1. Home
  2. Vesti
  3. Ruskom distributeru preselo što se ugradio u cenu preko mere
Ruskom distributeru preselo što se ugradio u cenu preko mere
1

Ruskom distributeru preselo što se ugradio u cenu preko mere

936
1
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da je tražnja za novim automobilima intenzivnija od proizvodnih mogućnosti do čega je u početku dovodila pandemija novog korona virusa, da bi se kasnije na prvu muku nadovezala i nestašica elektronskih komponenti što je samo još dodatno produbilo jaz između ponude i tražnje za novim automobilima. Čitamo izveštaje koje iz Amerike šalje Zoran Tomasović i gde nam često piše o tome koliko su jake tarife kojim besramno „nadgrađuju“ osnovnu preporučenu cenu novog vozila američki trgovci i o tome kako je to usklađeno sa tržišnim zakonima. Sada stiže priča iz Ruske Federacije gde sud nije baš blagonaklono gledao na ovakvu situaciju,

Istini za volju, ruski trgovci ne dodaju proizvoljno sume na (od proizvođača) preporučene maloprodajne cene novih četvorotočkaša već ih oplemenjuju skupom opremom ili opterećuju dodatnim uslugama koje papreno naplaćuju, a koje u stvari kupcu nisu neophodne, niti su željene. Ali, bez njih – nema ni limene prinove u kući. Takav dodatak automobilu i ceni Rusi nazivaju „допа“.

Elem, jedan licencirani, da ne kažemo ovlašćeni nakupac iz Krasnojarska je na preporučenu cenu automobila dodao sumu od 241 hiljade ruskih rubalja, što preračunato u evre iznosi 2.825 novčanih jedinica, kako nam je preračunao sveznajući Google. Naime, zaposleni kod dilera je zamislio da naplati pomenuti iznos na ime dodatnih usluga u vezi isporuke vozila.

Kupac je vozilo toliko silno želelo da je naposletku prihvatio i da mu vozilo bude isporučeno uz dodatno obezbeđenje tokom izvesnog perioda, a kojim je predviđena mogućnost korišćenja usluge šlep službe, pomoći na putu bez obzira na doba dana ili noći, kao i usluge eventualno potrebne pravne pomoći. Međutim, nakon što je još jedared pregledao strukturu računa kod kuće, shvatio je da je „nasamaren“, pa je slučaj predao sudu, nakon što je trgovinska kuća odbila da refundira novac.

Nakon sudskog procesa, veće je donelo odluku u korist tužioca, pa je prodavac bio prinuđen da na račun kupca uplati za trunku višu od dvostruke sume (5.765 evra). Istovremeno je preduzeće kažnjeno sumom od 120 evra. U sumu koja ilustruje odštetu, uključeni je i iznosi od 1.520 evra na ime moralne štete.

AutoRepublika

(936)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Trgovačke fore i fazoni.