1. Home
  2. Vesti
  3. Italijani trljaju ruke zbog Audijevog odlaska iz B segmenta
Italijani trljaju ruke zbog Audijevog odlaska iz B segmenta
7

Italijani trljaju ruke zbog Audijevog odlaska iz B segmenta

1.69K
7
Podelite sa prijateljima:

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane… 

Već neko vreme nam je poznato da urbani A1 neće dobiti naslednika. U Audiju ističu da ovaj model više nije isplativ, mada je takva izjava krajnje diskutabilna… U svakom slučaju, A1 se bliži kraju karijere, a sada iz Audija stiže potvrda i da će Q2 uskoro biti penzionisan.

To je za nemački Handelsblatt kazao Markus Disman, izvršni direktor germanskog brenda. On je objasnio da će se Audi fokusirati na veća vozila, gde se može generisati veći profit na svakoj prodatoj jedinici.

Tako će sa odlaskom A1 i Q2, uloga uvodnih modela u Audijevoj gami pripasti većoj braći – A3 i Q3. Koliko će ova odluka biti isplativa ostaje da se vidi, ali nijedan od pomenuta dva subkompakta nema lošu prodaju u Evropi.

Prethodne godine hečbek A1 imao je 57.602 upisane registracije, dok je Q2 nakupio 53.844 isporuke. Skupa reč je o više od 110.000 automobila, što je poprilično velika brojka.

Kako je Q2 već šest godina na tržištu i s obzirom na životni vek od sedam godina novijih Audijevih modela, on bi već naredne godine mogao otići u istoriju.

Stellantisov klizeći start…

Od ovakvog postupka Audija trebalo bi da najviše profitira Stellantis, odnosno italijanski brendovi pod njegovim okriljem. Sa odlaskom Audija, nijedna nemačka premijum marka više neće biti pristutna u B segmentu, što širom otvara vrata Italijanima…

Alfa Romeo je već najavila da će njen uvodnik u portfolio biti gradski krosover upravo u ovoj klasi. Na taj način bi taj model mogao prikupiti mušterije koje će želeti premijum četvorotočkaš u toj tržišnoj niši. Model nezvanično nosi naziv Brennero, i do sada smo više puta pisali o tom budućem subkompaktnom SUV-u.

No, neće Alfa biti usamljena u B segmentu, jer će joj društvo praviti Lancia. Ipak, Lancia će pored krosovera u toj klasi ponuditi i hečbek, odnosno novu iteraciju modela Ypsilon koji je i spasio ovog proizvođača od sigurne propasti.

I francuski DS mogao bi da profitira na Audijevom „egzitu“. DS3 Crossback takođe je smešten u ovaj deo tržišta, i koliko je do sada poznato, predviđeno je da i ovaj krosover dobije novu iteraciju.

Uz sve to, trebalo bi imati u vidu da je evropski bestseler iz SUV B segmenta – Peugeot 2008, u svojim skupljim trimovima nadomak premijuma, što pokazuje da postoji apetit kod ovdašnjih kupaca za takvim vozilima.

AutoRepublika 

(1693)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
hasaN

A1 mi je bio odličan u prethodnim generacijama, a aktuelni mi je katastrofa. Enterijer je urađen u maniru Ibize / Fabije, od jednako kameno tvrdih plastičnih obloga , tako da mi zaista nije jasna osoba koja izbroji 30+k za Fabiu sa četiri prstena

Izmenjeno 2 godine pre od strane hasaN
moron

Slažem se. Zašto bi uzeo A1 za 30k, kada može da kupi fabiju za 30k …

J4ZZ3R

Koji si ti cinik 🙂 a1 je košta 30k pre ere Covida

TheStig

Sto se cudis?A6 je izgubio na kvalitetu a kamoli a1 😅Sad moras otici u klasu Bentlija da nemas primjedbi na enterijer. Mozes naci znake „krađe“ i u automobilima preko 50 000 eur.

Iznogud Časni

a i taj bentli je na bazi pola, samo malo razvucen 😀

BB

Au što se nakotilo tih premiuma…

Iznogud Časni

daj, ovo ime svabo nema sanse da izgovori a posebno francuzi. Alfa mora mijenjati imena koja se moraju moci izgovoriti lagano na svim jezicima, jebiga brojke i slova.