1. Home
  2. Vesti
  3. Najniža zarada u mađarskoj fabrici Audija sada je 1.000 evra
Najniža zarada u mađarskoj fabrici Audija sada je 1.000 evra
1

Najniža zarada u mađarskoj fabrici Audija sada je 1.000 evra

651
1
Podelite sa prijateljima:

Radnička klasa euforična

Sindikalno organizovanje radnika u komšijskoj Mađarskoj doživljava snažan procvat, piše nemački Deutsche Welle. Rast popularnosti radničkih sindikata koji svakodnevno dobijaju stotine novih članova, podstaknut je uspehom zaposlenih u fabrici u Đeru, gde se proizvode razni modeli marke Audi.

Nakon štrajkova koji su organizovani u Mađarskoj, a zatim i u samoj Nemačkoj, gde je 40.000 radnika mobilisano sa ciljem sticanja boljih uslova za rad, prevashodno povećanja zarade, svi bi želeli u sindikat.

Štrajkovi zaposlenih u Audiju su praktično paralizovali poslovanje kompanije čije je rukovodstvo bilo prisiljeno da uvaži zahteve radnika, kako bi se odblokirao proizvodni lanac i sprečili nagomilani milionski gubici kao posledica zaustavljanja proizvodnih traka.

Ono što su trudbenici u Mađarskoj uspeli da „izboksuju“ ogleda se u povećanju minimalnih zarada za 18%, što znači da je sada najniža zarada u Audiju skočila sa 800 evra, iz doba pre „bune protiv dahija“, na 1.000 evra mesečno.

Uspeh koji su postigli neimari automobilske industrije izazvao je i ozbiljnu dozu zavisti među poslenicima drugih profesija u Mađarskoj. Inženjer zaposlen u javnom sektoru zarađuje u proseku istih tih 1.000 evra, koliko i najmanje plaćen radnik koji nosi kombinezon sa četiri prstena. Penzionisani nastavnici uživaju u penziji koja je redovna, a na isplatnom čeku stoji deklarisana suma od 800 evra.

Ipak, zarade koje ostvaruju Audijevi radnici koji se služe ugro-finskim jezikom, apsolutno su tragikomične u poređenju s istima, koje nemački poslodavac isplaćuje njihovim kolegama u zemljama zapadne Evrope. Razlike dostižu i 360%, naravno u korist Belgijanaca, Nemaca i ostalih zaposlenih u „civilizovanom delu Starog kontinenta“.

AutoRepublika

(651)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Maja

To je laz..u Madjarskoj fabrici automobila u Djeru radici zaradjuju 550e.