1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet već ima preko 110 hiljada narudžbi za električni pikap Silverado
Chevrolet već ima preko 110 hiljada narudžbi za električni pikap Silverado
0

Chevrolet već ima preko 110 hiljada narudžbi za električni pikap Silverado

137
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasnici pikap kamioneta nemaju baš impresivnu reputaciju na američkom tržištu. Postoji ono verovanje da ih poseduju samo takozvani „rednecks“ (džudže) sa američkog juga koji vole samo oružje i svoju sestru od tetke više od svog četvorotočkaša. Prevedeno na neki jednostavniji jezik – „zatucani“ su do te mere da nikada ne bi kupili neki japanski model ili onaj sa modernijom tehnologijom.

Ali, ako pogledamo razvoj popularnosti kamioneta na struju tokom prethodnih godina, dolazimo do zaključka da se možda i one džudže menjaju.

Tesla je primio preko tri miliona narudžbi za svoj model Cybertruck koji bi trebalo da krene sa serijskom proizvodnjom naredne godine. Ford se pohvalio sa poručenih 200 hiljada F-150 Lightninga pre nego što uopšte serijska proizvodnja i startuje ovih dana. Chevrolet je stigao relativno kasno na zabavu, i njegov model Silverado EV je predstavljen pre svega mesec dana, dok će serijska proizvodnja startovati tek 2024. godine.

Ali, tokom spomenute četiri sedmice, preko 110 hiljada Jenkija je uplatilo hiljadu dolara kako bi rezevrisali svoj Silverado EV. Planovi General Motorsa su svakako veći pošto je uložio poveće sume novca da osveži fabriku u gradu Orion Taunšip unutar savezne države Mičigen. U njoj će se proizvoditi modeli GMC Hummer i Cadillac Lyriq pored ovog kamioneta, dok sam kompleks ima godišnji kapacitet od 600 hiljada vozila.

Najveći američki proizvođač želi da godišnje isporučuje baš toliko četverotočkaša na struju do 2025. godine s ciljem da dominira u kategoriji.


A zašto se baš toliko Amerikanaca odlučilo za njega? Pa zapravo deluje poprilično impresivno, barem na papiru. Najmoćnija konfiguracija, kao što je RST, razvija 664 konjske snage i omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za 4,5 sekunde. Silverado EV će biti u stanju da komotno povuče terete mase od 4,5 tone, ali Chevrolet smatra da će biti u stanju i da udvostruči brojku na nasledniku.

Najimpresivniji podatak je onaj koji otkriva da autononija iznosi čak 640 kilometara s jednim punjenjem baterija što je značajno više od konkurencije. Spomenućemo da je i cena veoma pristupačnih 39.990 američkih dolara za onaj radnički model (koji se zove baš tako Work Truck), ali spomenuti RST sa punom opremom košta čak 105 hiljada „zelembaća“.

Videćemo koliko će potencijalnih mušterija odustati pošto je ipak reč o dvogodišnjem čekanju, ali na kraju dana, brojka je svakako impresivna i pokazuje koliko se ukus kupaca kamioneta promenio.

AutoRepublika

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments