1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Tacoma i Hilux postaju jedinstven model
Toyota Tacoma i Hilux postaju jedinstven model
1

Toyota Tacoma i Hilux postaju jedinstven model

216
1
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Toyota ne menja svoje modele često, a čak i kad to uradi, izmene su uglavnom minimalne. Uzmimo na primer model Tacoma, koji se nudi na američkom tržištu. Razlika između druge i treće generacije gotovo da nije ni postojala, a čak se i ova treća generacija nalazi u prodaji bez većih izmena još od 2015. godine. Situacija je još gora ako pogledamo njegovu terensku konfiguraciju, to jest model 4Runner, koji je isti, bukvalno od kada je debitovao još pre jedanaest godina.

Ali takva situacija će se promeniti u bliskoj budućnosti, pošto japanski proizvođač vozila planira da „spoji“ četiri modela u samo dva.

Ovaj put predmet rasprave je globalni pikap kamionet Hilux, koji se nekada prodavao i u Americi, ali je Toyota sredinom devedesetih godina odlučila da predstavi novi model „preko bare“ pod jednostavnim imenom Pickup. Posle je usledila još jedna podela, pa je Pickup eliminisan, a zamenili su ga Tacoma (u srednjoj klasi) i Tundra (u većoj klasi).

To znači da Tacoma i Hilux postaju jedan isti model koji će razlikovati samo po pitanju značke i verovatno se različit i po koji motor, zavisno od tržišta, a ista situacija će se preneti i na njihove terenske verzijame koje nose nazive 4Runner, to jest Fortuner.


Kako je sve to moguće? Za to je zaslužna nova platforma koju kompanija naziva Toyota Next Generation Architecture (TNGA). Sličnu priču o udruživanju snaga smo već videli s nedavno predstavljenim modelima Tundra i Land Cruiser, pa tako dva vozila dele platformu, 3,4-litarski turbobenzinski motor i desetostepeni automatski menjač.

Tacoma, Hilux, 4Runner i Fortuner će pratiti istu strategiju, mada je sasvim jasno da će izbor motora biti izmenjen. Primera radi, Tacoma se prodaje izuzetno dobro u Americi, a Jenkiji baš puno vole veće atmosferske motore. S druge strane, Hilux je popularnost ostvario u Aziji, gde su dizeli popularniji, pa verujemo da se modeli neće mešati jedan drugom u posao.


Nismo baš sigurni kada će ovaj plan stupiti na snagu, a kolege sa sajta MotorTrend smatraju da bi se to moglo desiti do 2025. godine. Iako tehnički zastareli, svi nabrojani modeli se prodaju izuzetno dobro i sumnjamo da Toyota želi da se reši dobitne formule.

AutoRepublika

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ako se ti modeli tako dobro prodaju, šta ima veze što su tehnički zastareli. Očito da ciljnoj grupi to ne smeta. I Toyota i nema razloga da ih u dogledno vreme tehnički unapredi.