1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Električni automobili: Amerikanci gube rat sa Kinom
Električni automobili: Amerikanci gube rat sa Kinom

Električni automobili: Amerikanci gube rat sa Kinom

517
0
Podelite sa prijateljima:

Tesla je možda najpoznatiji proizvođač električnih automobila na svetu, ali to ne znači da su Amerikanci lideri po ovom pitanju.

Šta više, sudeći prema najnovijim informacijama „Jenkiji“ su u velikom zaostatku u poređenju sa Kinom kada je reč o ovoj kategoriji. U prošloj godini, oko 60% novih električnih automobila su završili upravo u najmnogoljudnijoj državi na planeti, a reč je o preko 876.000 jedinica. Sa druge strane, Amerikanci su se zaustavili na cifri od samo 361.307 automobila, a očekuje se da će razlika biti još veća narednih godina.

Vodeći američki proizvođači planiraju velike investicije. General Motors je najavio ulaganje od 300 miliona dolara, Ford čak tri puta više, ali oba spomenuta broja su relativno mala u poređenju sa onim šta očekuje kinesko tržište. Kada se na to doda da predsednik Donald Tramp želi da eliminiše dosadašnji državni popust od 7.500 dolara na električne automobile, postaje jasno zašto su Amerikanci u problemima.

Sa druge strane, vlada Kine čini mnogo toga da inspiriše proizvođače da povećaju proizvodnju električnih vozila. Primera radi, u Šangaju, gradu od preko 21 milion stanovnika, nemoguće je kupiti novi automobil bez dozvole koja košta 12.000 dolara, ali takvo pravilo ne postoji za električne proizvode. Vlade u nekim provincijama nude i popuste do čak 15.000 dolara.

Kina poseduje čak 330.000 javnih punjača, a Amerika svega 67.500. Mnogi kineski gradovi se takođe takmiče da budu „čistokrivno električni“, kao što je Šenžen (populacija 12,5 miliona) gde je trenutno u službi 16.000 električnih autobusa i još 22.000 električnih taksija. Ostrvo Hainan planira da eliminiše sva vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva do 2030. godine.

Majkl Dun, vlasnik firme ZoZo Go (savetnik za proizvodnju automobila u Kini), dodaje da je vlada ove države potrošila oko 100 milijardi dolara u državnim popustima, a do 2025. godine na ulicama će se godišnje naći preko pet miliona novih električih vozila. Kina je ranije postavila ideje, kao što su električni i samovozeći automobili i 5G bežična konekcija, kao tri strateška plana sa ciljem da dominira svetskom ekonomijom. Dun kaže da je ovoj državi bilo potrebno dugo vremena da uhvate priključak, ali da sada imaju i šansu da budu lideri.

Nagađa se da će do 2025. godine oko 13% novih automobila u Kini biti električni, uz 12% u Evropi i po 6% u Americi i Japanu. Tome u korist ide i visoka generalna prodaja, koja je prošle godine iznosila 28 miliona vozila u Kini, ili za 10,7 miliona više nego „preko bare“.

Na kraju dana, proizvođači će ići tamo gde je i potražnja. To znači da čak i General Motors i Ford vode više računa o Kini kada je reč o električnim proizvođačima. Oni na taj način sa sobom „dovlače“ i dobavljače, što je dodatni udarac za Ameriku. Ostaje nam da vidimo kako, i da li će uopšte, najveća ekonomija sveta imati odgovor.

Zoran Tomasović 

(517)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments