1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW X4 sa AliExpressa postao je Abarth, ali bez povećanja snage
BMW X4 sa AliExpressa postao je Abarth, ali bez povećanja snage
6

BMW X4 sa AliExpressa postao je Abarth, ali bez povećanja snage

4.07K
6
Podelite sa prijateljima:

Pod brendom Abarth, Fiat, kao deo velikog Stellantisa, proizvodi nabrijane verzije svojih automobila. Prvi krosover u ovoj liniji pojavio se prošle godine, njegovu ulogu je odigrao Fiat Pulse Abarth, kreiran na osnovu „običnog“ Pulsea, uglavnom namenjenog južnoameričkim zemljama.

Ima bliskog rođaka koji je dobio karoseriju nalik kupeu – Fiat Fastback, koji je u početku dobio verziju sa dodatkom „Powered by Abarth“. Sada je proizvođač skinuo zavesu sa „sportskog“ krosover-kupea, koji je dobio ime Fastback Abarth.

Fiat Fastback Abarth se razlikuje od „običnog“ Fastbacka, uključujući i vizuelno. Prvo, ovaj automobil nema logotipe i natpisne pločice koje ukazuju na to da pripada Fiatu. Tako se na rešetki hladnjaka, prednjim blatobranima, u centru 18-inčnih točkova drugačijeg dizajna, kao i na volanu, sedištima i prednjem panelu nalazi prepoznatljiv Abarthov amblem u obliku škorpije. Isti znak je krasio poklopac motora ispod haube, a na zadjem delu je natpis u vidu naziva sportskog brenda.

Tjunirani SUV takođe ima drugačiji dizajn prednjeg i zadnjeg branika, tu su crveni ukrasni detalji u vidu kontrastnih pruga, a okviri proširenih lukova točkova i osnove vrata su ofarbani u boju karoserije , dok su u „civilnom“ Fiatu Fastbacku u potpunosti napravljeni od neobojene plastike. Unutrašnjost je takođe bila ukrašena crvenim detaljima, uključujući šavove i elemente u obliku ugljeničnih vlakana.

Oprema uključuje LED farove i zadnja svetla, klima uređaj, bežično punjenje pametnog telefona, virtuelnu instrument tablu od sedam inča sa Abarthovom grafikom i 10,1-inčni informativno-zabavni sistem sa ekranom osetljivim na dodir sa podrškom za Apple CarPlay i Android Auto. Pored toga, krosover je opremljen kompleksom pomoćnika vozača ADAS.

Po pravilu, Abarth u nazivu modela znači značajno povećanje snage (na primer, kao što je slučaj sa Pulseom Abarth). Međutim, ovoga puta snaga novog proizvoda je ista kao kod Fiata Fastbacka (i ista kao i kod nabrijanog Pulsea). Ispod haube modela nalazi se 1,3-litarski turbo motor koji na benzin proizvodi 180 KS snage (na etanol 185 KS), a maksimalni obrtni moment mu je 270 Nm.

U poređenju sa „običnim“ Fastbackom, „punopravna“ verzija Abartha dobila je sportska podešavanja za vešanje, upravljanje i kočioni sistem. Krosover je opremljen tvrđim i stabilnijim amortizerima, klirens mu je 215 mm (5 mm manji od standardnog modela), prilazni ugao je 20 stepeni, a izlazni ugao 23 stepena.

Motor je uparen sa šestostepenim automatskim menjačem. Posebna karakteristika je poseban režim vožnje Poison, koji se aktivira pomoću crvenog dugmeta koje se nalazi na volanu. Sistem omogućava sigurniju vožnju pri velikim brzinama i obezbeđuje bržu promenu stepena prenosa. Rezultat svih promena je poboljšanje dinamičkih performansi: Fiat Fastback Abarth ubrzava od nule do „stotke“ za 7,6 sekundi, dok „obični“ Fastback to čini za 8,1 sekundu. Maksimalna brzina je 220 km/h.

Na brazilskom tržištu, preporučena maloprodajna cena Fiata Fastbacka Abartha je 159.990 reala (30,4 hiljada evra), a za početnu verziju je potrebno 121.990 reala (oko 23 hiljade „evrića“).

AutoRepublika

(4073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Baš su ga patosirali smanjenjem klirensa za „čak“ 5 mm na ‘samo“ 215 mm.
Sada može da se kaže da je i kralj krivina
😀

Matori

A Karlo je na onom svetu odavno dobio nadimak Ringišpil.

Branko

👍🤣🤣🤣

BB

A sad nagradno pitanje: Zašto se ovaj „X4“ ne nudi u jevropi?

Iz profila gledajući, nekako mu mali točkovi, moglo se to vizuelno proširiti sa više crne plastike. To je moja jedina primjedba. Sve ostalo ovaj model pisjeduje modernu formu, Crossover, pa još i kupe… I Fiat ga ne stavi u prodaju u Evropi… Ne razumijem…

garbage

EuroNCAP ? Da li je ovakav kakav je prilagođen europskim normana ? Dodatno uvoz iz Brazila bi značajno poskupio proizvod, ne samo zbog transporta već i carine – znači moraš ga prvo prilagoditi Europi, a zatim i organizirati proizvodnju u Europi. Nešto slično se dogodilo sa VW Taigo zamišljen u Brazilu i zatim prilagođen Europi. Moraš biti siguran da ćeš ga prodavati u dovoljnim količinama da ti se isplati taj poduhvat.

BB

Unači VW može uvesti „Brazilca“ i riješiti i taj NCAP (nije zakonska norma, već marketinška, zakonska je homologacija), a Fiat ne može? S tim da Fiat ima priličnonusku lepezu modela, VW je dosta šira. I akontreba nešto prilagoditi, pa šta… Znači EU inžinjeri ne da ne mogu npraviti novi auto, sad ga ne mogu ni prilagoditi?
Da li će se prodavati? Pa pripada najprodavanijem segmentu, uz optimalno podešenu cijenu prodavao vi se kao halva ..