1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Koje automobilske marke proizvode u krizom pogođenom Kazahstanu?
Koje automobilske marke proizvode u krizom pogođenom Kazahstanu?

Koje automobilske marke proizvode u krizom pogođenom Kazahstanu?

1.47K
0
Podelite sa prijateljima:

Protesti u „čvrstom rukom vođenim“ Kazahstanu su tokom poslednjih dana intenzivirani, a predsednik države je nedavno proglasio vanredno stanje u dva dela zemlje. Nemiri su neposredno inicirani rastom cena gasa (liquefied petroleum gas – LPG), nakon uklanjanja veštački postavljenih ograničenja visine naknade za ovaj energent, dok je strateški razlog potrebno potražiti u siromaštvu naroda paralelno s neverovatnim bogaćenjem oligarhije i porodice čuvenog bivšeg vođe Nazarbajeva i javnim eksponiranjem njegovog potomstva u kontekstu sticanja ogromne imovine za koju je teško objasniti „zakoniti“ način pribavljanja.

Aktuelni predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokaev je nedavno pozvao ruske i snage saveznika da pomognu u gušenju protesta, uz prst krivnje za krizu uperen ka kompanijama KazMunayGas i KazakhGas. Prva je gigantski državni entitet iz sveta prerade i transporta fosilnih goriva i kao takav preko ćerka firmi kontroliše i neke značajne privredne igrače iz našeg susedstva, pri čemu mislimo na rumunsku Rompetrol grupu.

Imajući na umu aktuelni društveno-politički trenutak Kazahstana, cenimo da bi bilo zanimljivo razmotriti i koje to sve globalne kompanije poseduju organizovanu proizvodnju automobila u toj državi bivšeg Sovjetskog Saveza. Za početak ćemo reći da ti konstruktori imaju svoje centrale u Kini, Koreji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi..

Prema podacima objavljenjim na lokalnom sajtu Automechanika.kz, glavni pokretači privrednog razvoja ove države  u prvoj polovini 2021. godine, su bili gradnja i proizvođačka industrija.

Informacije koje prezentuje relevantna kazahstanska institucija pokazuju da je u prvom polugodištu prošle godine, u toj državi došlo do uvećanja obima proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 20,4%, dok je udeo automobilske industrije u udeo automobilske industrije u tome bio 31.6%. U istom tom periodu, u Kazahstanu je sklopljeno ukupno 39 hiljada vozila, od čega je bilo 34.556 automobila, 4.253 kamiona i 537 autobusa.

Pet najpopularnijih automobilskih brendova koji imaju organizovanu proizvodnju u ovoj azijskoj zemlji jesu: Chevrolet, Hyundai, Kia, JAC i GAZ. Dodatno, tokom prošle godine se započelo s montažom vozila marki Lada i Renault i to u regiji zvanoj Kostanaj. Karoserije namenjene modelu Lada Granta se proizvode i farbaraju u lokalnim okvirima.

Fabrika koju kontroliše zajednički poduhvat General Motorsa i konzorcijuma kazahstanskih firmi je najavljena pretprošle godine i zamišljena je kao mesto na kom će se sklapati stotinak hiljada Chevroleta godišnje, a koji će biti namenjeni lokalnim potrebama, ali i izvozu na rusko i okolna tržišta. Ideja je bila da prvi modelu koji krenu s proizvodnih traka budu Cobalt i Malibu, kao i komercijalna vozila Damas i Labo. Kasnije bi se u ciklus uveli i modeli Tracker i Trailblazer.

U pogonima kompanije SaryarkaAvtoProm izgrađenim u Kostanaju je tokom aprila 2021. godine otpočela proizvodnja korejske Kije. Tu montirani primerci idu na ruke kupaca s kazahstanskog tržišta, a govorimo o sledećim modelima vozila: Rio, Cerato, Sportage, K5, Sorento i Picanto.

U materijalu koji je tokom jeseni za nama objavljen na sajtu Neftegazru.com piše da je u planu za 2022. i 2023. godinu, pokretanje proizvodnje električnih automobila. Izjavu za pomenuti portal je dao kazahstanski zvaničnik Kairbek Uškenbajev uz citat njegovog izlaganja u kom se najavljuje početak sklapanja modela Hyundai Ioniq (2022) i KIA EV6 (2023).

Dodaćemo i da se pojedine komponente za teškaše iz Kamazovog programa proizvode u Kazahstanu. Konkretno, reč je o fabrici KamLitKZ, odakle se gotovi proizvodi otpremaju ka fabrici u Ruskoj Federaciji, gde se ugrađuju direktno na vozila Kamaza.

AutoRepublika

(1466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments