1. Home
  2. Vesti
  3. Posle Honde još dva brenda napuštaju Rusiju
Posle Honde još dva brenda napuštaju Rusiju
4

Posle Honde još dva brenda napuštaju Rusiju

3.52K
4
Podelite sa prijateljima:

Nakon što smo pre nekog vremena pročitali čitulju Honde u odnosu na nastup na ruskom tržištu, sada smo u poziciji da izvestimo da će još dve poznate marke automobila krenuti istim putem. Ne, njihova odluka nema veze s tenzijama na granici između dve države bivšeg sovjetskog bloka (Rusije i Ukrajine) već Smart i Chrysler odlaze iz čisto komercijalnih razloga.

Poslovno udruženje Asocijacija evropskih delatnosti (Association of European Businesses) je izvestilo o tome da su 2021. godine u Rusuji prodati (uvezeni) poslednji primerci modela Smart, kao i jedinog aduta američke marke Chrysler u ponudi. Dakle, tokom prošle godine, kao poslednje barem za sada, je prodato samo dva primerka minivan modela Chrysler Pacifica i jedan – jedini Smart ForFour.

Dok se Smart preorijentiše na proizvodnju isključivo baterijskih četvorotočkaša, u skladu s ranijim najavama, dotle je povlačenje Chryslera rezultat odluke uprave kompanije. Ne očekuje se nastavak egzistencije ponude vozila ovih marki u budućnosti, čak ni kada gama bude proširena novim proizvodima.

Istini za volju, Smart je napustio Rusiju još tokom proleća 2020. godine, dok se s uvozom prestalo godinu dana ranije. Asortiman je obuhvatao dvosed u hečbek izvođenju ForTwo, pa još jedan dvosed ali u formi kabrioleta i s imenom ForTwo Cabrio, kao i pomenuti heč ForFour. Sve njih je pokretao atmosferski jednolitarski benzinac s ručnim menjačem, kao i turbobenzinac radne zapremine od  900 „kubika“ s 90 konjskih snaga. U tom izdanju, pogonski sklop je bio dopunjen robotizovanom transmisijom. Dve godine je bilo potrebno dilerema da (ras)prodaju zalihe, dok je poslednji „ruski“ ForFour isporučen u prvom tromesečju 2021.

Što se tiče Chryslera, ne tako davnog januara 2021. godine, predstavnici ove američke marke su se „kleli u sve živo“ da „šta god se desilo, brend ne napušta rusko tržište“, ali evo, „vučićizam“ nije pojam koji je samo nama znan. Kao da nikada nisu izgovorili to obećanje, Amerikanci se već 2022. povlače iz Rusije. Zanimljivo je da polovina game Chryslera nije ni nuđena u Rusiji, a još je interesantnije to što polovinu palete čini samo jedan model, limuzina 300.

Taj model se nije menjao, barem što se generacije u ponudi tiče, još od 2011. godine, a nedavno ga je pazario i Zoran Tomasović. Iako ga je pre pet godina testirao uz najavu da je na kraju životnog ciklusa, doživeo je da poseduje i svoj primerak, kupljen pre samo par meseci. Poznajući ga, odnosno njegovu sklonost ka respektu novca (da ne kažemo da je neviđena cicija – smajli) ponuđena cena je zasigurno bila neodoljiva.

Kako bilo, homologacija za rusko tržište sedana 300 je istekla sredinom 2020. i od tada nije inovirana, dok je poslednja Pacifica napustila izložbeno-prodajni salon u Ruskoj Federaciji u junu prošle godine.

Za kraj još da podsetimo da će japanska Honda, kojoj ni u Evropi ne cvetaju ruže (o čemu smo pisali u više navrata), u skladu s ranije plasiranom najavom, napustiti tržište najgabaritnije zemlje na svetu, i to tokom 2022. godine. Jedini dostupan model u ovom trenutku je krosover CR-V dok se sa isporukama iz fabrika stalo. Trenutno je na snazi maloprodajna cena za pomenuti SUV u iznosu od 3.129.000 ruskih rubalja, što u „našem novcu“ iznosi oko 36,1 hiljadu evra.

AutoRepublika

(3518)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Što će se ruje nasikirati…

moron

Već su i crninu obukli …

moron

Tomasović kupio Chrysler 300 ? Ja razumeo da traži nešto sa 6MT, pominjao je čak i civica. A šta bi sa CHR-om, čiji smo test nakon kupovine čitali i ovde na AR?

Iznogud Časni

Da je Lancia-u kupio pa hajde…