1. Home
  2. Vesti
  3. Vozač BMW-a kažnjen jer je prebrzo vozio… Na stazi!?
Vozač BMW-a kažnjen jer je prebrzo vozio… Na stazi!?

Vozač BMW-a kažnjen jer je prebrzo vozio… Na stazi!?

4.89K
0
Podelite sa prijateljima:

Naslov je takav da budi neveru. Ali, istina je. Stanovnik Australije je kažnjen zbog ponašanja za volanom BMW-a. Naime, ljubitelj brze vožnje nije znao da postoje brzinska ograničenja i na stazama namenjenim trkama, a da se ukidaju samo tokom održavanja nadmetanja. To neznanje će platiti i tako što će neko vreme biti prinuđen da posti, u onom za vozače najtežem smislu. Bez metafore rečeno, čovek ostaje bez vozačke dozvole na neko vreme.

I ne samo to, policija je izrekla mandatnu kaznu u iznosu od impresivnih 2.500 australijskih dolara, Utemeljenje za izricanje kazne je pronađeno u propisima zemlje kengura prema kojim se ova staza koristi kao javna saobraćajnica, uz sva prateća zakonom propisana pravila, u svim okolnostima koje ne podrazumevaju održavanje trka.

Uopšteno govoreći, u svetu auto-moto sporta, česta je praksa da se obične, da ih tako nazovemo, saobraćajnice konvertuju u staze za trkanje, po potrebi. Tokom takvih događaja, odnosno za vreme trajanja nadmetanja, put se zatvara za civile, što je status koji se održi do zatvaranja takmičarske seanse. Saglasno tom principu, na primer, funkcioniše i kružna staza u Monaku gde se održavaju trke Formule 1, a isto važi i za galsku stazu, Circuit de la Sarthe kao mesto na kom se odigrava legendarna trka izdržljivosti 24 sata Le Mansa. Istoj kategoriji staza pripada i ona nazvana Mount Panorama, na kojoj se i dogodio i incident o kom izveštavamo.

Jedna od poslednjih deonica staze Mount Panorama s dugim pravcem gde se razvijaju najveće brzine i poslednja krivina pre ciljne linije

Autodrom Mount Panorama je lociran u Bethurstu, u Australiji i često je domaćin trka izdržljivosti. Ali, onda kada trke nisu aktuelne, u upotrebi je kao javni drum na kom važe svi poznati saobraćajni protokoli. Da je to znao, nesrećni vozač BMW-a izvesno ne bi vozio brzinom od 119 km/h, posebno ne tamo gde je na snazi limit od 60 kilometara na čas.

Nisu pomogla izvinjenja upućena saobraćajcima, niti pravdanje zbog neznanja. Uz pozamašnu novčanu kaznu, verovatno od strane suda je izrečena i kazna zabrane upravljanja motornim vozilom na period od čak pola godine. Pride, na tri meseca su oduzete i saobraćajne tablice BMW-a, što je pravni non-sens i očigledna nepravda.

Prošle nedelje smo imali zanimljivu priču, takođe iz Australije. Predlažemo da pročitate članak, a ovde ćemo samo reći da su glavni junaci Subaru BRZ i jedan mladi vozač koji je za 11 minuta, koliko inače traje jedan prosečan seksualni odnos, počinio seriju prekršaja zbog kojih je drakonski kažnjen.

AutoRepublika

(4887)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments