1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Toyota patentirala električni kompresor
Toyota patentirala električni kompresor
0

Toyota patentirala električni kompresor

135
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je podnela zahtev za patent unapređenog električnog kompresora, što sugeriše da bi dotična komponenta mogla uskoro da uđe u serijsku proizvodnju.

Novi patent iz Toyote otkriva da japanska marka radi na električnom kompresoru, koji je lakši za sklapanje i vrlo verovatno trajniji od klasičnog rešenja.
Objašnjenje u vezi s tim kako patent funkcioniše je visokotehničko i uključujue ugradnju ležajeva koji pomažu turbo rotaciji. Toyotina ideja koristi opruge spiralne opruge umesto pločastih opruga. Pored toga što su lakše za proizvodnju, nove opruge će održavati konzistentniji pritisak, koji obezbeđuje bolju trajnost i bolje performanse pri visokim obrtajima.

Obelodanjeni dokument sugeriše nekoliko stvari u vezi sa Toyotinim radom. Na prvom mestu, on pokazuje da kompanija istražuje na koji način rade električni kompresori. Na drugom, patent sugeriše da je razvoj otišao dovoljno daleko da inženjeri sada mogu da proučavaju kako da komponentu učine boljom. Toyota je podnela zahtev za ovaj patent 8. maja 2015., a Američki zavod za patente ga je objavio 22. marta 2017. S obzirom na period proveden na izradi komponente, moguće je da je uskoro vidimo i na nekom serijskom vozilu.

Nova generacija Toyota Super prva pada na pamet kada je o ovoj tehnologiji reč. Mnoge glasine sugerišu da bi perjanica u proizvodnoj liniji sportskog kupea trebalo da bude hibridna. Šef Toyota Motorsporta GmbH je takođe potvrdio da inženjeri pomažu na radu na elektrifikovanom motoru sa turbo punjačem, ali nije potvrdio da je reč o jedinici za novi model. Uz eksploataciju motora za obrtanje turbine koja usisava vazduh i sabija ga u cilindre, ovaj patent bi mogao da bude primenjen na toj pogonskoj jedinici.
Audi je već predstavio svoje viđenje upotrebe električnog kompresora u novom SQ7 TDI. Dodatna asistencija doprinosi oslobađanju 435 ks i 900 Nm iz 4,0-litarskog V8. Ove brojke velikom krosoveru obezbeđuju sprint do „stotke“ za 4,8 sekundi.

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments