1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Silverado EV napada Ford F-150 Lightning i Teslu Cybertruck
Chevrolet Silverado EV napada Ford F-150 Lightning i Teslu Cybertruck

Chevrolet Silverado EV napada Ford F-150 Lightning i Teslu Cybertruck

145
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko redovno pratite automobilsku industriju na američkom tlu, onda sigurno znate da postoji ono verovanje po kojem je lako naslutiti šta General Motors planira. Naime, potrebno je samo pogledati sadašnju ponudu Forda i zaključiti da će General Motors imati neki sličan model u narednih pet ili šest godina. Pomalo ironična tvrdnja pošto je Ford taj koji je manji, ali moramo da priznamo da firma iz grada Dirborn zaista jeste ona koja postavlja standarde i onda gledamo General Motors kako ih prati.

Ford je pre nekoliko godina najavio svoj električni pikap kamionet F-150 Lightning i videćemo ga u izložbeno-prodajnim salonima za nekoliko meseci. Interesovanje je toliko veliko da je kompanija nedavno odlučila da poveća proizvodni kontingent na 150 hiljada jedinica za 2022. godinu, a iako General Motors ima mnogo hvaljeni model GMC Hummer, on se ipak smatra vozilom iz takozvanog pomodarskog segmenta (lifestyle) i nije direktan rival radničkim kamionetima kao što je Lightning.


Čekanju je kraj pošto je najveći američki proizvođač upravo predstavio Chevrolet Silverado EV i najavio da je spreman nadmašiti brojke Lightninga, mada će se pojaviti u prodaji godinu dana kasnije. Iako nosi ime Silverado po Chevroletovom trenutno najprodavanijem modelu, mnogi zapravo smatraju ovaj EV naslednik legendarnog kamioneta Avalanche.

Proizvodio se od 2001. do 2013. godine i bio poseban po tome što je pregrada između kabine i prikolice mogla da se eliminiše, čime bi vlasnik mogao da iskoristi prostor obe kategorije do maksimuma. Novi EV stiže baš sa takvom karakteristikom kao i podatkom da prikolica nije odvojena od kabine.

Teško da možemo da krivimo Chevrolet što je želeo da unovči popularnost jakog imena kao što je Silverado, pošto je jasno da dva modela nemaju mnogo toga zajedničkog, ali sumnjamo da će neko imati razloga da se žali. Ono što je posebno bitno kod ove konfiguracije jeste podatak da, ako se pregrada eliminiše i vrata prikolice spuste, EV je u stanju da poveze terete dužine 308 centimetara dok radi poređenja Lightning se može pohvaliti sa tom opcijom oličenom kroz samo 168 santima. Velikih jedan prema nula za Chevrolet!

Zatim dolazimo do još jednog detalja koji je veoma bitan vlasnicima kamioneta, a to je onaj koji pokazuje koliko teške terete mogu da povuku. Fordova brojka je na nivou od 4,5 tona, a Chevroletova je identična. Tako znamo da oba modela zaostaju za novim Rivianom R1T, i to za nekih 450 kilograma.

Moramo da spomenemo da su kamioneti u stanju da povuku terete značajno veće mase, ali firme koje ih proizvode to ne preporučuju iz razloga što na taj način može doći do ozbiljnijih mehaničkih oštećenja. Chevrolet nam je takođe rekao da će jednog dana spremiti i verziju sa opcijom vuče prikolice težine do devet tona, pa pretpostavljamo da je tu reč o izdanju s odrednicom HeavyDuty.

Kada spominjemo mehaniku, hajde da kažemo da će u ponudi biti dve verzije. Ona koja privlači najviše pažnje je sa dvostrukim motorima koji obezbeđuju silu za sva četiri točka. Moć ovih agregata je na nivou maksimalnih 664 konjskih snaga i 1.063 Nm obrtnog momenta.

Ubrzanje od nule do 100 km/h traje 4,5 sekundi dok mu je na brzom punjaču potrebno da provede svega deset minuta da bi napunio bateriju do nivoa dovoljnog za novih 160 kilometara vožnje. Za one kojima je to previše, tu je i verzija sa 510 „grla“ i 834 Nm obrtnog momenta. U oba slučaja maksimalna autonomija iznosi 640 kilometara ili za 160 kilometara više nego kod Lightninga. Opet, velikih dva prema nula za Chevrolet!

Reći ćemo i par detalja na račun na dizajna. On je zadržao mnoge prepoznatljive linije sa serijskog Silverada, kao što su visoko postavljena dnevna svetla i poveći farovi, ali novitet definitivno deluje futiristički. Videćemo kako će kupci primiti ovakvu vest, pošto sadašnji Chevroletovi pikapi nisu dobili preterano dobro ocene po pitanju stila.

EV će inače biti dostupan samo u konfiguraciji s četvoro vrata. Prosečne ocene dobija i enterijer (još jedna generalna mana ovog proizvođača), a možemo da vidimo 17-inčni monitor, kožna sedišta i verovatno svu onu modernu elektroniku koju bismo i očekivali na vozilu iz današnjih vremena.

Chevrolet nam je i rekao da će početna cena biti 105 hiljada američkih dolara, ali samo za one rane, bogato opremljene varijante, kakve se obično nude pod indeksom First Edition. Ponuda će kasnije biti proširena i na radnički model s cenom od 41.595 „zelembaća“, kao i onima s bogatijom opremom. Radi poređenja ćemo reći da je Lightning za 74 najmanje zelene novčanice skuplji od ovde prezentovanog Chevroleta.

I tako na kraju možemo da zaključimo kako Silverado EV ima sve uslove da postane bestseler među električnim kamionetima. Problem je naravno taj što, čak i ako sve bude išlo po planu, moraćemo da čekamo na njega najmanje do sredine 2023. godine, a možda i duže, ukoliko već poznati problem sa nestašicom kompjuterskih čipova ne bude rešen.

Na sve to moramo da dodamo i podatak da je Ford veliko ime u svetu komercijalnih vozila i sigurno neće sedeti skrštenih ruku. Očekuje nas velika borba dva još veća diva…

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments