje rasnog terenca.

Rukovodstvo kompanije u vlasništvu britanskog milijardera sera Džima Retklifa već se može pohvaliti činjenicom da je registrovano 15 hiljada porudžbina, upkos činjenici da zvaničnih tehničkih specifikacija i cena nema u javnosti, ali postoji najava o plasmanu istih tokom aprila. Pre pokretanja pilot ciklusa proizvodnje, oko 130 vozila je već sklopljeno u predserijskom izvođenju, kako bi se proverili na bazičnim testovima u smislu konfiguracije i kvaliteta izrade, dok je dalji razvoj događaja vezanih za sklapanje vezan za fabriku u Ambahu.

 

Dakle, prva proizvodna faza, tokom koje je 130 primeraka Grenadiera izašlo iz fabrike je već zaokružena i na tom kontingentu će se proveriti da li ima potrebe za dodatnim prilagođavanjem novih linija za montažu. Druga faza startuje u martu i tada će svi proizvodni procesi biti dovedeni do stepena velike preciznosti. U tom statusu će se postrojenja zadržati sve do kraja maja, imajući u vidu funkcionisanje lanaca nabavke, logistiku i tempo dnevne proizvodnje.

Prvi masovno proizvedeni primerci će se zakotrljati u julu i biće namenjeni kupcima širom sveta. Ukupan broj promena kojima je bila podrvgnuta fabrika u Ambahu nije poznat, ali se zna da nije bilo nužde da se vrše obimne modifikacije. U fabrici su već postojale potpuno nove i savremene proizvodne linije, automatizovana hala za proizvodnju karoserija, kao i moderna sekcija za konačnu kontrolu kvaliteta proizvoda. Ukupan trošak dodatnog prilagođavanja postrojenja je koštao 50 miliona evra, i zato što je tokom 2019. godine, u njih investirao nekadašnji Daimler (sada Mercedes-Benz) iznos od celih 470 miliona evra.

Ineos se u postupku razvoja prvenca poneo potpuno suprotno od onog što su standardi automobilske industrije. Naime, prototip primerci ni u jednom trenutku nisu bili kamuflirani što je i olakšalo priču za pripremu tužbe od strane marke Land Rover u kojoj su se pozvali na plagiranje klasičnog Defendera. Znamo da su na sudu izvisili vlasnici prava na ime Defender, pošto je sud presudio da je kockast oblik Defendera takav da ga je nemoguće zaštiti jer „svi imaju pravo da osmisle kocku“, slobodnije formulisano.

Što se tiče Grenadiera još da kažemo da su razni primerci bili testirani na veoma različitim svetskim lokacijama, što obećava dobre vozne osobine u uslovima za koje je zamišljen. Navodi se da će to biti jedini terenac koji će moći da izađe na crtu još jednoj „kocki“ – legendarnoj G Klasi iz Mercedesa.

AutoRepublika

(1855)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U januaru 2019 gdine ukljucio sam se u projekat Grenadier u firmi AKKA (Francuska) koja ima svoju veliku filijalu u okolini Stutgarta. Firme AKKA i Magna delile su ovaj projekat: AKKA je bila zaduzena za karoseriju a Magna za sasiju sa pogonom. Iz projekta sam izasao u septembru 2019 godine. Razlog: firma AKKA za koju sam radio izgubila je svoj deo projekta koji je zatim predat Magni. Od tada je Magna jedina firma koja razvija ovo vozilo i kompletnu instalaciju njegove proizvodnje. Za one koji ne znaju, Magna je svetski gigant koji liferuje sve moguce komponente auto industriji sirom sveta,… Pročitaj više »

BB

Kada sam pročitao ovaj tekst odmah sam se setio tebe. S jedne strane projekat je otkrio potrebu za klasičnim autom/terencem a sa druge to je opet igračka bogatih a ne sprava koja služi za rad. Izgleda da se ovaj svijet sastoji samo od bogatih…

A englezi izgleda vole davati imena po krčmama, tako je nazvan sistem osiguranja Loyd jer su se osiguravatelji brodova okupljali poslom u krčmi kod krčmara Loyda.

Matija

Ne samo kod Engleza vec sirom sveta su mnoge ideje zacete za kafanskim stolovima i skicirane prvo na salvetama :-). Sto se tice Ineosa i Grenadiera – Dzim Ratklif je prvo dobro mislio pa se u toku projekta predomislio. U Africi su nekada bili samo Land Roveri i Toyote, sada ce ostati samo Toyote.

Bungi

Mislim da je ovo istinski naslednik legendarnog Defendera .LendRover je sa svojom poslednjom kreacijom čuvene legende pretjerao u modernizaciji.Aluminijumska karoserija pa još i samonoseća.?Koliko će ovo biti kvalietatan terenac govori samo podatak da je motor BMW šestak a mjenjač ZF.Ima li bolje.?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Bungi
Matija

Moram malo da dodam: BMW motor je pravljen za limuzine i nedao ti Bog da ga malo pokvasis! Zbog silne elektronike stace negde i dovesti te u veoma neprijatnu situaciju! Defenderov motor je mogao da zaroni u vodu i da dise samo na „surlu“! Samo ovaj podatak vec govori kome je Grenadier namenjen – gradskoj eliti a ne africkoj ili azijskoj divljini! Ovo je stari Defender.
https://youtu.be/XEIDZAAGfxY