1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nije greška u naslovu: Changan, Huawei i CATL predstavili zajednički SUV Avatr 11
Nije greška u naslovu: Changan, Huawei i CATL predstavili zajednički SUV Avatr 11
0

Nije greška u naslovu: Changan, Huawei i CATL predstavili zajednički SUV Avatr 11

281
0
Podelite sa prijateljima:

Juče je u Kini organizovana prezentacija novog automobilskog brenda Avatar, ali će nažalost ostati upamćena po pogrešno napisanom stilizovanom korporativnom logotipu. Umesto da marka bude ispisana na pravi način, jedno slovo je progutano, pa smo dobili „Avatr“.

Kako bilo, Avatar je plod rada tri strane. U projekat razvoja su bile uključene kompanije Changan, Huawei i CATL, ali je najveći doprinos u poslu pružila automobilska firma Changan, koja je u maju ove godine preimenovala svoju diviziju Changan Weilai, u startu formiranu u dogovoru s markom Nio. Pošto ta saradnja nije funkcionisala, kompanija sada nosi naziv Avatar Technology Co. a u strukturi kapitala iste, figurira mnogo ulagača.

Ukupna vrednost kapitala novoosnovane firme je 184 miliona američkih dolara, a akcionari su ostvarili učešće u istom srazmerno uloženoj sumi. Changan drži 39% akcija, ali je još narednih 19% u rukama Changanove divizije Chongqing. Koncern CATL je stekao 24% kapitala, dok Huaweiju posredstvom preduzeća iz grupacije kontroliše 10%. Pride, Nio se nije povukao iz kapitala, ali nije ni unosio dodatna sredstva, pa je tako njegov udeo spao na svega 1,1%.

Ortaci imaju nameru da pod markom Avatar proizvode isključivo električna vozila, i to relativno skupocena i napredna. Changan je odgovoran za kompleksan razvoj vozila, dok je nova modularna platforma CHN već bila pripremljena, dok je za dizajn odgovornost preneta na kompanijski studio sa sedištem u Minhenu. Huawei je dobio zadatak da razvije multimedijalni sistem i onlajn tehnologije integrisane u ceo ekosistem brenda. Logično, CATL je na sebe preuzeo priču oko razvoja trakcione baterije i povezane elektronike.

Prvi model marke je kupeoliki krosover Avatar 11. Po gabaritima se ravna s čuvenim bavarskim modelom BMW X6. Za sada je novajlija prikazan samo u konceptnoj formi, ali su konstruktori naveli i da je četvorotočkaš skoro 99% spreman za masovnu proizvodnju.

Zanimljivo, ovo nije liftbek s petoro vrata, već fastbek s jednim vratima manje, što je uslovilo da zadnje prozorsko staklo bude postavljeno uspravno, dok zaseban poklopac vodi do prtljažnika.

Za sada je poznato samo par pojedinosti s liste tehničkih specifikacije novajlije. Na primer, navodi se da Avatar 11 može da ubrza do 100 km/h za oko četiri sekunde uz autonomiju od najviše 700 kilometara. Avatar 11 je u mogućnosti da se priključi na brzi punjač snage do 200 kW, što je fenomenalan rezultat u današnje doba.

Najavljeno je da će integrisani autopilot računati na tri lidara, dok će centralni proces biti u mogućnosti da izvede trilion operacija u sekundi, što se označava kao 400 topa.

Baterijska vozila marke Avatar će se izrađivati u fabrici Changana u Čongčingu. Pripreme za ovu akciju su već uveliko u toku, pa je aktuelna najava o pokretanju proizvodnih traka na proleće 2022. godine, dok je početak prodaje zakazan za treće tromesečje naredne godine.

Ideja je da u narednih pet godina ortačke firme predstave četiri modela novog brenda Avatar.

AutoRepublika

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments