1. Home
  2. Vesti
  3. Rang lista premijum brendova
Rang lista premijum brendova
13

Rang lista premijum brendova

2.72K
13
Podelite sa prijateljima:

U 2022. godini BMW je dominirao prodajom premijum automobila širom sveta. Tesla je već bio na četvrtom mestu na ovoj rang listi, iza Audija. Lexus i Volvo u mrtvoj trci.

Specijalisti za analizu automobilske industrije pokušali su da sakupe sve podatke o prodaji premijuma, luksuznih i ultra-sportskih brendova automobila prošle godine u svetu. Koristeći podatke prikupljene sa 152 glavna tržišta automobila na planeti, došli su do glavne rang liste od 36. prestižnih marki automobila. Nije iznenađujuće da BMW dominira sa svojih više od dva miliona prodatih automobila prošle godine, omogućavajući mu da pobedi Mercedes (1,98 miliona) i Audi (1,47 miliona). Ali tu su još neke zanimljive bitke na ovoj rang listi.

Četvrti, prema globalnim podacima iz Car Industry Analysisa, Tesla počinje da ozbiljno pristupa Audiju sa svojih 1,30 miliona prodatih automobila. Peti i šesti, Lexus i Volvo su jedan drugom za vratom, a Cadillac je i dalje ispred Porschea.

Američki proizvođač bi uskoro mogao imati koristi od povratka u Evropu sa električnim modelima. Naprotiv, trenutna loša forma Jaguara ističe se sa samo 64.399 prodatih automobila u 2022. godini. Engleski proizvođač je u 2017. isporučio 178.601 vozilo širom sveta! Takođe treba imati na umu da Bentley nije mnogo daleko od Maseratija i da je Aston Martin za sada daleko od svojih glavnih konkurenata. Alpine je na 27. poziciji u ovoj rang listi sa 3.559 prodatih automobila. Do 2030. godine, nada se da će dostići stopu prodaje od 150.000 automobila godišnje.

Takođe treba napomenuti da je prodato više Alpina nego Lotusa, a engleski proizvođač je takođe pozvan da značajno poveća obim prodaje dolaskom SUV-a Eletre. Brend sa najvišom prosečnom prodajnom cenom na ovoj rang listi, Bugatti je prodao 60 automobila lani. Sa osnovnom cenom iznad tri miliona evra, to i dalje predstavlja najmanje 180 miliona evra prometa.

AutoRepublika

(2717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Žalosno je na koje su brojke spali jedan Kadilak i Linkoln.

moron

Čudna mi neka („proširena“) lista premiuma

Renault Terminator

Po mojem kriterijum na ovoj listi, šta je to „premium“ brend…Porsche je na prvom mijestu.

Svemirska policija

Porsche se vodi kao Luxury sports car.

Renault Terminator

Moj kriterijum je drugačiji.Ja aute dijelim na obične i premium.
A na ovoj listi za mene su premiumi Porsche,Bentley,Ferrari,Lamborghini,Aston Martin,Rolls Royce,McLaren,Lotus,Bugatti,Morgan,Pagani,Maserati.
Ostalo su obični automobili.

Balkanboj

Od svega ovoga na listi samo BMW ima sve svoje, a pod tim mislim na motore i mehaniku koje ne deli ili pozajmljuje od drugih proizvođača automobila kako bi imao što veći broj prodatih vozila.
Teslu ne računam u automobil.
Super sportski i egzotični automobili su ionako namenjeni malom broju platežnih kupaca.

Ne vidim ovde Koenigsegg.

moron

BMW „ne deli“ motore?
Šta misliš, izmedju ostalog, u sadašnjem Range Roveru, V8 od 4,4 litra i 530 ks, čiji je ?

Balkanboj

Hteo sam reći da BMW u svoje automobile ugrađuje isključivo svoje motore, nisu kao neki „premijum“ koji ubacuju Renault motore.

Poznavalac

Ali ovi neki drugi su u stanju da razviju svoje automatske menjače a ne samo da ih kupuju od dobavljača.

Renault Terminator

Moguće…ali nijedan taj mjenjač nije bolji od onog od koga BMW kupuje.Taj mjenjač ide od BMW do autobusa i kamiona.

Balkanboj

Jeste, ja sam potpuno oduševljen Koenigsegg-ovim manuelno-automatskim menjačem sa 9 brzina.
Fantastičan.
I zašto praviti svoj menjač kad ZF ima HP8?

'79 DeVille

Tesla premium? Interesantno. Da li je iko od ‘evaluatora’ ikada seo u Model 3 ili Model Y?

Svemirska policija

Dajte „credit“ onome ko je objavio analizu, a ne da se kitite tuđim perjem.