1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia će postepeno uvoditi EV modele u svoju gamu
Dacia će postepeno uvoditi EV modele u svoju gamu
41

Dacia će postepeno uvoditi EV modele u svoju gamu

387
41
Podelite sa prijateljima:

Rumunska marka želi da bude sigurna da će budući električni automobili biti pristupačnih cena, a o emisiji štetnih gasova razmišljaju na drugi način od većine proizvođača u Evropi. 

Šef Dacije, Denis le Vot, ističe da je upotreba lakših materijala i stvaranje laganijih vozila jedan od stubova za umanjivanje flotne emisije izduvnih gasova. Le Vot navodi da je to putem kojim će ići rumunski brend, zbog želje da se maksimalno izbegne primena preskupe PHEV i EV tehnologije.

On dodaje da se Dacia menja, te da se trude da uvek ponude ono što je bitno kupcima. „Danas se klima uređaj smatra za esencijalnu opremu, stoga je deo našeg spiska opreme. Ali elektropodesiva sedišta nemaju takav status kod kupaca, pa ih zato ni ne nudimo“, kaže prvi čovek proizvođača sa druge strane Karpata.

Izvršni direktor tvrdi da su stoga Dacijina sedišta, iako udobna, mnogo lakša od rivalskih, što dalje omogućava da održe celokupnu masu vozila niskom. Le Vot kao primer daje i novi Jogger, koji je sa masom od 1,2 tone u bazičnom trimu daleko lakši od raznih konkurentskih modela.

U saopštenim rezultatima za prethodnu godinu stoji da je Dacia uprkos ogromnim problemima sa nabavkom mikročipova i poluprovodnika uspela da upiše rast prodaje… Ostaje pitanje koliko dugo će još rumunska marka moći da raste?

„Sa aktuelnom gamom naša baza kupaca u Evropi na koje ciljamo iznosi negde oko pet miliona lica. Kada dodamo Joggera i osveženi Duster, verujemo da će to biti nekih devet i po miliona, a kada pristigne i Bigster to bi trebalo da bude oko trinaest miliona potencijalnih kupaca“, rekao je šef Dacije.

Renault će od 2030. godine u Evropi nuditi samo EV modele, što neće biti slučaj sa Dacijom. Rumunska marka će uvoditi u portfolio električna vozila postepeno, samo onda kada postoji prilika da se stvori automobil sa niskom cenom, kakav je slučaj sa Springom.

AutoRepublika 

(387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

41 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„On dodaje da se Dacia menja, te da se trude da uvek ponude ono što je bitno kupcima. „Danas se klima uređaj smatra za esencijalnu opremu, stoga je deo našeg spiska opreme. Ali elektropodesiva sedišta nemaju takav status kod kupaca, pa ih zato ni ne nudimo“, kaže prvi čovek proizvođača sa druge strane Karpata.“ Elektropodešavajuća sedišta ni meni nisu „esencijalna oprema“ u 2021. godini, kao ni mnoge stvari koje npr. Sandero nudi ( ne znači mi ništa ni opcioni „ključ-kartica“, dvostepeno grejanje sedišta, otvaranje rezervoara za gorivo dugmetom … ), ali neki nedostajući savremeni sistemi asistencije mi ipak jesu „esencijalni“.… Pročitaj više »

Iznogud Časni

2* ako i toliko

moron

Da, jeste Sandero iz 2021. u smislu pasivne bezbednosti loš u odnosu na npr. C4 iz 2021, jer je jedan osvojio 2 zvezdice, a drugi 4; jedan imao 70% za zaštitu odraslih putnika, a drugi 80%; jednom su testne lutke pretežno žute i narandžaste, drugom pretežno zelene. Ali, šta misliš, da se zveknu 500L ( sa 5 zvezdica iz 2012. ) i Sandero ( sa 2 zvezdice iz 2021. ), čiji putnici bi bolje prošli? Jer, kada je u pitanju crash test, 2021. godine vozila su na NCAP testirana čeono (i) sa „50km/h u 50 km/h“ ( čeoni udar drugog… Pročitaj više »

Iznogud Časni

a nista, ako neces sam da isprobas taj sudar pa da nam javis kako si prosao, a ti prodaj 500L i kupi sandero sa 2* u 2021 ako te to veseli, jer vidim da ne mozes bez Dacije. To ionako nicim i nikako ne opravdava Sandero i Vlasku firmu.

Garbage

Dva vozila jednake mase pri brzini od 50 kmh čeoni sudar – trebalo bi fizikalno biti ekvivalentno udaru u čvrstu prepreku. Mogu biti neke razlike zbog geometrije tj. točne pozicije gdje se sudar dogodi.

moron

Majku mu, zar da istu energiju i silu generiše udar sa 50 km/h u nepokretnu prepreku, kao i unad sa 50 km/h u vozilo koje se kreće „u nas“ sa 50 km/h ?

Zar u ovom drugom slučaju ukupna kinetička energija nije duplo veća ?

BB

Nisi gledao Myth busters?

moron

Nou … Šta tačno da pogledam ?
Zar to nekom bazičnom fizikom to ne može da se lako objasni ?

BB
moron

Hvala ti … Oduvek sam i smatrao da se moje poznavanje fizike završavalo negde sa 6. razredom osnovne škode …
Još jednom – hvala !

BB

6 razred škode? Pa tebi taj uvoznik ne izbija iz glave 🤣😂. Hajde priznaj koliko parnica si protiv njega vodio 😉🤣

moron

Protiv uvoznika Dačije samo jednom, ako na nju misliš 😊 Ali, nije bio problem sa Dačijom, već Nissanom. No, ista je to kuća 😊

M M

Mislim da ne kapiraš, da još uvek u javnom saobraćaju voziš biciklu…. Kao i članovi tvoje porodice. I vozite i pored činjenice da biciklo poseduje – 5 zvezdica na Ncap krash testu….. A ovamo se „zaprduje “ Daciji iz 2021 godine.
Čovek kad nešto priča i dela, treba da izvaga razne segmente pre davanja suda…. Evo recimo, bolje da se ne vozite na biciklama, nego u Sanderu prve generacije. Poboljšali bi bezbednost za 1000% (minimum)

moron

„Pričamo“ ne temu Dačije u svetu automobila, da li je Dačija i za koga „dobra kupovina“, „kako izgleda“ i koliko košta Dačija koju biste vi kupili …
A ne pričamo o tome da li je automobil pasivno bezbedniji od bicikla … To znam i ja.

BB

A na koje sisteme misliš?
Pa tempomat (onaj obični) i handsfree sam nalazio u Daciama prije 5 godina kada si za to morao solidno da zavučeš ruku u džep (čuj džep, kredit…) kod Oktavije.
A u suštini taj. Jihov recept je onaj koji bi trebao biti nametan zakonom: mala masa = mala potrošnja, a ne ekološka auta od 2.5 tone… Ali to se ne slaže sa sistemom potrošnje kao „pokretačem razvoja“…

moron

Ne mogu ( ne smem ) da ti odgovorim na tvoje pitanje, jer bi me moj iskreni drug „M M“ za taj odgovor živog sahranio …

M M

E druže i ti si ga otkačio…. Više uopšte ne vidiš bitno od nebitnog. Postao si pravi korisnik japan auta. Ali „savremeni“…. Što reče Klarkson, izginućete s tim ekranima i zajebancijama. Oprez u vožnji, više oči na put, manje na ekrane, više mozak da prati realno stanje, nego stanje bespotrebne elektronike..
Vrlo je žalosno da ne „kontaš“ pojavu Dacije, njenu svrhu i namenu.

moron

Kaže meni moje žensko dete: „Kada budemo idući put kupovali kola, nije bitno kada, ja bih samo zamolila da bude automatik. Lakše je po gradu. Manje zamara.“ Takav Sandero, sa opcionalima koje bih eventualno uzeo, kod nas košta 16.500. Pri čemu za Sandero nećeš dobiti ni dinar popusta. A čekaćeš ga mesecima. Veliki servis mu se radi svake 4 godine, a ovi mali godišnji koštaju kao da vozim Japanca. A Jazz-a u top opremi, sa subvencijom, i popustom, mogu da dobijem za samo 5-6 hiljada više (u nekoj nižoj, a i dalje odličnoj i za manje). I da ga ne… Pročitaj više »

M M

Kažem ja da ti ne kapiraš šta je Dacija, čemu njena pojava na tržitu i kome je namenjna. Ja lično ništa ne zameram Dačiji, sem previsokoj ceni. I to ne ceni ovoj koju ti pominješ, nego baznog primerka + parking senzori, muzika i klima (što je već i sad u baznoj opremi) To što ti pokušavaš da na Daciju kalemiš neke fikcija dodatke, nije uopšte normalno. Da su pošteni, to ne bi ni nudili, ali nisu jer će ipak nahvatati budalu koja će Dajčolu platiti više od Renoa. I to što pokušavaš da uhvatiš dačiju sa automstskim menjačem, još je… Pročitaj više »

moron

Dačija koristi CVT menjač ( verujem, neku stariju verziju ), a CVT je za grad odličan. Imaš je samo u dva paketa opreme, a ako ćeš da imaš podešavanje volana u dve ose (što mislim da je nužno ), moraš drugi paket. I čak i „bez boje“, to ti je već 14.500. A da staviš boju i to što si i sam rekao, ali i podešavanje sedišta vozača po visini, već si na 15.600 i sa manuelnom klimom … A sa još par sitnica (auto klima i sl. ), dodje na cifru koju rekoh. U jednome se slažemo, dačija je… Pročitaj više »

