1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla prijavila rekordnu dobit
Tesla prijavila rekordnu dobit
0

Tesla prijavila rekordnu dobit

198
0
Podelite sa prijateljima:

Unutar grupacije Tesla koja je angažovana na proizvodnji baterijskih automobila, počele su priče o 2021. kao o prelomnoj godini, onoj u kojoj se dogodio proboj na tržištu. Ne bez razloga, jer Tesla je tokom prošle godine isporučila više vozila nego ikad, a izvršni direktor Ilon Mask postao je drastično bogatiji. Ipak, problemi u snabdevanju dovode do problema i u američkoj kompaniji uzrokujući prateće glavobolje rukovodstva.

Nekako je logično da uz najveći obim isporuka pod ruku ide i rekordna ostvarena dobit. Tokom noći za nama, javnost je postala svesna da je američka grupacija iskazala profit od 5,5 milijardi američkih dolara što je rasto od suludih 665% u odnosu na prošlu poslovnu godinu. Prihodi su narasli za 71% na cifru od 53,8 milijardi dolara, prema navodima iz Tesle, obelodanjenim nakon zatvaranja berze u Ostinu.

U godišnjem izveštaju koji je potpisao Ilon Mask, moglo se pročitati da je 2021. bila „godina proboja Tesle“. Više nema nikakvih sumnji u pogledu toga može li se organizovati profitabilna proizvodnja elektromobila.

Inače, kao što vam je verovatno poznato, Tesla je duži niz godina poslovala s gubicima, a prvi put je profit bio iskazan tek 2020. godine, odnosno sedamnaest godina od osnivanja. U međuvremenu je grupacija narasla pa je u poslednjem tromesečju iskazana dobit od 2,3 milijarde dolara, što je za  760% više no lani. Prodaja Tesle je takođe zabeležila skok u smislu finansijskih pokazatelja jer je proknjižena u iznosu od 17,7 milijardi evra uz plus od 65%. Naravno, ovo su podaci o poslednjem svršenom kvartalu.

Proizvođač je isporučio rekordnih 936 hiljada vozila tokom protekle godine, odnosno skoro dva puta više no 2020. Obim isporuka je tokom pomenutog poslednjeg tromesečja „liznuo“ brojku od 308.600 primeraka, što je takođe „nikad veća cifra“.

Prema podacima koje je objavila sama kompanija u finansijskim izveštajima, izvršni direktor Tesle Ilon Mask je zaradio 245 miliona dolara u poslednjem tromesečju, pošto se usled dobrih rezultata društva kvalifikovao za raznovrsne bonuse.

Očigledno je da su Amerikanci prevazišli očekivanja, ali je vrednost akcija svejedno značajno pala nakon objave ovih vesti. Iz Tesle su upozorili da je profit u tekućem kvartalu ugrožen zbog problema u snabdevanju mikroprocesorima, što će verovatno onemogućiti kompaniju da raširi krila.

AutoRepublika

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments