1. Home
  2. Life
  3. Treći nivo autonomije Honde Legend je potpuno besmislen
Treći nivo autonomije Honde Legend je potpuno besmislen

Treći nivo autonomije Honde Legend je potpuno besmislen

396
3
Podelite sa prijateljima:

Novinari redakcije renomiranog internet lista Automotive News su imali priliku da testiraju najsvežiji izdanak čuvene japanske limuzine s oznakom Honde Legend, koja je posebno zanimljiva i mimo bogatog nasleđa, i zbog toga što je prošle godine obelodanjeno da je ovaj sedan postao prvi serijski automobil s tehnologijom autonomne vožnje trećeg nivoa. Do sada je samo 80 primeraka Honde Legend opremljene navedenim sistemom autonomne vožnje isporučeno japanskim kupcima.

Dakle, Honda je prošle godine šokirala javnost objavom da je preduhitrila zvučnija, premijum imena iz automobilske industrije nudeći treći nivo autonomne vožnje na masovno proizvedenom automobila. Doduše, priča nije tako jednostavna jer je Audi zapravo prvi došao do takvog sistema autonomne vožnje pre nekoliko godina, ali isti nije komercijalizovan zahvaljujući sporosti prilagođavanja pravnog okvira koji bi prepoznao napredak tehnologije. I upravo tu i leži kvaka. Nije dovoljno posedovati tehnologiju, a posebno ne onu koja bi se pokazala upotrebljivom i funkcionalnom u realnim uslovima eksploatacije.

Sve oči zainteresovanih za samovozeće modele su sada uprte u Hondu jer je to jedina marka s vozilom koje ispunjava kriterijume definisane u nivou 3 autonomne vožnje, na drumu odnosno u javnoj eksploataciji. Prestižna limuzina Legend je dobila dozvolu za implementaciju ove tehnologije u domovini gde može biti upotrebljena na 90% japanskih autoputeva, kako prenosi Automotive News.

Podsećanja radi da navedemo da nivo tri autonomije podrazumeva kretanje vozila bez upotrebe ruku vozača i bez obaveznog držanja pogleda na put, ali uz spremnost vozača da „uskoči“ u svakom trenutku. U slučaju Honde, ovaj sistem nosi naziv Sensing Elite i prevashodno je namenjen da posluži u uslovima saobraćaja koje najbolje opisuje kovanica „stani-kreni“, i on je dostupan u intervalu brzine kretanja od tridesetak do pedeset kilometara na sat.

Novinari ove publikacije su preneli utiske s test vožnje autoputevima Japana, gde ih sistem Honda Sensing Elite u Legendu i nije toliko impresionirao. Tokom jednoipočasovne test vožnje, desilo se samo jednom da je vozilo bilo pod budnim okom sistema autonomne vožnje, a i to nakratko jer je brzina kretanja veoma munjevito prevazišla 50 km/h. Pride, sistem je potpuno difunkcionalan na autoputevima s oštrim krivinama, pa Honda insistira da vozači ne jedu za volanom, pa čak ni da ne nose sunčane naočare dok se oslanjaju na čudotvorno tehnološko „rešenje“, da ga tako nazovemo pomalo sarkastično.

Nivo 3 je ionako negde na pola puta do pune autonomije, pa tako vozila opremljena sistemima pomoći vozaču drugog nivoa i dalje zahtevaju punu i kontinuiranu pažnju vozača, dok nivo četiri pretvara vozilo u skoro svim situacijama u potpuno autonomni objekt. Tako nivo između ostaje nedorečen i prilično bez smisla, izuzev u kontekstu stepenice više ka cilju, to jest potpuno samovozećem konceptu. Upravo ovo i jeste zaključak test vozača u Japanu, kako smo mi razumeli navode Automotive Newsa.

Izgleda da su prema novitetu ostali hladni i japanski kupci. Proizvodnja Honde Legend s ovim sistemom je ograničena na svega sto jedinica, ali do sada je isporučeno svega 80 njih, kako napisasmo u uvodu. Pored Honde i Audija, i Mercedes-Benz ima svoju tehnologiju autonomne vožnje nivoa 3, a verujemo da i oni prate rezultate Hondinog eksperimenta, kako bi opredelili svoje buduće poteze u ovoj oblasti.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Voleo bih isprobati, samo da vidim gde su razlike u odnosu na postojeća Hondina rešenja.

BB

Pa do 50 na sat sve radi a onda opet moraš ručno. Dakle kao oni AGV roboti što sortiraju robu, može sve automatski, ali na malim brzinama. Ako hoćeš meki AGV sistem, mogu ti i ja poniditi 😉

hasaN

Vidi postojeće rešenje jako lepo radi na autoputu, ono što se u tekstu ne ističe, a što ovaj nivo ima je samostalno menjanje trake. Fora je u pravnom okviru i u tome što su japanci poslovično pošteni (što bi rekao Kesić „Budale!“) pa se ne pinašaju kao Tesla, kojoj sunce na horizontu može da uzliči na STOP znak, a opet pričaju kupcima da imaju „Full autonomni“ mod. Pričao mi je čovek koji prodaje japanske toplotne pumpe da je imao tender koji predviđa testiranje u određenom, vrlo dugom periodu. Zvao centralu da mu daju rezultat, oni ga odjebali u fazonu…“ kako… Pročitaj više »