1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chrysler predstavio svoj prvi električni model
Chrysler predstavio svoj prvi električni model

Chrysler predstavio svoj prvi električni model

229
1
Podelite sa prijateljima:

O budućnosti Chryslera smo često pisali na AutoRepublici. Američki brend je praktično jednom novom u grobu već više od jedne decenije, to jest od perioda kada je otišao u stečaj tokom recesije iz 2008. godine, ali na neki nama nepoznati način, još uvek daje znake života. Razlog za tako nešto je popularni minivan Pacifica koji je ujedno jedini model brenda zajedno sa zastarelom limuzinom 300.

Chrysler je na kraju spasio neko od koga se tako nešto najmanje očekivalo. Njegovo ime je Karlos Tavarez, predsednik novonastalog Stellantisa, koji je odlučio da svakom brendu ponudi deset godina da bi mogao da pokaže svoje znanje. I ispred nas je sada prvi novi Chrysler posle dužeg vremena.

Novitet nosi ime Airflow koje je dobio po čuvenom futurističkom modelu iz tridesetih godina prošlog veka. Bukvalni prevod ove reči je „vazduh koji protiče“ zahvaljujući svom aerodinamičnom stilu.

Ispred nas je sada serijski Airflow i s njim kompanija želi da uđe u moderna vremena. Zapravo, nema nešto što bi ga razlikovalo od konkurencije, ali kada se zna da Chrysler još uvek prodaje spomenuti sedan 300, nastao na platformi Mercedesa iz sredine devedesetih godina, Airflow je reprezent više nego uočljivog napretka.

Dizajn je verovatno najviše „dosadan“ detalj (mada mu 22-inčne felne i crni krov daju poseban draž), ne zbog toga što je kao ružan, već i prostog razloga što je nezanimljiv. Da na njemu nema Chryslerove značke, verovatno bismo pomislili da se radi o nekom modelu za Kinu gde je dizajner precrtao zadnji deo sa nekog modernog Porschea ili Lincolna.

Ali, zato je mehanika zapravo relativno napredna, i sigurno ćemo je videti i na ostalim modelima Stellantisa. Napominje se da Airflow pokreću dva električna motora od čega svaki razvija po 201 konjsku snagu, i da će autonomija iznositi između 560 i 640 kilometara. Chrysler nije bio voljan da kaže kolike su zapravo baterije, ali kolege sa sajta Car & Driver smatraju da su one zapremine 118 kWh.


Solidne ocene dobija i enterijer. Baterije su postavljene u podu vozila i neće ometati raspoloživ prostor u kabini, a Airflow će moći komotno da smesti četiri odrasle osobe, pošto su zadnja sedišta podeljena na dva dela. Možemo da vidimo dosta monitora, uključujući i one na zadnjim sedištima, a krosover će se moći pohvaliti i funkcijom takozvanog autopilota s trećim nivoom autonomije.

Chrysler nije objavio više informacija u vreme pisanja ove priče sa izuzetkom podatka da će Airflow ući u serijsku proizvodnju 2025. godine, i da će njegova celokupna ponuda biti električna tri godine kasnije.

Originalni Airflow je nestao sa tržišta posle svega četiri godine provedene u izložbeno-prodajnim salonima, pošto se njegov aerodinamični stil smatrao previše dramatičnim u vreme kada su dominirali kockasti četvorotočkaši. Neko će reći kako je loša ideja nazvati novi model po onom koji nije imao svetlu istoriju, ali je Airflow bio toliko ispred svog vremena da su morale proći decenije, pre nego što dobije poštovanje koje zaslužuje.

Sumnjamo da će ovaj novitet imati slične probleme i verujemo da će proći dobro na tržištu i imati dosta zadovoljnih kupaca. Ako ništa drugo, ukoliko uspe da zadrži brend Chrysler u životu, onda kada mu istekne desetogodišnjica koju je Tavarez obećao, ovaj vlasnik limuzine 300 će mu biti večno zahvalan.

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn studija Chrysler Airflow nije auto koji ce skrenuti paznju nekim ekstravagantnim tehnickim i estetskim karakteristikama – ovo je solidno uradjen prototip namenjen svakodnevnoj upotrebi, bez neke belosvetske pompe a la Mercedes, Tesla, Porsche ili Audi. Moju paznju je skrenuo pre svega svojim estetskim kvalitetom. Da neki njegov detalj lici na ovaj ili onaj auto, to je danas normalno kod svih proizvodjaca. U konacnom zbiru vazno je da je njegov dizajn veoma skladan, da su svi detalji lepo uklopljeni u celinu a posebno cenim sto u pogledu sa strane osecam u njegovom dizajnu gene „muscle cars“! ———————————————————————————————————————————————— Njegovom dizajnu mogu… Pročitaj više »