1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Amarok će biti ponuđen i kao replika Forda Rangera Raptora
Volkswagen Amarok će biti ponuđen i kao replika Forda Rangera Raptora
0

Volkswagen Amarok će biti ponuđen i kao replika Forda Rangera Raptora

1.79K
0
Podelite sa prijateljima:

Protekle godine smo svedočili najavi buduće saradnje dva pomalo neočekivana partnera. S jedne strane se nalazio veliki Volkswagen, drugi najveći proizvođač na svetu koji se proslavio širom sveta isključivo štedljivim četvorotočkašima i dizel motorima. Njegov partner je Ford, američki brend koji zavisi isključivo od terenaca i pikap kamioneta na domaćem tlu.

Ali svakoj strani je nedostajalo nešto što je partner nudio, pa je Fordu bila potrebna pomoć oko razvoja električnih modela dok je Volkswagen svakako zaostajao s komercijalnim vozilima. Upravo su Amerikanci pristali da razviju narednu generaciju modela Volkswagen Amarok na bazi nedavno predstavljenog Forda Rangera, a kako prenose kolege sa sajta CarsGuide, videćemo i njegovo izdanje veoma visokih performansi.

Ovaj izvor kaže da je došao do poverljivih informacija koje pokazuju da su Nemci kontaktirali kompaniju Ford i zatražili prototip naredne generacija Raptora s ciljem da prouče tehnička rešenja po pitanju ogibljenja.


Ovo zapravo ne bi bio premijerni put da nemački gigant ponudi tako nešto. Volkswagen je u prošlosti sarađivao sa australijskom firmom Walkinshaw Performance kako bi razvio proterenski Amarok, i tako ga prodavao širom sveta. Izmene su uglavnom bile kozmetične prirode sa agresivnijim branicima i grafikama, uz određene mehaničke napretke na račun ogibljenja i ploča, kako bi se zaštitila mehanika ispod vozila.

Nije nam poznato zašto Volkswagen više ne želi da sarađuje sa „kengurima“, ali kada se zna u kakvom ugledu uživaju Raptor izdanja modela Ford Ranger i F-150 i verovatno budućeg Broncoa, ne iznenađuje nas što Nemci ipak vide prednost u „kloniranju“ Amerikanaca.

Eksperti smatraju da Volkswagen u najvećoj meri želi da pozajmi Raptorovo ogibljenje dok će se verovatno fokusirati na sopstvene motore. Ranije je potvrđeno da će Amarok biti dostupan sa dizelom u konfiguraciji sa šest cilindara, dok Ford isključivo zavisi od američkog tržišta.

Nagađa se da će Ranger Raptor verovatno pokretati 3,0-litarski turbobenzinac sa oko 400 konjskih snaga pozajmljen od bratske firme Lincoln, onaj koji smo nedavno videli na novom Broncou Raptoru. Na taj način, Amarok bi pozajmio najpoželjniji deo s partnerskog proizvoda, a istovremeno bi zadržao sopstveni identitet.

Bilo kako bilo, Volkswagenova verzija će debitovati krajem ove godine dok ćemo ga u izložbeno-prodajnim salonima videti tek sledećeg proleća. A do tada, ne sumnjamo da će neko uloviti Amarok „Raptor“ u akciji.

AutoRepublika

(1792)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments