1. Home
  2. Vesti
  3. Venturi Antarctica – električno vozilo za ledena bespuća
Venturi Antarctica – električno vozilo za ledena bespuća
1

Venturi Antarctica – električno vozilo za ledena bespuća

167
1
Podelite sa prijateljima:

Venturijev guseničar je prvo električno vozilo upućeno na Antarktik gde će služiti u istraživačkoj stanici “Princeza Elizabeta” koja je u svojini države Belgije.

Venturi je kompanija bazirana u Monaku, a bave se razvojem električnih prevoznih sredstava. Ljubiteljima auto-moto sporta je ovaj naziv sigurno poznat iz Formule E, jer se Venturi nadmeće u tom šampionatu.

Antarctica je vozilo koje je razvijano nekoliko godina i ovo je zapravo evolutivni iskorak ranijeg koncepta iz 2019. godine. Ovaj guseničar je dug 3,4 metra i visok 2,18 metara. Može prevesti šest osoba i njihovu opremu, a ukupna masa vozila iznosi ozbiljnih 2,5 tona.

Pokreću ga dva elektromotora od po 60 kW, koji snagu crpe iz baterije kapaciteta 52,6 kWh. U ovakvom izdanju, Venturi Antarctica je u stanju da prevali 50 km. Iz matične kompanije ističu da punjenje baterije traje od dva do osamnaest časova, u zavisnosti od vremenskih uslova i brzine punjača.

Kada smo već kod vremenskih uslova, vredi istaći da je pomenuto vozilo u stanju da funkcioniše na temperaturama do -50 stepeni Celzijusove skale. U Venturiju tvrde da postoji prostor za još jednu bateriju, te da se na taj način može uvećati domet Antarctice.

Inače, električni guseničar je već stigao na Antarktik u pomenutu belgijsku istraživačku stanicu. On je uveliko u upotrebi i do sada je obavio više putovanja po ledenoj bestragiji. Stanica “Princeza Elizabeta” je ujedno i jedini karbon neutralni istraživački centar na ovom kontinentu, gotovo sva energija dobija se od sunca i vetra, ali postoje i generatori za hitne slučajeve.

AutoRepublika 

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sreća pa je tamo razvijena mreža punjača, a vidi se da su vodili računa o enormnim gradskim gužvama u toj regiji pa su zbog lakšeg parkiranja napravili kompaktni gusjeničar. 👋👏👏.
Bravo genijalci…
Samo da li će taj koji je određivao tehničko tehnološki zahtjev biti korisnik ovog vozila?