1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanac prešao 1,6 miliona kilometara sa Hondom Accord
Amerikanac prešao 1,6 miliona kilometara sa Hondom Accord
11

Amerikanac prešao 1,6 miliona kilometara sa Hondom Accord

4.95K
11
Podelite sa prijateljima:

Da li je zaista više vest kada neki japanski automobil pređe veliku kilometražu? Tokom proteklih godina smo viđali razne modele na američkom tržištu koji su sa originalnim motorom uspeli da pređu magičnu brojku od milion milja ili 1,6 miliona kilometara.

Lista tih vozila se zasniva na modelima kao što su Toyota Tacoma (2008. godište), Ford SuperDuty (2013.), Nissan Frontier (2007.), Hyundai Elantra (2013.) i Chevrolet Silverado (2007.), ali današnji gost je ipak pomalo neočekivan.

Neko će reći, „pa šta je čudno u tome da Honda Accord toliko pređe“ i uglavnom će biti u pravu, ali ovo je ipak generacija koja je „preko bare“ na izuzetno lošem glasu. Nasuprot ranijoj reputaciji, Honda je imala poveći skandal u periodu od 1998. do 2004. godine s automatskim menjačima na svim većim modelima opremljenim motorima sa šest cilindara.

Problem je ležao u podatku da je originalno razvijen za značajno manje i laganije četvorotočkaše i jednostavno nije mogao da podnese obrtni momenat V6 motora, pa je Honda morala da vrši silne opozive kada je postalo jasno da nisu u stanju da pređu ni 70 hiljada kilometara pre zamene. Ni to nije dalo rezultate zbog čega i dan-danas postoje tužbe protiv japanskog giganta.


Ali svako pravilo ima svoj izuzetak, pa tako i ovo. Amerikanac Džastin Kilmer poseduje kupe zvani Accord iz 2003. godine sa V6 motorom, ali je napravio pametnu odluku time što je izabrao manuelni menjač. On zapravo i nije originalni vlasnik već njegova sadašnja supruga koja ga je kupila pre nego što je uopšte upoznala Džastina.

U periodu od 2003. do 2015. godine automobil je imao samo 185 hiljada milja (296 hiljada kilometara) na satu, a onda je Džastin dobio posao da prevozi medicinsku opremu. Od tada je godišnje prelazio u proseku oko 125 hiljada milja (200 hiljada kilometara), a napominje da je tokom poslednjih 130 hiljada kilometara zapravo vozio na samo pet cilindara.

Motor ga je zadnji „izdao“ pošto je tokom godina nekoliko puta menjao menjač, kvačilo, katalizator i još mnogo toga. Koristio je samo originalne Hondine delove, za koje kaže da jesu skuplji u poređenju sa onim proizvedenim od strane nezavisnih kuća, ali da se pritom dobija značajno veći kvalitet.

Accord je do brojke od milion milja stigao kada se porodica nalazila na godišnjem odmoru u američkom nacionalnom parku Smoky Mountain. Automobil inače pokreće 3,0-litarski benzinac sa šest cilindara i 240 konjskih snaga dok spomenuti manuelni menjač ima šest stepeni prenosa.


Kilmer kaže da nema želju da se reši svog ljubimca, ali se već bacio u potragu za novijim motorom. Originalnu mehaniku će sačuvati i pokušati da pokloni Hondi radi proučavanja zašto je toliko pouzdan. A sad obično krenu priče, „svaki drugi automobil na Balkanu sa famoznih 180 hiljada kilometara na satu je toliko prešao“…

AutoRepublika

(4946)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Menjao je menjač nekoliko puta do sada ?
A ipak je „srećnik“ ( jer nije automatik ) ?
Jako afirmativan primer i preporuka za „Japanca“, nema sta 😀😀😀
Bolje bi prošao Dačiju da je uzeo … 😀

JZi

Iz mog iskustva ameri bilo koju intervenciju na menjaču nazivaju „zamena menjača“.
Jednostavno ne spuštaju se na mikro nivo – ne radi menjač, mora da se „menja“ i to je to 🙂

BB

Vjerovatno su ga majstori skidali da vide kakvo je to čudo… Mjenjač za koji trebaš ruke i noge 😂🤣😂🤣

Laki

Velika je ovo „cifra“ za svaki auto!Ovaj lik je vozio na otvorenom drumu inače na kratkim relacijama nebi ni polovinu od ovoga. Svi kilometarski rekordi su ostvareni sa „Permanentnom“ radnom temperaturom. BRAVO!!!

s mile

Sličan primer sa velikom kilometražom je već bio ovde na portalu, čak se spominjalo isto zanimanje „prevoz medicinske opreme“ ili slično.

fin neki posao, duge ture, fina zarada…

'79 DeVille

Tu pricu je mozda plasirao svojoj supruzi…

Kitittelj

Ova Honda je izgleda ko Trigerova metla…

Vlada Legenda

Tipa održavanja koju reč…
Vlasnik sam Fiat (?!) Brave 1.4 12 v koja je za ovih 26 godina prešla 521.365 km(sad na satu),i to zahvaljujući posvećenosti u redovnom održavanju koje ,inače,značajno na taj način predupredjuje neke kvarove!

Laki

Bravo junače!

BB

Bravo…👏👏
Ili Brava 🤣
Koliko će auto preći zavisi kakav će ga domaćin voziti 👍

Nikad izvini

Od sutra u našim oglasima.
N.O.V.
220.000 km
Nikad se nije pušilo u njemu.
Nikad vožen po kiši i snegu.
Garažiran…