1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis tiho zaustavio prodaju SUS varijanti putničkih verzija Riftera, Berlinga…
Stellantis tiho zaustavio prodaju SUS varijanti putničkih verzija Riftera, Berlinga…
74

Stellantis tiho zaustavio prodaju SUS varijanti putničkih verzija Riftera, Berlinga…

954
74
Podelite sa prijateljima:

Peugeot Rifter, Citroen Berlingo i Opel Combo Life u putničkim varijantama ostali su bez prava na konvencionalne SUS agregate. 

Stellantis je već onemogućio dalje naručivanje ovih modela sa motorima 1,2 PureTech i 1,5 BlueHDi što je gotovo tragična novost. Ukoliko od sada želite da kupite nekih od izlistanih četvorotočkaša, moraćete da se odlučite isključivo za skupocene EV verzije! Ono što je dobro u celoj priči jeste da ova mera nije predviđena za teretne varijante pomenutih modela.

Odluka Stellantisa pala je, navodno, još tokom decembra. Iza svega stoji briga za flotnu emisiju štetnih gasova i eventualne penale u EU ukoliko se ista prekorači. Stoga su rešili da se putnički Peugeot Rifter i njegova braća u potpunosti odreknu SUS motora… Izvesno je da će oba sudbina zadesiti i bratsku Toyotu Proace City Verso ali i budući Fiat Doblo.

Još jedan razlog zbog kojeg se Stellantis rešio na ovako drastičan korak jeste činjenica da su ova vozila mahom kupovana opremljena, danas toliko omraženim, dizel motorima. No, kako će izgledati prodaja navedenog trojca ako su dostupni samo u EV verziji? Vrlo slabo, jer su u proseku takvi modeli za desetak hiljada evra skuplji od onih koji koriste dizel agregate! Sasvim je izvesno da će se kupci opredeliti za druge alternative.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane… „Rupetinu“ koju će ostaviti Stellantis sa ovakvom odlukom popuniće rivali, gde se pre svega misli na novu generaciju Renaultovog Kangooa koji ostaje dostupan i sa tradicionalnim termičkim pogonskim jedinicama.

Inostrani novinari veruju da bi Peugeot Rifter, Citroen Berlingo i Opel Combo Life mogli da se vrate sa SUS motorima, ali samo u plug-in hibridnoj postavci, i to od 2023. godine. Nama se takav razvoj događaja ne čini realnim…

AutoRepublika 

(954)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

74 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja ne mogu da verujem šta je ovde napisano. Crnju vest nisam mogao da zamislim. Da ne govorim da je meni upravo zbog korišćenja HDI motora Toyota Proace City Verso bila najsmislenija putnička i porodična Toyota današnjice.
Ovo je zaista mrak. I kraj svake pameti.

Goran Jurkovic

M&M bombon na aparatima 😀
Ta Toyota proace je bila sramota za Toyotu iskreno.
Gle co2 penali su gadna stvar. Po meni su trebali ići na Toyotine hibridne pogone koji bi bili savršeni za taj nakaradni proace. Čak i u dizel varijanti + e-cvt bi bio logičan korak.
Ovako više nećemo gledati te ružne aute po cesti…

moron

Pročitaj na AR silne Pekijeve testove novog Berlinga i Riftera, pa će da ti bude jasno koliko je Proace City Verso „sramota za Toyotu“ 🙂

BB

Naslutio si svojim zapažanjem da je rok dostave strujaća 3 mjeseca a dizela godinu. A taman sam mislio mijenjati postojeći kad podigoše cijene, produžiše rokove, evo i izbaciše iz ponude… Vozim postojeći dok se ne raspadne (a vrlo je daleko od te tačke)!

moron

Ispade da sam ja „ptica zloslutnica“ …

Mnogo me brine „auto budućnost“. Sve je manje novih vozila koja bih bio spreman da kupim. Sve manje. A svestan sam da će ih svakim novim danom biti i manje. Užasava me ta spoznaja. Posebno u svetlu novih, dolazećih normativa, pri čemu ne mislim samo na eko norme i Euro 7 motore. Sve je otišlo u 3PM …

peki

Ne ocajavaj druze, tu je novi Renault Kangoo, jutros uzoh 1.5 BlueDCi, ma k’o bombona je 👍

moron

Ah, daj bar taj utopijski tekst, o SUS-u, da bar na trenutak pobegnemo od ove surove realnosti.

