1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fordov najveći model prošao kroz proces zatezanja bora
Fordov najveći model prošao kroz proces zatezanja bora
1

Fordov najveći model prošao kroz proces zatezanja bora

473
1
Podelite sa prijateljima:

Iako je verovatno nepoznat model izvan američkog tržišta i mimo par država Bliskog Istoka, Fordov terenac Expedition je i dalje izuzetno bitan za kompaniju. Debitovao je 1997. godine na bazi pikap kamioneta F-150, i od tada služi kao najveći model u gami američkog giganta. Prodaja nije baš tako obimna kao što je bila tokom ranih godina, ali i pored toga, tokom protekle godine je isporučeno 77.838 jedinica.

Sadašnja generacija je na tržištu od 2018. godine što nam govori da je došlo vreme za prvo osveženje. Izmene se odnose na nešto modifikovani stil, više snage i potpuno novo proterensko izdanje pod značkom Timberline.


Kao i u prošlosti, Expedition je dostupan u dve konfiguracije i to onoj standardnoj i produženoj pod značkom Max. Oba modaliteta odlikuju tri reda sedišta sa prostorom za sedam ili osam osoba (zavisno od toga da li se vlasnik odluči za podeljena sedišta ili klupu u drugom redu), ali je Max nešto duži i s većim prtljažnikom.

Verzija koja privlači najviše pažnje je spomenuta Timberline (donje fotografije) i stiže nakon uspeha sa manjim terencem Explorerom. Pošto Expedition deli većinu mehanike sa F-150, možda bi najlakše bilo da opišemo Timberline kao F-150 Tremor, pa je tako džin s povišenom pozicijom sedenja namenjen laganoj terenskoj vožnji, ali nikako onoj ekstremnoj kao što je slučaj sa Raptorom.

Pomalo čudna odluka pošto ovakvo izdanje zapravo nije donelo povećani klirens, ali nam Ford kaže kako će Timberline biti dostupan samo s pogonom na sva četiri točka, zatim 18-inčnim aluminijskim felnama, 33-inčnim gumama (spoljne mere) s oznakom Goodyear Wrangler i boljom zaštitom mehanike ispod vozila.

Ogibljenje je ipak prošlo kroz određene modifikacije po pitanju elektronike i američki proizvođač nam obećava da kupci neće biti razočarani. Tome u prilog ide ukupan klirens od 26,9 centimetara i branici postavljeni pod adekvatnim uglovima s ciljem da se savladaju oštre ubrzdice i nizbrdice.

Timberline dobija i moćniju verziju poznatog 3,5-litarskog EcoBoost motora sa šest cilindara. Isti motor se ugrađuje u sve konfiguracije, ali je snaga zapravo drugačija. Primera radi, XL, STX i XLT se mogu pohvaliti sa 380 konjskih snaga, Limited, King Ranch i Premium su moćniji za dvadeset „grla“ dok je Timberline u vrhu sa 440 „konja“ i maksimalnih 691 Nm obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na zadnje točkove ili opcina sva četiri preko desetostepenog automatskog menjača. Ford očekuje da će većina kupaca da provodi vreme u prirodi pa je opremio Timberline i sa čvršćom mehanikom i elektronikom za vuču velikih prikolica preporučljive mase do 4,5 tone.

 

Velika pažnja je posvećena i enterijeru. Kompanija je već napravila napredak 2018. godine kojim je uspela da nadmaši rivale iz General Motorsa, a sa osveženim modelom ide korak dalje.

Expedition je tako pozajmio 15,5-inčni monitor sa Mustanga Mach E i uskoro ćemo ga videti i u F-150 Lightningu, a stiže i sa novom generacijom sistema Sync koji služi za kontrolu elektronike, kao i audio sistemom sa čak 22 zvučnika.

Spominje se da je njegova navigacija takva da u svojoj arhivi ima dostupnih preko 160 hiljada kilometara puteva na neasfaltiranim putevima. Sam stil enterijera je uglavnom ostao isti i pruža za svakoga po malo – od radničkog XL-a pa sve do luksuznog Premiuma kome bi i skupoceni Lincoln Navigator pozavideo.

Po pitanju dizajna Expedition stiže sa novom maskom hladnjaka i nešto izmenjenim farovima, a sudeći po komentarima koji su momentalno preplavili globalnu mrežu, potencijalnim kupcima se najviše dopala tamno zelena boja koja je dostupna ekskluzivno na Timberlineu.

Sam stil je i dalje prepoznatljivi Fordov, ali na iznenađenje ne prati onu dizajnersku školu sa popularnog F-150 kao što je slučaj kod rivala Chevrolet Silverado – Tahoe.

Expedition stiže u izložbeno-prodajne salone početkom naredne godine, a početna cena od 49.625 američkih dolara  ne bi trebalo da se izmeni u većoj meri.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Не знам зашто американци стављају тако „мале“ таблете у своја возила.??Овај је мало мањи него телевизор у соби мог сина.