BB

Ja pre neki dan računao… Vozim Berlinga nekih malo manje od 5 godina, prešao samo 63000 km. Ne forsiram ga, ne idem preko 130 (namjerno neću), mijenjam ulje na 10.000 km, sve u ovlaštenom servisu. Složićete se da takav način vožnje najviše prija autu… Pa sa takvom vožnjom ja bih ga mogao trati 40 godina (ako ja poživim toliko. To znači da bi još za 35 godina imao 560.000 km na satu, što nije nemoguće… 😉😄 Slično je i sa tvojim načinom vožnje, ovi tvoji predstavnici sile osovine (Japanac i Italijan, još im samo fali neki hitlerov miljenik-akcionar), mogu da… Pročitaj više »

moron

„Žene su uvek u pravu“, na žalost 🙂

M M

Dačija služi da se preveze od tačke A do tačke B. Što je taj put kraći to je bolje. Najbolja je za firme, gde je daš radniku, koji ionako ne mari ničemu, sem da nešto drpi…. Radniku, serviserru, brzoj pošti, kuririma, terenskim službama, javnim preduzećima, policiji, inspekcijama…. Takođe za siromašnije porodice, koje bi njome i do mora, jer su pre nje vozile neki raspali krš. Dobra je i kao 2 ili 3 vozilo, koje spava na trotoarima, koja redovno obilaze huligani, a služi da prevoz do posla i sa njega, ili za povremene kraće vožnje, ili kao prvo vozilo detetu….… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Iznogud Časni

Imam ti ja rjesenje problema https://www.youtube.com/watch?v=iO21P8E_TQk
nista bez potkovice

moron

Sad mi je jasno zašto su naši ljudi ranije imali običaj da stavljaju konjsku potkovicu na prednju masku kod mečke 🙂

M M

Evo sad gledam, pošto znam da hoćeš samo novo, imaš FIAT 500 1.0 BSG 70KS HYBRID MT6
DOLCEVITA + PROMO PACK, za manje od 14 000. Verovatno na lageru, odmah voziš kući. Srednji paket opreme, 6 brzina, automatska klima, hibrid-čić, parking senzori…. Divan za vožnju. Ja bi ga uzeo za grad

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

Slažem se, odlična kupovina, u smislu mnogo faktora.
Ali, znaš i sam, ja u to ne mogu da sednem, osim u targu. Čak je AR postavljao fotografije moje glave u fiat 500 targi na svoj FB profil, da se vidi koliko mi „viri glava“ iznad linije krova čak i na sedištu vozača, a što ti je najbolji pokazatelj koji sam ja „jazavičar“ … 🙂

M M

Imaš Pandu, još 2000 jeftinija

M M

Pa nećeš ga ti voziti. Samo ponekad, pa pritrpi 🙂

moron

Gde je sada ing. Jurković da vidi da ne dobija uvek samo on negativne ocene na AR i da se ne crveni ovde samo on 🙂

Rikošet

Mislim da je kao vrhunski stručnjak našao načina da ti puca minuse 🙂

Iznogud Časni

Jok, nije vise na odmoru pa nema vremena da pise i komentira svaki moguci clanak 😀 Odoh da otvorim argetu samo se bojim da mi ne iskoci iz nje 😀

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Evo ti minus za prvi i plus za drugi komentar 😉😄. Solidarišeš se, to je poizitivno 👍

Iznogud Časni

Vlaško smeće ima čip? Hehehe

moron

Čak i da prelomim da kupim Dačiju i da pristajem da je čekam pola godine ili više, kako da, ukoliko sam iole normalan, potišem ovakav ugovor: „U slučaju da prodavac ne može na vreme da ispuni svoje ugovorne obaveze iz razloga povezanih sa epidemijom COVID-19 (npr. Zatvaranje fabrika, ograničeni granični prelazi, kašnjenja u isporukama, zatvaranje odnosno ograničeno delovanje prodajnih salona itd.), odmah će o tome obavestiti kupca. U takvom slučaju, kupac nema pravo da odustane od ugovora i takođe nema pravo na naknadu za bilo kakvu štetu koja mu može nastati. Kupac nema pravo da odustane od ugovora u slučaju… Pročitaj više »

BB

Dakle, samo ti potpiši i ništa se ne sikiraj… U današnjem svijetu kad imaš sve crno na bijelo nisi siguran šta će te zapasti …

Iznogud Časni

hahah, ko sa djavolom ugovor pravi…vlaska posla.

branilo

Катабаза !!!

BB

Pa oni ne znjau s kim razgovaraju… Njih očigledno ne dotiču one pravne „fore“ gdje je pravni akt ništavan ako protivriječi pravnom aktu koji na višem nivou, recimo ugovor nekom zakonu o zaštiti potrošača. Ili su i oni skontalibda su ušli u EU pa da za njih to ne važi?

da11

Moron je u pravu 100 posto poredite neuporedivo. Novi euroncap po kojem je sandero dobio 2 zvijezdice se ne moze porediti. Kolica koja udaraju u novom testu su teska 1400kg, za razliku od proslog koji je simulirao sudar sa autom iste tezine. Taj 500l koji navodite bi dobio 0 zvijezdica na novom Ncapu. Ne mozete sandero porediti ni sa cliom jer je i novi clio testiran po starom protokolu. Znaci sandero mozete porediti sa toyotom yaris i skodom fabiom. I to ne gledati postotke nego oznake na lutkama. Novi test simulira sudar sandera sa autom od 1400kg a to je… Pročitaj više »

moron

Nemam ja dilemu da bi pri čeonom udaru novi Sandero razbio 500L „kao beba zvečku“ … 😊😊😊