Iznogud Časni

Gledam ta auta, žalosno je da i sada kad polovnima cijena ripa sto bi rekao Caco u Kamiondžijama, da talisman u Paris initiale sa 160 ks dizelom košta oko 14k eura sa nekih 120k km. To je toliko jadno da ne znam koji bih komentar dao. Sta nije u redu sa tim autom? Zar je pouzdanost sklopova toliko niska? Zar pusta ulje?! Ne da mi se sada tražiti ADAC i tuv statistiku, sve nesto mislim da se kvari u prospektu. Imas li ti kakvih saznanja sa tih francuskih stranica?! Samo kao napomena, Full spec optima od talismana je skuplja u… Pročitaj više »

moron

Kad pominješ KIA garanciju, čuo sam neki dan (iz meni pouzdanog izvora) za slučaj jednog vlasnika Sportage-a sa dizel motorom, starog manje od 4 godine i sa oko 60 kkm, kome navodno treba da se se menjaju svi grejači.
Garancija ne pokriva, jer je grejač za njih potrošan materijal, kao daje reč o nekim filteru.

Iznogud Časni

Nek se zali upravi u Frankfurtu. Sumnjam da to nije pokriveno.
Liku su kvačilo mijenjali, ja se čudom čudio, a da neće ovo.
Uostalom, šta bi bilo da se to na Renou desilo?!

BB

Pa Alfu neće ni da kupe… Čuj šta se desilo, njemački marketing, oni se ne kvare (znaš ti), a svi drugi su krševi…

Iznogud Časni

Tržište je neumoljivo, nadji mi razlog zašto je Talisman jeftin i cjenovno u razini kompakta i to sada kada svima skače cijena za 3000€.

Vpajic

Pročitah juče na nemačkom ili španskom forumu Peugeot-a o tome i trebalo bi da N1 verzija ostaje i sa sus motorima. Ja takav vozim od avgusta 2020. I naravno rešetka se lako skida. Kad stanem iza njega ljubičice mirišu. Problem je starih koji se ne održavaju. I čovek ako se ne održava…

YugoFlorida

Pucali sami sebi u nogu.

Branko

Logična odluka obzirom na limit penalizacije od 147 g/km CO2 za komercijalna vozila. Manja komercijalna će biti isključivo BEV ili PHEV vrlo skoro, a veća malo kasnije. 🙄

BB

Pa mnaje moj Berlingo proizvodi CO2 nego Jurkovićev Rav4, jer ga ja vozim k’o po jajima a on gas drži u podu

Branko

😉

Goran Jurkovic

A ja svaki dan na struju vozim.
I kažeš ja radim više co2. Zanimljivo

TheStig

Pa ta struja koju ti puniš je proizvedena emitujući CO2. Nemoj mi reci sad da vjerujes u pricu o eko proizvodnji el energije. Mozda u Holandiji ali ne kod nas na Balkanu Jurkovicu.

Goran Jurkovic

Ta struja u noćnim satima kojom ja punim bi bila proizvedena sa i bez mene. Ja sam iskoristio nešto što bi otišlo u vjetar a da ne zagađujem svojim sugrađanima životni prostor.

I upravo da su ju proizveli baš radi mene ta elektrana nije na cesti u središtu grada da smrdi svima i sagorjevanje u toj elekrani je daleko efikasnije nego u tvom dizelu pri nikakvom gasu pod malim opterećenjem u gradu.

Kužiš? Pogledaj ekvivalent 22kwh u benzinu pa će ti biti sve jasno.

TheStig

Prvo ne vozim dizela haha drugo istu pricu imas ko Briselski korumpirani lopovi. Hajmo zagađenje iz gradova izmjestiti u prirodu. Ok je danas ali sta kad sutra svi budu punili. Koliko ce zagađenua biti od elektrana kojih ce kod nas morati biti jer nemamo pogodne uslove za solarne u vjetro elektrane (govorim za Balkan cijeli). Drugo evo dosli su nedavno u Srbiju pa ih je narod zaustavio (za sad) da kopaju litijum. Oni ce da rovare, ratuju i truju cijeli svijet da bi njihove drzave bile ciste (Njemacka, Francuska) i ostali fašisti. Ko jebe djecu u Africi koja rade u… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Smiješan si i ti svi ostali. Što vam je krivo? Jeste li ljubomorni?
Dizel strašno smrdi po gradu. I moram prebaciti na recirkulaciju zraka da mogu disati. Jedva čekam da se dizelu zabrani ulazak u grad.
Drugo meni ćeš govoriti što ja znam i osvijestenosti a da me ne znaš tko sam i što sam.
Treće hrvatska obala ima preko 300 sunčanih dana u godini. Vjetra na Velebitu kao u priči.
Ajde više prošetaj sa omalovažavanjem.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
moron

Pošto godišnje predjem bajsom oko 6-7.000 km po gradu, da li sam ja u dovoljnoj meri ekološki osvešćen da bih smeo povremeno reći neku lepu reč i o dizelu, u svetlu nekih njegovih lepih osobina ?
😊
Eto, već ranije sam priznao da su Toyota hibridi ekonomičniji od Hondinih, šta još treba da uradim da bih (bar povremeno ) imao „pravo glasa“ koji se neće sa 100% uvek složiti sa onim što pišeš ovde. Nekada se i složim.
😊

Goran Jurkovic

Moron imaš krivo ime ako mene pitaš.

