1. Home
  2. Vesti
  3. Lamborghini ne odustaje od V12 atmosferskog motora
Lamborghini ne odustaje od V12 atmosferskog motora
2

Lamborghini ne odustaje od V12 atmosferskog motora

291
2
Podelite sa prijateljima:

Živeo V12! 

Dok od raznih proizvođača poput Mercedesa i BMW-a čujemo da je ovo „mrtav“ agregat, i da nema budućnost, Lamborghini se ne slaže sa takvim razvojem situacije. Šta više, italijanska marka posredno je potvrdila da će naslednik Aventadora i dalje koristiti upravo V12 motor.

Trenutno, Aventador je vrh ponude Lamborghinija. U SVJ ruhu, ovaj automobil koristi mamutski 6,5-litarski V12 agregat koji isporučuje 770 ks. Do sada se verovalo da je upravo taj model „labudova pesma“ za V12 pogonsku jedinicu kod Lamborghinija. No, tehnički direktor italijanske kompanije – Mauricio Ređani najavljuje nešto sasvim drugačije.

U razgovoru za američki Car & Driver, Ređani je naveo da je Aventador ključ za imidž njihovog brenda, a samim tim neophodno je da poseduju i atmosferski V12 motor u svom portfoliju. Takva pogonska jedinica naći će se u primeni i kod naslednika Aventadora, a kako bi se prošli svi neophodni emisioni testovi, „razjareni bik“ namerava da se okrene elektrifikaciji.

O kakvom se obliku elektrifikacije radi ostaje pomalo misterija. Ali prema najavama Ređanija, atmosferski motor definitivno će preživeti, i to uz pomoć električne energije. Veruje se da će se raditi o klasičnom ili o plug-in hibridu.

Kada ćemo videti taj novitet? Pa, uskoro, jer je Aventador na sceni već duže od 10 godina i na kraju je svog tržišnog veka. Neki strani stručni portali veruju da će hibridni naslednik Aventadora stići na tržište već 2022. godine, odnosno da bi mogao biti predstavljen i krajem iduće godine.

AutoRepublika 

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Oduvek sam voleo Lambo, a posle ovoga još više! Ludi traktorista…

BB

Pa Lambo se, većinom, drži u garaži, tako da je irelevantno koliko izbacuje CO2 po kilometru kad je malo kilometara…