1. Home
  2. Vesti
  3. BelAZ započeo proizvodnju teškaša od 130 tona s dizel motorom na metan
BelAZ započeo proizvodnju teškaša od 130 tona s dizel motorom na metan
2

BelAZ započeo proizvodnju teškaša od 130 tona s dizel motorom na metan

688
2
Podelite sa prijateljima:

U asortimanu marke BelAZ se već nalaze jedinice pokretane sagorevanjem metana u dizel motoru, ali samo one „lagane“, s ukupno dozvoljenom nosivošću od 45 tona. A sada je evo stigla i prinova iz superteške kategorije, pa je pred nama novi model 7513C koji je homologovan da ponese tovar težak čak 130 tona.

Interesantno je da je inicijator razvoja ovog projekta bio na strani tražnje, a ne ekipa iz same fabrike. Kompanija iz Kemerova, Sibir-Energo je još tokom 2017. godine započela s konverzijom ovakvih kamiona BelAZ-a na pogon na metan, i to u saradnji s beloruskom firmom TechnoEko, predstavnicima češkog društva ComAp i američkim Cumminsom.

Vozila s „pomorskim“ šesnaestolitarskim dizelom KTA50 iz Cumminsa su dobila dva rezervoara za metan koji su sposobni da istrpe veoma visok pritisak i niske temperature, kao i isparivače. Naravno, ovavka modifikacija kipera je bila moguća usled dogovora s proizvođačem. Svetlost dana je do ovog trenutka ugledalo sedamdesetak primeraka ovako koncipiranih vozila.

Njihovo ukupno vreme rada je bilo duže od 350 hiljada radnih sati, i tokom tog perioda je zaključeno da su troškovi gorva sniženi na godišnjoj osnovi po jednom vozilu za oko 41,5 hiljada evra. Dizel motori koji sagorevaju ukapani metan rade tiše i tečnije, a zamena motornog ulja kod takvih agregata je zahtevana na ređim osnovama.

Međutim, s druge strane, vreme koje je potrebno da se uloži u održavanje vozila s ovom koncepcijom je udvostručeno, spram uobičajenog koncepta, pa zahteva umesto 250 radnih sati, ukupno 500 sati angažovanja majstora.

Nadležni u fabrici su odlučili da pristupe serijskoj proizvodnji ovako skockanih teškaša, što je zaključak proizašao iz dvogodišnjeg probnog perioda. Nakon uspešno sprovedenih pripremnih procedura, probni kontingent od tri kamiona je proizveden, dok je proizvodnja ovakvih divova veoma specifična i odvija se po nekom posebno ritmu i u posebno definisanom obimu.

Kako bilo, nema nikakvih sumnji da će u uslovima rasta cena goriva, tražnja za teškašima s ovakvim pogonskim sklopom biti samo jača, pa tako i nema dilema u pogledu očekivanog uspeha proizvođača radnih mašina.

AutoRepublika

(688)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa gasu raste Više cijena nego drugim gorivima 😉
Ali istočno od rajha su drugačije cijene 😉

Horhe

Samo mala korekcija u tekstu, CNG vozila ne sadrže isparivače već samo regulatore pritiska. (moram da se ogradim da možda grešim ako su u pitanju LNG vozila, onda je moguće da imaju isparivač). Verovatno im odgovara i što ta vozila mogu na nižim temperaturama da se lakše startuju, bez straha od mržnjenja dizela. Inače, u RU se masovno prelazi na CNG u državnim firmama jer se tako onemogućava da službeni vozač uzima svoju dodatnu „proviziju’ u vidu goriva (što je vrlo verovatno i ovde slučaj).