1. Home
  2. Vesti
  3. Japanci razvijaju kupe na temelju Mazde3
Japanci razvijaju kupe na temelju Mazde3
0

Japanci razvijaju kupe na temelju Mazde3

258
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila Mazda je u procesu razvoja sporskog kupea s dvoje vrata na bazi Mazde3 u konfiguraciji hečbeka. Stanovnici Hirošime s ugovorom o radu s Mazdom su već podneli zahtev za zaštitu patentnog rešenja na adresu američkog i ekvivalenta Evropske unije, našeg Zavoda za zaštitu intelektualne svojine (U.S. Patent and Trademark Office i European Patent Office) u kom je opisan kupe izveden iz Mazde3.

Inače, Mazda3 nikada do sada nije nuđena u obličju kupea, iako direktni rivali ovog modela imaju u ponudi takve modifikacije, a za primer se može uzeti komšijska Honda Civic.

Iako je patentna prijava podneta tokom prethodnog leta, u javnost je isplivala tek prethodnih dana, što će reći da uprava Mazde ima nameru da ubrza registraciju stilskog rešenja budućeg kupea. Silueta heča Mazde3 se jasno ocrtava na slikama podnetim Evroskoj kancelariji za patente koju pomenusmo takođe maločas. Priloženi detalji na ostalim dostavljenim crtežima opisuju kupe s dvoja vrata, dok se na nekim stranicama podneska nalazi i narativ u vezi šasije i krovnih nosača.

S druge strane, patentni crteži podneti nadležnom američkom telu otkrivaju da novi kupe neće posedovati okvire za prozorska stakla. Istovremeno, predstavljen je i složeni sistem otvaranja prozorskog stakla unutar vrata. Zanimljivo, u dokumentaciji koja je dostavljena se objašnjava i da „prozorsko staklo“ ne mora nužno i da bude staklo, već može biti izvedeno i od ojačane plastike. Na taj način bi se uštedelo na masi budućeg sportskog kupea koji bi tako postao laganiji od kabrioleta s čuvenim indeksom MX-5.

Pored ovog, u samo 24 časa je otkriven još jedan zahtev za zaštitom intelektualne svojine. Vrlo dobro je poznato da Japanci vredno rade na nasledniku modela RX-7 . On bi računao na hibridni pogonski sklop utemeljen na novoj verziji Vankelovog trirotacionog motora.

Ako se analiziraju dve novosti na objedinjen način, može se zaključiti da bi naslednik modela RX-7 mogao da bude kupe s dvoja vrata, kao modifikacija aktuelne Mazde3.

AutoRepublika

Izvor: CarBuzz

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments