1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW oprezan s pokretanjem proizvodnje baterija uprkos jačanju prodaje
BMW oprezan s pokretanjem proizvodnje baterija uprkos jačanju prodaje

BMW oprezan s pokretanjem proizvodnje baterija uprkos jačanju prodaje

110
0
Podelite sa prijateljima:

BMW neće pokretati sopstvenu proizvodnju baterijskih ćelija namenjenih eksploataciji u elektromobilima, barem ne pre nego što tehnologija doživi dalji razvoj. Ovo smo saznali zahvaljujući objavi nemačke kompanije koja je isplivala u četvrtak. To praktično znači da Bavarci zauzimaju oprezniji pristup ovom pitanju u odnosu na neke rivale, čak i uprkos tome što su tokom 2021. godine postigli rekordne prodajne rezultate.

Nemački proizvođač automobila, koji veruje da je uz vanserijske rezultate u oblasti plasmana uspeo da i granice profitnih stopa izmesti naviše u interval od 9,5% do 10,5% tokom prošle godine, baterije trenunto nabavlja i od kompanija: CATL, Samsung i Northvolt, ali istovremeno gradi i svoja probna postrojenja.

„Obezbedili smo nabavku za naše potrebe u narednih nekoliko godina i srećni smo s partnerima koje trenutno imamo,“ kazao je za Reuters finansijski direktor grupacije BMW Nikolas Peter, dodajući da firma neće žuriti s uspostavljanjem interno organizovane proizvodnje baterija.

„Još uvek nismo dostigli tačku u kojoj bi bilo bezbedno reći koja tehnologija će prevladati kod nas za nekih narednih deset do petnaest godina,“ reče on. „To je razlog zašto je važno ulagati u različite izvore s ostalim globalnim partnerima u razvoju baterijskih ćelija.“

S druge strane, šef radničkog sindikata unutar BMW-a Manfred Šoh pritiska upravu kompanije da donese odluku o ubrzanju planova vezanih za internu proizvodnju baterija, i to s dvojakim motivom. Jedan se ogleda u obezbeđenju komponenti u proizvodnji vozila, dok se drugi tiče otvaranja novih radnih mesta.

Lokalni rivali iz Volkswagena i Daimlera već imaju direktna ulaganja u kapital proizvođača baterijskih ćelija. Tako Daimler drži 33% udela u kapitalu firme Automotive Cells Company, a u julu je izjavio da je planirao da izgradi osam gigafabrika koje bi u ortakluku proizvodile baterije za elektromobile. S druge strane, VW planira izgradnju šest fabrika baterija u Evropi do kraja ove decenije. U tom poslu bi im partneri bili kineski entitet Gotion High-Tech i Northvolt, u kom već drže petinu kapitala.

BMW radi na postavljanju linija za montažu baterija u svakoj fabrici koju kontroliše, ali se za nabavku samih baterijskih ćelija mora okrenuti ka ortačkim firmama, kazao je Peter.

Kvantitet, obim proizvodnje ili visina profitne stope

Akcije BMW-a su porasle na najviši nivo u poslednjih šest godina i dostigle su cifru od 99,3 evra po komadu, nakon što je Reuters objavio komentare iznete od strane finansijskog direktora Petera, ali su ubrzo oko toga s vrednošću splasnule, prvo na nivo od 98,9 evra, što je malo jača cifra u odnosu na onu koja je obeležila početak trgovačkog dana na berzi (97,7 evra).

Proizvođač iz Minhena je, da podsetimo, posle pet godina svrgnuo Daimler s mesta najprodavanijeg premijum brenda, tako što je tokom 2021. godine, isporučio 2,21 miliona četvorotočkaša, dok je Daimler u istom periodu uspeo da isporuči „svega“ 2,05 miliona jedinica.

Izvršni direktor Daimlera Ola Kelenijus jer rekao da obim prodaje nije vrhunski prioritet uprave kompanije, već da će se uprava radije fokusirati na postizanje što viših cena i profitnih stopa, jer to donosi prosperitet pre nego puki broj prodatih vozila.

BMW, koji je uspeo da održi visok nivo proizvodnje, uprkos silnim mukama s nabavkom elektronskih komponentu, čemu može da se zahvali održavanju bliskih veza s dobavljačima, malo je oprezniji u priči s profitnim stopama od rivala, misleći na Daimler i Volkswagenov Audi. Tako Bavarci očekuju da stopa dobiti u prošloj godini bude negde između 9 i 11 procenata.

Peter je još rekao da tranzicija ka električnim vozilima kod BMW-a ide brže od očekivanja izgrađenih pre neke dve, tri godine, uz rast dvostruki rast prodajnih cifara i nikad punijom knjigom narudžbina za sledeći period.

BMW, koji je rano ušao u svet baterijskih vozila, u prošlom periodu je na ovom polju dobrano zaostao za nekim rivalima, pa sada planira da doda još jednu (subotnju) smenu u minhenskoj fabrici, počev od aprila. Cilj ove mere se tiče zadovoljenja tražnje, naveo je portparol kompanije.

AutoRepublika

(110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments