1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen nov sedan: Toyota Yaris Ativ
Predstavljen nov sedan: Toyota Yaris Ativ
3

Predstavljen nov sedan: Toyota Yaris Ativ

558
3
Podelite sa prijateljima:

Ako ste mislili da se pod imenom Toyote Yaris krije pomodarski heč namenjen Evropljanima i Japancima, prevarili ste ste. Alternativni Yaris se pojavio još 2013. godine, i kao jednostavnija i veća alternativa osnovnom modelu, zamišljen je da pogodi ukus i potrebe kupaca slabije platežne moći, onakvih kakvih je puno u jugoistočnoj Aziji i u Latinskoj Americi.

Diodatno, Toyota je u različitim državama sklapala i različite varijante ovog automobila, uključujući i onu u obličju sedana. Sada je vreme za smenu generacija, a u gami osveženog alternativnog Yarisa se prvo pojavio model sa sufiksom Ativ. Biće ponuđen u Tajlandu.

Yaris Ativ na lokalnom tržištu igra ulogu najpristupačnije Toyote. Zapravo, u pitanju je analog korejskih modela poznatih kao Hyundai Solaris ili Kia Rio. BAko je prethodni model koji je lansiran pre pet godina imao nekako običan, „jeftin“ dizajn, ovaj novi deluje više solidno i svakako „skuplje“.

Ostavlja utisak mini Corolle, ako ne i samog, doduše umanjenog modela Camry. Da bi se poboljšao utisak posmatrača, u zadnjim krovnim stubovima su se pojavili dodatni prozori, a povećani su i uglovi pod kojima se otvaraju vrata.

U isto vreme, dimenzije su ostale skoro neizmenjene. Nov Yaris Ativ je dobio svega po 5 do 10 milimetara po svim osama, pa je dužina na nivou od 4.425 milimetara, širina je 1.740 mm a visina 1.480 mm. Ipak, međuosovinski razmak je impozantniji za svih 70 mm, pa sada dobacuje do 2.620 mm. Radovaće se oni na zadnjoj klupi.

Novitet sada počiva na novoj platformi DNGA (Daihatsu New Global Architecture). Reč je o podtipu arhitekture TNGA i kao takva je konstruisana za najprostije i najjeftinije modele.

Putnička kabina je postala solidnija, a sam proizvođač iz Japana navodi da su upotrebljeni materijali boljeg kvaliteta no ranije. Bogatije skockani primerci poseduju površine koje su meke na dodir i nalaze se na čeonom panelu, centralnoj konzoli i odmorištu za ruke.

Novitet se može pohvaliti i konturnim osveljenjem s 64 nijanse. Yaris Ativ poseduje sedmoinčni ekran koji se nalazi pored digitalnog brzinomera i seta upozoravajućih lampica.

Multimedijalni sistem se oslanja na devetonični monitor i objedinjuje funkcije Apple CarPlay i Android Auto. Lista opcionala uključuje kožne presvlake, sistem kamera za pun nadzor na zbivanjima oko vozila, ulazak u vozilo bez nužde upotrebe ključa.

Tu je i set elektronskih anđela nazvan Toyota Safety Sense. Ovaj kompleks uključuje i prilagodljivi tempomat, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, pomoć pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake i još svašta nešto.

Toyota Yaris Ativ se, uostalom kao i ranije, uklapa u šemu, tačnije program po imenu Eco Car, a on je na snazi u Tajlandu još od 2007. godine. Automobili koji pretenduju na status ekološki podobnih moraju da poseduju benzinski agregat manje zapremine od 1.300 kubnih centimetara (dok je kod dizela granica pomerena na litru i po), i da imaju manju potrošnju goriva od 4,3 litra na prevaljenih stotinu kilometara.

Drugim rečima, moraju da budu usaglašena s normativom Euro-5 i Evropskim bezbednosnim standardima R94 i R95. Kao nagradu za takvu koncepciju vlada ove države jugoistočne Azije nudi ozbiljne fiskalne olakšice za kupce ovog, to jest ovakvih vozila.

Stoga novi Yaris Ativ već od osnovne opreme nudi šest vazdušnih jastuka i sistem ESP. Pod haubom se nalazi četvorocilindarska atmosferska benzinska jedinica zapremine 1,2 litra. Dovoljno dobro za solidnih 94 „konja“ i 110 Nm najvišeg obrtnog momenta. Jedina moguća transmisija je tipa CVT.

Treba ipak naglasiti da će se kasnije pojaviti i moćniji motori u ponudi, ali će ih biti tek na ostalim modifikacijama novog Yarisa. Najverovatnije je da će ponuditi modifikovani dizajn, dok će na nekim tržištima ovaj model biti u izlogu i pod starim imenom. Ono glasi Toyota Vios.

Sedan Toyota Yaris Ativ će u međuvremenu da nastupa na Tajlandu s cenom od 15,2 hiljade dolara, što je u lokalnoj valuti oko 539 hiljada bata. Da podsetimo da su u poslednje vreme, američki dolar i evro, skoro jednako vredne valute.

AutoRepublika

(558)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Po karakteristikama ovo je ono što je Corola bila početkom devedesetih. Po stilu mi je možda bolji i od sadašnje Corole…
Ako mora Yaris, neka bude ovaj 😉

moron

Sve to je samo ime „Yaris“, koje širom sveta podrazumeva sve i svašta. Čisti marketing. Uobičajeno.

Iznogud Časni

Sad Zoki ima nemirne snove.