1. Home
  2. Vesti
  3. Lincoln Nautilus odlazi u penziju
Lincoln Nautilus odlazi u penziju
0

Lincoln Nautilus odlazi u penziju

444
0
Podelite sa prijateljima:

Fordova premijum divizija Lincoln je gotovo irelevantna već duži broj godina. Prošle godine je isporučeno svega 86.929 vozila na domaćem tlu, što je pad od 18% u poređenju sa istim periodom prošle godine, a spomenuta brojka je najmanja za brend još od perioda Drugog svetskog rata. Prethodnih godina je Ford investirao velike sume novca u svoj luksuzni brend koji je osnovan još 1917. godine i iako je dobio dosta pohvala od strane medija, kupci očigledno imaju više mišljenje o konkurenciji.

I kako kompanija planira da reši problem? Tako što je upravo objavila vest da će iz ponude eliminisati Nautilus do 2024. godine. Ova vest možda i ne bi bila toliko iznenađenje da je reč o nekom drugom modelu, ali Nautilus je prošle godine bio najprodavaniji model Lincolna sa 24.443 prodatih primeraka.

U proizvodnji je još od 2006. godine kada je bio poznat kao MKX (izgovara se Mark X), a u istoriju će otići kao prvi krosover Lincolna sa samonosećom karoserijom. Razlog ovakve odluke je više finansijske prirode. Ford je nedavno prestao sa proizvodnjom svog modela Fusion (u Evropi poznatiji kao Mondeo) i njegovog mehaničkog blizanca Lincolna MKZ, čime je ostao bez platforme ne samo za Nautilus već i za Ford Edge. Njihova zajednička prodaja od 109.668 jedinica protekle godine nije dovoljno velika da opravda investiciju u novu platformu, pa je firma shvatila da je jeftinije da ih jednostavno eliminiše.

Fabrika u Kanadi ipak neće mirovati pošto je postignut dogovor sa sindikatom da se u njoj proizvode električni modeli počev od 2025. godine. Šanse su velike da bi takvi četvorotočkaši opet mogli da se zovu Edge, odnosno Nautilus pošto je reč o dva relativno poznata imena među Jenkijima.

Upravo će Lincoln imati prioritet sa vozilima na struju, a pored zamene za ovaj krosover u Kanadi, još jedna od fabrika u američkoj saveznoj državi Mičigen će biti prerađena konkretno za električne modele. Tu će se verovatno proizvoditi električne konfiguracije sadašnjih modela Ford Explorer i Lincoln Aviator, a premijum brend želi da njegova kompletna ponuda bude na struju do kraja ove decenije.


Nismo baš sigurni da li će takva odluka dati željene rezultate, ali s već spomenutim lošim prodajnim rezultatima, sumnjamo da Lincoln ima šta da izgubi. U protivnom bi se mogao pridružiti Edselu, Mercuriju i ostalim „brendovima u čitulji“, tamo poslatim od strane Forda…

AutoRepublika

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments