1. Home
  2. Vesti
  3. Ford GT Alan Mann Edition kao kraj jednog velikog automobila
Ford GT Alan Mann Edition kao kraj jednog velikog automobila
1

Ford GT Alan Mann Edition kao kraj jednog velikog automobila

255
1
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznata priča o originalnom modelu Ford GT, ili barem ona koja se uglavnom piše u automobilskim medijima i prikazuje na malim ekranima. Generalna ideja je podrazumeva da je čuveni američki sportista slavio četiri godine za redom na poznatoj trci 24 sata Lemansa, prekinuo dominaciju Ferrarija i sprečio ovog italijanskog giganta da ikada više trijumfuje na najvećoj trci izdržljivosti na svetu.

Ali daleko od toga da su Jenkiji bili uspešni od prvog dana. Štaviše, dve godine su eksperimentisali, da ne kažemo „brukali se“, a odluke su koštale mnoge inženjere radnog mesta.

Američka izreka kaže da „ne možes da napraviš kajganu bez da prvo razbiješ nekoliko jaja“ pa samim tim je situacija morala da bude „crna“ pre nego što je postala „bela“. Britanski tim Alan Mann Racing je bio jedan od timova koji je vršio razna testiranja tokom ranih godina takmičenja i Ford ga nikako nije zaboravio. Upravo je njemu posvećeno posebno izdanje modernog GT-a koji će otići u penziju na kraju godine.

Teško je verovati da je prošlo čak sedam godina od kada je sadašnja generacija ovog superautomobila predstavljena. To se desilo na Salonu automobila u Detroitu 2015. godine i rani plan je zahtevao da samo 500 jedinica napusti fabriku sa ciljem da se homologuje za profesionalni auto-moto sport.

Brojka je kasnije udvostručena, a onda je dodato još 350 primeraka kao serija sedam specijalnih modela, kojima bi se proslavio najslavniji period tokom šezdesetih godina. Većina takvih primeraka je bila ona koja je pobeđivala, s izuzetkom primerka koji nosi oznaku AM GT-1. Ovo „AM“ je naravno skraćenica za Alan Mann, a reč je o veoma uspešnom britanskom timu koji je služio kao Fordova zvanična fabrička ekipa na Starom kontinentu tokom šezdesetih godina.

Posle neuspeha na LeMansu tokom sezona voženih 1964. i 1965. godine, AM je spremio posebna dva GT-a izrađena od aluminijuma sa ciljem da pripremi američku ekipu za novu sezonu. Tim je proveo nekoliko meseci početkom 1966. godine testirajući GT na čuvenoj francuskoj stazi i veruje se da je otklonio mnogo boljki koje će omogućiti Fordu da ostvari čuveni finiš 1-2-3.

Inače, Alan Mann Racing se takođe takmičio na ovoj trci, ali je morao da odustane zbog mehaničkih problema. Bio je to jedini originalni GT40 sa karoserijom od aluminijuma i pokretao ga je manji V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara).

Novi GT u tu čast je ofarban u crvenu boju po uzoru na prethodnika i odlikuju ga 20-inčne felne, aerodinamični dodaci i grafike da pokažu javnosti zbog čega je poseban. Ovo su ujedno jedine izmene, što znači da i Alan Mann Edition pokreće 3,5-litarski turbobenzinac sa šest cilindara koji razvija 660 konjskih snaga.

Prema fabričkim informacijama ubrzanje od nule do 100 km/h traje manje od tri sekunde dok je maksimalna brzina 346 km/h.

Početna cena baznog GT-a iznosi pola miliona američkih dolara, ali kako je potražnja uvek daleko veća od ponude, tako morate izdvojiti daleko više novca, naravno ukoliko želite da jedan od njih završi u vašoj garaži. Istovremeno je potrebno potpisati ugovor po kom prihvatate da ga nećete prodati najmanje dve godine.

Iako Ford još uvek nije potvrdio ovu vest, šanse su velike da je Alan Mann Edition poslednje specijalno izdanje pošto GT prestaje sa proizvodnjom do kraja godine. Zvanična premijera će stići narednog meseca na Salonu automobila u Čikagu, a prvi primerci biti isporučeni kupcima narednih meseci.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A to je, znači, Alan Ford… 😂🤣