1. Home
  2. Vesti
  3. Suvlasnik Mercedesa iz Kine osvežio „G klasu“: Beijing BJ80
Suvlasnik Mercedesa iz Kine osvežio „G klasu“: Beijing BJ80
0

Suvlasnik Mercedesa iz Kine osvežio „G klasu“: Beijing BJ80

1.96K
0
Podelite sa prijateljima:

Naravno, radi se kloniranom automobilu, a ne o „pravoj“ G klasi. Dakle, BAIC je ovaj model predstavio još 2011. godine, i u početku je to bio isposnički, asketski vojni četvorotočkaš namenjen vožnji po negostoljubivim terenima. Onda je u toku 2016. godine, s traka počela da silazi i civilna verzija istog voziila.

Jednostavan i cenovno veoma dostupan Beijing BJ80 je bio zamišljen kao značajno masivniji automobil od originalne G Klase, ali se dogodilo nešto sasvim suprotno. Samo 3.700 primeraka je napustilo fabričke hale od momenta uspostavljanja serijske proizvodnje, a dizel verzija čak nije ni ušla u serijsku proizvodnju, pa je jedina pogonska opcija bio turbobenzinski, četvorocilindarski motor Saaba, zapremine 2,3 litre. Ta jedinica je odbacivala 250 konjskih snaga uz 350 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta i funkcionisala je u harmoniji s šestostepenom menjačkom kutijom koju je osmislila Toyotina kuća Aisin.

Beijing BJ80 zadnji kraj

Kroz ovaj proces zatezanja bora, novajlija je dobio na raspolaganje, između ostalog, više „vatre“ i još neke detalje koji će doprineti prestižnijoj pojavi.

U verziji sa vrha ponude, smešten je šestocilindarski motor u V rasporedu. Radi se opet o turbobenzinskoj jedinici koja u ovoj aplikaciji isporučuje 280 „konja“ uz zdravih 420 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama, motor je razvijen na temelju Fordovog Ecoboosta, a ako je to zaista bio slučaj, onda je agregat značajno pojednostavljen. Izvorni V6 3.0 blok poseduje dva turbo punjača, i kao takav razigrava ergelu od 350 do 400 grlo, zavisno već od verzije u kojoj se nađe.

Kao što na nove cipele idu i čiste čarape, tako je i nova pogonska jedinica dobila taze transmisiju. U pitanju je osmostepeni automotik, a dostupan je i reduktor koji je podesniji za sporohodnu vožnju, u odnosu na primenjeni u predrestilizacijskoj varijanti.

Beijing BJ80 centralni greben

Zadržan je tehnički identičan sistem prenosa pogonske sile na sva četiri kraja karoserije, ali se na zadnjem delu vozila pojavio samozaključavajući diferecnijal. Takođe, i šasija je ostala nepromenjena. Vešanje je nezavisno uz uzdužne torzione opruge napred i kontinuiranu osovinu s oprugama nazad.

Ostale izmene se tiču nove vrhunske verzije. Ponuđen je virtuelni instrumentacioni klaster čije se postavke očitavaju na tabletu dijagonale 10,25 inča, uz obezbeđena dva režima prikaza i novim fiksiranim džojstikom smeštenim na središnjem tunelu.

Top model Beijing BJ80 V6 se sa spoljne strane posmatrano može prepoznati po tome što je obuven u niskoprofilne pneumatike čija šupljina u prečniku meri 20 inča. Pored toga, pojačane su moći čišćenja na vozačevoj strani vetrobranskog stakla.

Snažno izdanje će biti ponuđeno kupcima u Kini pre isteka leta, i naravno da će biti skuplje od primeraka s četvorocilindarskim motorima, koji se inače prodaju po nimalo bezazlenoj ceni od 42 do 56 hiljada američkih dolara.

Beijing BJ80 bok

Ipak, to nikako ne znači da će „ojačani“ Kinez biti cenovno uporediv sa švapskom G klasom, koja se u Kini, uzgred budi rečeno, nudi za „siću“, odnosno za 230 hiljada zelembaća, i to u uvodnoj varijanti.

AutoRepublika

(1959)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments