1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger će otići u penziju u velikom stilu
Dodge Challenger će otići u penziju u velikom stilu
5

Dodge Challenger će otići u penziju u velikom stilu

316
5
Podelite sa prijateljima:

Kada je model Dodge Challenger originalno oživljen pre trinaest godina, verovatno ni sama korporacija Chrysler nije mogla da pretpostavi koliko veliki uticaj će imati na američku automobilsku industriju, i u kako će u potpunosti promeniti „pravila“ među mišićavim četvorotočkašima.

Originalno je pozajmio platformu iz generacije W210 čuvene Mercedesove E Klase, ali ga je Dodge nastavio unapređivati, i to do te mere da je Challenger danas jedan od omiljenih automobila u svojoj klasi.

Nadmašio je Forda Mustanga i Chevroleta Camaroa po prodaji i debitovao u nekima zaista kultnim izdanjima. Pričamo o modifikacijima kao što su Hellcat, Redeye i Demon, od čega ova poslednja oslobađa čak 840 konjskih snaga i maksimalnih 1.044 Nm obrtnog momenta, i to u verziji koja stiže direktno iz fabrike.

U stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,3 sekunde i da pređe četvrtinu milje (402 metra) za svega 9,6 sekundi, što ga čini najbržim serijskim automobilom direktno iz fabrike u istoriji.

Nažalost, živimo u vremenima kada električni četvorotočkaši polako preuzimaju ulogu na tržištu, i Challenger više ne uspeva da zadovolji sve striktnije zakone na račun izduvnih gasova. Dodge je ranije najavio da će u penziju nakon 2024. godine, kao i da će ga zameniti naslednik na struju s još boljim performansama.


Ali, kako pišu kolege sa sajta MoparInsiders (reč „Mopar“ je inače kombinacija reči Motor Parts i na američkom tržištu se koristi za opis svih vozila korporacije Chrysler), Challenger će nas napustiti u velikom stilu. Naredne godine će debitovati nova konfiguracija pozicionirana iznad spomenutog Demona sa 850 konjskih snaga.

Dok je navedena brojka za svega deset „grla“ veća nego što je ranije bio slučaj, glavni cilj je staviti Challengera na dijetu pošto njegova masa ume da priđe cifru i od dve tone. Svi znamo da su kilogrami najveći neprijatelji visokih performansi, pa će Dodgeov sportista verovatno dobiti lagane materijale na karoseriji i „očerupani“ enterijer pošto će vožnja na stazi biti glavna svrha noviteta.


Stellantis je nedavno zaštitio i pravo na ime Tomahawk i mnogi smatraju da je takva oznaka rezervisana za ovo specijalno izdanje Challengera. Dodge je ranije koristio to ime na jednom konceptu o kom smo ranije pisali, a tu priču možete da pročitate ovde.

I ako ovaj novi Demon bude jednako dramatičan, očekuje nas fantastična 2023. godina u automobilskom svetu.

AutoRepublika

(316)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

850 ks???
😃😃😃

TheStig

Idealan auto za tebe. I uz to je još i Fiat…kind of. 😂😁

moron

😃😃😃

Matija

Naslednik na struju? OK, samo dizajn mora da ostane u istom „muscle cars“ stilu! A, kako bi bilo da mu ugrade tank sa vodonikom i zadrze ovaj fantasticni motor? 🙂 Mislim da ce ovo posle 2030 godine biti realna varijanta.

Mustang

nadam se da će nova generacija challengera biti ponuđena i u evropi i da će imati svetlu budućnost