1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes sanja da izbaci rivala dominantnom Teslinom Modelu 3
Mercedes sanja da izbaci rivala dominantnom Teslinom Modelu 3
0

Mercedes sanja da izbaci rivala dominantnom Teslinom Modelu 3

814
0
Podelite sa prijateljima:

Razumno je pretpostaviti da će novitet nemačkog Mercedesa koji će biti elektro pogonjen, na tržište dospeti negde tokom 2024. godine. Isto tako je verovatno da će taze skockan elektromobil dobiti od ranije poznat naziv. 

Poznati nemački konstruktor je predstavio revidiranu razvojnu strategiju tokom prošlog leta, a u njoj se navodi da bi Mercedes-Benz do 2030. godine trebalo da u potpunosti odbaci upotrebu motora s unutrašnjim sagorevanjem (uključujući i hibride), ali uz jedan izuzetak. Naime, ova odluka će se ticati samo tržišta na kojima je ovo zaista i izvodljivo, a kao primer takvog je naveden Stari kontinent. Sada kada trokraka zvezda nudi baterijsku liniju EQ, sve ovo ne deluje kao daleka, već kao bliska budućnost.

Prisetećete se, ne zbog nezaboravnog dizajna već zato što nije bilo davno, prvog modela s nalepnicom EQ. Bio je to krosover EQC i on je debitovao 2018. godine, dok je prodajna akcija započela naredne godine. Kako su primetile kolege španske edicije motor.es (od kojih smo preko ruskih Kolesa „maznuli“ naslovnu ilustraciju), taj pionirski model nije ispunio očekivanja tvroca, pa je tokom korona godine do kupaca došlo samo 14.645 primeraka, a rezultati iz prošle godine su ipak nešto bolji. U prvih jedanaest meseci 2021. isporučeno je 15.804 komada, što je za 35,3% više nego u identičnom periodu godine koja prethodi analiziranoj.

Španski automobilski novinari veruju da će relativno očajni rezultati prodaje modela EQC prisiliti Mercedes-Benz da odustane od razvoja i proizvodnje naslednika. Pretpostavlja se da će to ime biti samo dodeljeno novom električnom sedanu, onom koji će penetrirati evropsko tržište 2024. godine, a o ovoj temi za sada nema nikakvih zvaničnih informacija. Zato naslovnu animaciju i treba posmatrati kao puko nagađanje talentovanih i nezavisnih dizajnera s portala motor.es.

Sudeći po renderu ispada da će stil novog baterijskog sedana biti odobren u formi koja otkriva bliske veze s konceptom zvanim Mercedes-Benz Vision EQXX (fotografija iznad). Njega smo predstavili kao „prvu premijeru“ u 2022. godini, a to je zato što se zvanični debi odigrao na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu koji se po tradiciji održava prvih dana januara. Mercedes prikazom koncepta insistira na novim tehnološkim rešenjima i mamutskoj autonomiji, ali za razliku od većine naših čitalaca, nama se i stil vozila dopao.

Razložno je pretpostaviti da bi novi sedan EQC poslužio kao električna zamena limuzinske A klase, a isto važi verovatno i za C klasu. Novitet bi mogao da počiva na arhitekturi MMA (Mercedes Modular Architecture), što otvara mogućnost da sveža limuzina ponudi samo zadnji, ili pak i integralni pogon.

Rival ovom zamišljenom Mercedes-Benzu bi bio ultra uspešni američki Teslin Model 3. Pre neki dan smo pisali da ovaj automobil dominira u svojoj klasi premijum segmenta tržišta, pa prema podacima sa sajta Carsalesbase, tokom 2020. godine je isporučen na ruke 85.979 kupaca, dok je prošle godine cifra drastično uvećana pa je u intervalu januar – novembar ka kupcima otpremljeno ukupno 113.894 komada. Taj podatak otrkiva rast popularnosti vozila za 83,5% u prvih 11 meseci prošle godine.

Naravno, kompletna polazna premisa koja „sanja“ o gašenju ponude krosovera EQC je upitna, ali je činjenica koja je isplivala prošle jeseni ta koja govori da će Nemci predstaviti drugu generaciju SUV-a negde 2025. godine. Istovremeno, priča se i o tome da će taj model značajno nadmašiti moći aktuelnog krosovera.

AutoRepublika

(814)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments