1. Home
  2. Vesti
  3. Evropsko tržište: Dizel odoleva!
Evropsko tržište: Dizel odoleva!
3

Evropsko tržište: Dizel odoleva!

1.10K
3
Podelite sa prijateljima:

Centralno obeležje statusa evropskog tržišta novih automobila se može sintetizovati kroz tvrdnju da, uprkos sve masivnijoj penetraciji električnim vozilima, dizeli nastavljaju da se bolje prodaju u Evropi u junu 2022, posebno zahvaljujući afinitetima izraženim u Nemačkoj.

Hvaljen tokom prve decenije ovog milenijuma, uključujući i situacije na tržištima gde je dizel gorivo skuplje od benzina, a zahvaljujući ogromnom tehnološkom napretku koji je ostvaren u toj oblasti, sada pak dizel trpi posledice ove pomame od pre desetak, petnaest godina. „Novo“ energetsko čudo je električna energija, dok politički vrhovi narodnim novcem subvencionišu proizvođače EV, daleko iznad svega od čega je dizel mogao da ima koristi, skoro svuda u Evropi.

Tako se moglo verovati da će dizel motori, optuženi za mnoga zla na ovoj planeti, biti na pragu nestanka. Realnost je ipak malo drugačija. Zaista, prema onome što donosi istraživačka kuća po imenu Schmidt Automotive Research, u osamnaest zemalja Evropske unije (14 pre proširenja 2004. godine, ojačano Norveškom, Švajcarskom i Islandom i Ujedinjeno Kraljevstvo), tržišni udeo dizela je doduše pao sa 53,1% u 2015. na 20% u junu 2022.

Samo je udeo električne energije u istom periodu porastao sa 0,5% na 12,3%, što je i dalje niže učešće od onog koje indeksiraju stari dobri dizeli. Ovo je najniži nivo za električnu energiju od decembra 2021. godine, gde su automobili s nultom lokalnom emisijom štetnih gasova dostigli vrhunac od 20%, nadmašivši tako dizel motore.

 

Takođe u junu 2022, na tržištu koje je pretrpelo pad od 17%, električna energija, u smislu učešća na tržištu, je ojačala za samo 3%. Uzrok? Snabdevanje koje nije moglo da zadovolji potražnju, zbog krize u nabavci poluprovodnika, zatvaranja fabrike Tesla u Kini (nakon ponovnog divljanja novog korona virusa), ali i – i iznad svega – kao posledica nemira i nestabilnosti posle pokretanja rata u Ukrajini, gde se prave električni kablovi.

Pored toga, Velika Britanija je 14. juna ukinula pomoć (proizvođačima) pri prodaji električnih vozila (uz opasku da ovaj potez zapadni mediji neosnovano nazivaju „pomoći kupcima“), s obzirom na činjenicu da je tržište ovih automobila zrelo s druge strane Lamanša. Prognoza u pogledu dostizanja udela elektromobila od 14% u Evropi bi ipak trebalo da bude ostvarena, a skok se očekuje u drugoj polovini. Proizvođači imaju dobro popunjene knjige porudžbina, VW grupa, na primer, ima narudžbu od 300 hiljada električnih automobila za isporuku.

Prodaja dizela je malo lažno uvećana

Ove okolnosti manje pogađaju dizelaše, bar naizgled. Zaista, njihove brojke bi bile veštački uvećane prodajom kompanijama za iznajmljivanje automobila, i to na tržištima kao što je nemačko. Međutim, poskupljenje goriva tamo posebno pogađa dizelaše, kao što je situacija i u Francuskoj, gde je nafta od jeftinijeg goriva od bezolovnog benzina, poskupela i prodaje se za cenu koja je jača čak i od one koja se traži za tečnih 98 oktana.

Ali, proizvođači tradicionalno koriste kompanije za iznajmljivanje sa voznim parkom važnim za prodaju manje popularnih, da ne kažemo nevoljenih modela, koji bi trenutno uključuju dosta dizelaša, za koje su narudžbine izdate pre nekoliko godina.

Dizelaši u Francuskoj tokom početnih šest meseci 2022. godine predstavljaju udeo od 16,8% tržišta, u poređenju sa 12,1% koje je pokazatelj za vozila pogonjena električnom energijom. Priličan je pad posredi, i to u poređenju s ne tako davnim vremenom, kada su naftarice činile i do dve trećine prodaje!

Ipak, i ovde se odupiru. Štaviše, bez subvencija dodeljenih proizvođačima električnih vozila, koje uvek prevazilaze komercijalno, oni bi imali koristi od mnogo većeg udela, koji bi bio dodatno ojačan kada bi imali koristi od „zelene“ nalepnice Crit’Air 1.

AutoRepublika

(1095)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Teško je danas izabrati šta je za kupca novog automobila „najbolja kupovina“ (dizel-benzin, hibrid-nehibrid … ). Često razmišljam na tu temu i uglavnom završim sa zaključkom – pojma nemam. I šta god da izabereš – pogrešio si.

J4ZZ3R

Najbolja kupovina dodatna četiri točka za grad su, po meni, dva električna bicikla Soecialized Vado 5.0

moron

😊