1. Home
  2. Vesti
  3. Nissanov čuveni 5,6-litarski motor odlazi u penziju
Nissanov čuveni 5,6-litarski motor odlazi u penziju
0

Nissanov čuveni 5,6-litarski motor odlazi u penziju

227
0
Podelite sa prijateljima:

Nissanova komercijalna divizija se nije mogla pohvaliti s mnogo uspeha na američkom tlu tokom prethodnih nekoliko decenija. Svi znamo koliko Jenkiji vole velike terence i pikap kamionete, a nezamislivo je da ih pokreće bilo koji motor osim onog sa osam cilindara. Doduše, Ford je donekle izmenio trend pre nekih desetak godina kada je javnosti prikazao nove turbobenzince s oznakom EcoBoost, ali čak i globalni lider među komercijalnim vozilima zna da Amerikancima mora da ponudi veliki V8.

Znajući sve to, kada je Nissan odlučio da uđe u kategoriju velikih vozila početkom ovog veka, bilo je sasvim očekivano da će ga pokretati „kamionski“ atmosferac s osam cilindara.

Nosio je kodnu oznaku VK i mogao je da se naruči u vozilima kao što su Nissan Titan, Pathfinder, Armada i NV, odnosno Infitniti QX56, a prvi put smo ga videli 2004. godine. Tada je još uvek razvijao 305 konjskih snaga i omogućio je japanskom proizvođaču vozila da stekne veliku prednost nad konkurencijom.

Vremenom se nudio u još nekoliko luksuznih Infinitija, a vrhunac je dostigao u modelu Q70 gde se mogao pohvaliti sa 436 „grla“. Snaga je i dalje impresivna iako VK definitivno pokazuje godine, ali danas su neka druga vremena u kojima vladaju neki drugi problemi. Kao što se moglo pretpostaviti, reč je o sve strožijim merama povodom izduvnih gasova gde je postalo jako teško zadovoljiti ih sa tehnologijom starom dve decenije.


Kako prenose kolege sa sajta Automotive News, VK će uskoro u penziju, a zameniće ga onaj zapremine 3,4 litre. Reč je o novom V6 motoru sa turbo punjačem koji bi trebalo da razvija sličnu snagu, uz značajno viši maksimalni obrtni momenat, a istovremeno i da omogući japanskom proizvođaču vozila da prođe bez kazni po pitanju zakona o izduvnim gasovima.

Trebalo bi da debituje u terencu Armada, a zatim da se vremenom nađe ispod hauba i ostalih velikih vozila pod značkom Nissana i Infinitija. Doduše, nismo sigurni kada će se to desiti, pošto je Armada debitovala u sadašnjoj generaciji pre svega pet godina i prošla kroz „zatezanje“ bora 2021. godine, pa nije realno očekivati naslednika pre 2025. godine.

Videćemo ga i u većem Infinitijevom terencu, ali za sada ne postoje priče da će Nissan Titan dobiti naslednika. Prodaje se izuzetno loše i aktuelna su govorkanja da ga nećemo videti u narednoj generaciji, ali takav motor bi išao rame uz rame s nekim novim kamionetima kao što su Ford F-150 i Toyota Tundra.

AutoRepublika

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments