1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao pravi terenac Ford Everest
Debitovao pravi terenac Ford Everest
2

Debitovao pravi terenac Ford Everest

389
2
Podelite sa prijateljima:

Svi smo čuli i videli uživo pikap kamionet Ford Ranger jer se nudi i na našem tržištu. Ali, taj isti Ranger nije „tikva bez korena“ odnosno, pikap ima familiju. Sada je vreme da se upoznamo s jednim od članova iste, a radi se o novoj generaciji terenca koji je izveden uz poštovanje principa „školjka na šasiji“ i koji se zove Ford Everest.

Model se nalazi u ciklusu masovne proizvodnje još od 2003. godine i kao takav se nudi na mnogo manjem broju tržišta od donorskog pikapa, pa se tako uglavnom može pribaviti u Australiji, Kini, jugoistočnoj Aziji, Africi i Indiji (gde se doduše naziva Endeavor). Ovaj događaj je sve, samo nije neočekivan, pošto je i Ranger nedavno prošao kroz smenu pokolenja.

SUV je zadržao poznatu formu i nastaviće da se nadmeće s rivalima iz segmenta terenaca, gde se ističu Mitsubishi Pajero Sport, Toyota Fortuner i Isuzu MU-X. Svi pobrojani četvorotočkaši su nastali na bazi donorskih pikap kamioneta.

Novi Fordov SUV je nasledio okvir od novog Rangera, a isto se može tvrditi i za prednji kraj, šasiju, čvrstu zadnju osovinu, i naposletku i za pogonske sklopove. Međutim, umesto opruga na zadnjoj osovini, kakav je bio slučaj kod Everesta odlazeće iteracije, sada je u tom delu vozila instalirano vešanje koje je više prikladno krosoverima.

Prednja osovina novajlije je pomerena ka napred za pedeset milimetara, u poređenju s odlazećim modelom, dok je trag točkova, baš kao i širina karoserije uvećana za isti broj milimetara. Motorni odeljak je postao više prostran, što je omogućilo unapređenje sistema za hlađenje motora, a dodato je mesto predviđeno za smeštaj standardnog akumulatora koji radi na naponu od 12 volti.

Karoserija je jačana, pa se na krovu može smestiti tovar koji ne prevazilazi težinu od stotinu kilograma, dok statičko opterećenje može dostići i celih 350 kilograma. Vrhunska verzija novog Forda Everesta će ponuditi i laserske farove i naplatke prečnika 20 inča, što će biti prvi put u istoriji ovog terenca.

Američki SUV je ostao veran konceptu koji podrazumeva tri reda za smeštaj putnika u kabini, i u tom duhu je omogućen prolaz do galerije u zadnjem delu, dok je promenjen način na koji se kreću sedišta prilikom sklapanja u drugom redu, pa je tako prostor za prolazak u najdalju sedalnu sekciju u odnosu na vozača, značajno olakšan.

Izolacija kabinskog prostora je značajno unapređena, pa konstruktor navodi da vozač može nadalje da raspravlja sa saputnicima smeštenim skroz nazad, bez da podiže ton. U otvoru prtljažnika je postavljena mala ivica kako bi se izbeglo da pri podizanju poklopca gepeka ispadaju sitnije stvari, da ne kažemo stvarčice.

Istini za volju, Everest nikada ni u prošlosti nije nudio jadno opremljene verzije, za razliku od Rangera na čijim je osnovama i osmišljen. Sada se model novog naraštaja još više fokusira na bogatiju ponudu opreme. Nema više analognih spravica, umesto njih su montirani ekrani koji po dijagonali nude 8,0 ili 12,4 inča.

Moderni multimedijalni sistem Sync 4 može posedovati uspravno postavljeni displaj dijagonale 10,1 ili 12 inča, a čak i drugom slučaju je obezbeđen panel s analognim komandama za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju. Parkirna kočnica nije klasičnog tipa, već je električna, dok je ovalna taster taj koji obavlja funkciju nekadašnje ručice menjača (e-Shifter). Pogon je, jasno, integralni.

Bazična postavka levo i najbogatija desno

Od opreme valja izdvojiti grejana sedišta u prvom i drugom redu, koja su takođe i elektropokretana i ventilirana (kada govorimo samo o vozaču i suvozaču), a tu su i kamere koje obezbeđuju prikaz dešavanja u punom krugu oko automobila. Kao što to ima i Ranger, i Everest je dobio adaptivni tempomat i sistem pomoći pri održavanju pravca u saobraćajnoj traci, što je prvi put u istoriji terenca o kom pišemo.

Top verzija poseduje devet vazdušnih jastuka, uključujući i onaj za kolena putnika na prednjim sedištima. Tu je i po sredini postavljen vazdušni jastuk, onaj koji treba da spreči da se tela „pilota i kopilota“ sudare, prilikom eventualne nesreće.

Ako je pikap kamionet Ford Ranger tek u ovom pokolenju dobio stalni pogon na sva četiri kraja karoserije (iako je zadržano i rešenje s povremenim uključivanjem obe osovine), onda da kažemo da je Everest to nudio i ranije. Kod novajlije su zadržana oba tehnička koncepta.

U svakom slučaju, SUV nudi i jednostavnije tehničko rešenje, dok se uz doplatu može dobiti i zaključavanje zadnjeg unakrsnog diferencijala. Novajlija nudi šest režima vožnje namenjenih kretanju po nedođijama, dok je dubina vode koju bezbrižno savladava Everest na nivou od 0,8 metara. Azijati će moći da kupe i najprostiju verziju gde su pogonski točkovi jedino oni iza vozača.

Udarni pogonski sklop koji je predviđen za novi terenac jeste četvorocilindarski turbodizel 2.0 EcoBlue, i njega je moguće dobiti u varijantama koje podrazumevaju asistenciju jednog ili dueta turbopunjača. Stari petocilindarski dizel motor zapremine 3,2 litra je zamenjen jedinicom V6 s tri litra, a on se izvorno pojavio na američkom pikapu s oznakom Forda F-150.

Na nekim tržištima će dodatno biti ponuđena i pogonska jedinica komercijalnog imena 2.3 EcoBoost. Označava četvorocilindarski turbobenzinac. Fod još uvek nije zvanično obelodanio snagu pogonskih sklopova koji će se naći u ponudi, ali je poznato da će motori koji nude manje „konja“ biti povezani sa šestostepenim automatskim menjačem, dok će ostali imati na raspolaganju desetostepeni automatik. Da dodamo i da će SUV koji krije V6 motor, moći da povuče prikolice koje su lakše od 3,5 tona.

Everest će se sklapati u Fordovoj fabrici koja poreze plaća u Tajlandu, a tamo se montiraju i primerci s oznakama Rangera, pa je odluka o organizaciji proizvodnje SUV-a posve logična. Na tržištu te predivne države o kojoj možete naći dva članka u rubrici Turizam, putovanja, će se naći u drugom delu godine, dok će prodajna ofanziva u ostalim zemljama, započeti nešto kasnije.

AutoRepublika

(389)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Znaci azijski Bronco …

Bungi

Mali im je ovaj LCD u sredini.Treba dodati još jedan između vozačevog i suvozačevog sjedišta, pa jedno dva jedan ispod drugog po sred šofer šajbe, pa pružiti još jedno barem četiri sredinom krova i…otvoriti mobilnu sportsku kladionicu u autu.