1. Home
  2. Life
  3. Guma bi mogla da donese revoluciju u tehnologiju proizvodnje baterija
Guma bi mogla da donese revoluciju u tehnologiju proizvodnje baterija

Guma bi mogla da donese revoluciju u tehnologiju proizvodnje baterija

422
0
Podelite sa prijateljima:

Istraživači su uspeli u naumu da osmisle baterije za električne automobile koje bi bile više bezbedne, više ekološki podobne i s boljim kapacitetom. Tajanstvena komponenta koja je donela uspeh naučnicima jeste u vidu gumenog elektrolita.

Guma kao električni izolator svakako nije prvi materijal koji vam padne na pamet kada razmišljate o tome kako da unapredite funkcionisanje baterije. Pa opet, istraživači koje je organizovao američki Institut za tehnologiju Džordžije (Georgia Institute of Technology) su se opredelili da upotrebe baš gumu. U članku koji su nakon eksperimenta objavili u žurnalu  Nature, oni su objasnili kako su uspeli da kreiraju bateriju u čvrstom stanju na temelju gume.

Litijum -jonske ​​baterije obično se oslanjaju na tečni elektrolit, a on se može zapaliti u slučaju da je pregrejan ili pak oštećen. Pride, tečni elektroliti vremenom uslovljavaju pojavu dendrita koji smanjuju performanse baterijske jedinice. Nasuprot tome, baterije u čvrstom stanju su više krhke dok je kontakt elektrolita u čvrstom stanju s elektrodama u stvari problematičan.

Upravo to je bio razlog zašto su se istraživači oslonili na korišćenje elastomera kako bi zamenio electrolit. Tako su uspeli da kroz proces polimerizacije izveden na niskim temperaturama, stvore međupovezane plastične kristale u strukturi gume. Ovo stvara elektrolit sa visokom jonskom provodljivošću i elektrohemijskom stabilnošću, koji ne formira dendrite dok u isto vreme obezbeđuje dobar kontakt sa površinom dve elektrode (katode i anode).

Takve baterije bi bile stabilnije i bezbednije, s boljim karakteristikama za životnu sredinu i uz sve to bi bile i jeftinije za proizvodnju. Ova tehnologija je prvenstveno namenjena u industriji proizvodnje električnih automobila i zahvaljujući primeni iste, proizvođač bi uspevao da postigne gustinu energije koja je impresivnija od 410 vat sati po kilogramu, u poređenju sa oko 260 vat sati po kilogramu za baterije Teslinih automobila.

Baterije u čvrstom stanju, izrađene na bazi gume, tako bi mogle da u velikoj meri povećaju parametar dometa električnih automobila s jednom dopunom ćelija.

AutoRepublika

(422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments