1. Home
  2. Vesti
  3. BMW najavio nove modifikacije, „naprednjačko“ parkiranje i još svašta (po)nešto
BMW najavio nove modifikacije, „naprednjačko“ parkiranje i još svašta (po)nešto
2

BMW najavio nove modifikacije, „naprednjačko“ parkiranje i još svašta (po)nešto

341
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih automobila u velikim serijama, BMW tradicionalno s proleća priprema revidiranu gamu, a juče smo mogli pročitati koje su novine najavljene ovom prilikom. Počev od marta, u serijsku proizvodnju ulaze nove boje karoserije, taze stilizovani naplaci, kao i još neki opcionali, o čemu ćemo pisati u kasnijem delu izveštaja. Ali, pored tih stvari, ima i zanimljivijih novosti na listi ažuriranja.

Na primer, za krosover BMW X2 je osmišljena nova varijatna koja će nositi indeks Edition GoldPlay i koja je prikazana na uvodnoj slici. Odlikuje je obilata upotreba kozmetičkih detalja izvedenih u boji zlata. Ko voli „zlatne zube“, voleće i to što će svoj BMW moći da poruči i sa takvim koloritom na felnama, šavovima u kabini i ornamentom na karoseriji. Dodata je i posebna zelena nijansa za školjku, a koja će biti dostupna samo na ovim verzijama kupeolikog SUV-a, dok su ostale opcije raspoložive i uz ostale modela. BMW X2 Edition GoldPlay je ponuđen s pogonskim sklopovima koji su dostupni i u ostatku palete modela X2, dok je paket M Sport postao deo serijske specifikacije.

Dalje, modifikacija BMW 230i računa na dvolitarski turbobenzinski motor s razigranih 245 „konjića“ čiju veselu narav dodatno raspiruje osmostepeni automatski menjač. Poseban plezir nudi saznanje da je dodata i verzija s pogonskim točkovima na zadnjoj osovini, što znači da pričamo o „dvojci“ u kupe izdanju. Uz dodatnu uplatu, moguće je dobiti i elektronski kontrolisan samozaključavajući diferencijal.

Isti taj motor je ugrađen i u liftbek BMW 430i xDrive Gran Coupe, onaj koji nudi integralni pogon, kako nam i ime vozila samo kaže. Nove verzije do „stotke“ doleću za 5,9 i 6,1 sekundu, redom kako smo ih i opisali ispod dueta slika X2-ojke.

BMW-ov kompaktni kombi iz Serije je bogatiji za novu modifikaciju koja će biti označavana s 223i xDrive Active Tourer. Ovo je prva verzija u paleti nove generacije s tradicionalnim pogonom na sve točkove, uslovno rečeno jer se zadnji uključuju samo u retkim situacijama za razliku od „pravog integralnog pogona“ gde su svi točkovi pogonski na permanentnoj osnovi.

Rekosmo da je prvi s pogonom na sve točke u ovoj seriji Bavaraca, s obzirom na to da su do ovog trenutka to bili samo hibridi sa zasebnim električnim motorom pričvršćenim na zadnjoj osovini. Pod haubom ove verzije se nalazi dvolitarski turbobenzinac s isporukom 204 konjske snage koji je potpomognut sistemom lakog hibrida (48V) a koji dodaje 19 konjskih snaga prilikom startovanja vožnje.

Naposletku, svoj debi će dočekati i sistem vozačke ispomoći zvan Parking Assistant Professional, za šta su Bavarci iskoristili električni krosover BMW iX M60. Funkcija se koristi uz upotrebu pametnog telefona a omogućava parkiranje putem daljinske komande. Iako je nešto slično već dostupno u BMW-u, ova funkcija je savršenija jer pamti više manevara u zoni od 200 metara, a omogućava i upravljanje volanom, izmene stepena prenosa (napred/nazad) daljinskim putem takođe.

Pride, ovo što rekosmo da kompjuter pamti poslednjih dvesta metara vožnje, važi samo ako senzori ne detektuju neku novonastalu prepreku u međuvremenu. Nakon baterijskog krosovera, pristup ovom sistemu koji će neki smatrati korisnim, dobiće i ostali aduti Bavaraca na tržištu. Ja vam mogu reći da iako posedujem ovaj sistem još uvek aktuelne generacije na primerku BMW-a koji često vozim, za dve godine eksploatacije ga nisam upotrebio niti jednom.

AutoRepublika

(341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Mozda imas sistem, al nemas zlatne bubrege!

Iznogud Časni

nego, kad ovi vec imaju bubrege…sta rade sa kamencima? 😀
za farbanje u zlatnu od ovaca uzimamo 4000€