Iznogud Časni

Ti za tih 6000km izbacis Co2 koliko ja za godinu u dizelu. Treba te kazniti i oporezivati jer izdišes CO2. I zabraniti ulazak u centar grada. Sramota jedna 🤪

Goran Jurkovic

Ajde sad si konačno rekao pravu istinu skrivenu iza co2 agende.
A tonje upravo radi co2 otiska koji ostavljaju ljudi. Radi dobrobiti planeta – depopulacija.
Jedina namjena ove plandemije je upravo to da se prisili ljude na dobrovoljnu eutanaziju kroz „cjepivo“.

TheStig

Smijesni smo sto ne vjerujemo u organizovani kriminal i sto ne vozimo Toyota kamion kao ti? Pa Hrvatska obala ima. A sta sa zemljama koje nemaju. Znaci po svaku cijenu se elektrifikuj bez obzira sto ces morati da uvozis el energiju koja je navodno iz eko izvora inace ti evropski finansijeri ne daju za kiflu. E moj Jurkovicu. Blago tebi kad zivis u tolikom neznanju. 😅

Goran Jurkovic

Znači ti mene znaš i u čemu ja živim.
Ti koji spominješ stalno co2 a mene uspoređuješ sa Briselom?
A ja sam koliko puta napisao da je co2 hoax. Da je co2 poželjan plin. Čak štoviše napisao sam članak o tome.
Zagađenje sa druge strane nije ni co2 ni termoelektrane nego čestice čađi od polovicnog izgaranja.
Ali što se ja imam raspravljati s tobom kad sve samo izokreces?
Zašto? Jesi li toliko zavidan ili što?

TheStig

Jurkovicu na cemu da ti budem zavidan? Imam sve sto mi u zivotu treba. Volio bih kad bi oni koji nemaju imali isto to. Nisam nigdje direktno spomenuo Co2. Samo pokusavam da ti kazem da el automibili nisu nista drugo no jos jedna luda kosulja covjecanstva (a bilo ih je dosta). Ne rijesavaju ni jedan problem a kreiraju nove. Ljudska vrsta je losa jakooo jakooo u jednoj krucijelnoj stvari..dugorocnom predviđanju bez obzira na silnu statistiku i modele i sta ja znam. Covjecanstvo jedino moze da prezivi kroz filozofiju manjeg (manje potreba, manje stvari, vise solidadnosti) i pronalaska novog vida kreiranja… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Koliko ja vidim imaš potrebu svaki moj komentar osporiti. Svako moje mišljenje negirati. Svaki komentar negativno ocijeniti.
Znači ti si sad kao nešto novo otkrio?!
Ja sam o tome već pisao o članku o svim vrstama ev.
Nije sve ev crno niti loše.
Ev je genijalan ali ne sa liion baterijama.
Zašto imaš toliku potrebu biti protiv mene?
Kakva nas sudbina čeka je veliko pitanje danas pogotovo kad su se sve teorije zavjera ostvarile.

TheStig

Druze Jurkovicu zaista zelim da kazem da nisam protiv tebe ama bas nimalo. Kad nisam protiv M M sa kojim sam se na nož takoreci svađao onda nisam sigurno ni protiv tebe. Volim da diskutujem. I sam sa sobom cesto gledajuci po netu i yt novosti iz industrije smijem se elektrifikaciji i pogresnim usiljenim odlukama. Vjerovatno sam i ja cesto u krivu sto se tice nekih stavova ali sam otvorenog uma. Zaista ne zelim da mislis da te ja ili neko ovdje ne voli ili mrzi. Ev sigurno imaju prednost kao i svaka tehnologija. I vjerovatno bi se sve povoljnije… Pročitaj više »

BB

A kako ga voziš? Kad si najkvalitetnijem autu na svijetu razvalio motor i bateriju 😉

Goran Jurkovic

Kome? Lexusu iz 2011 godine?! 😂

Iznogud Časni

Banja Luka na aparatima.

BB

Jesi li se ti skinuo sa tvojih aparata? Mogu ti reći da mi je bila šamar ova vijest, ali preživjeću nekako, možda legne neki Tonale 😉, nekad, ono kad se zvijezde poklope, možda…

Iznogud Časni

Nisam mogao da odolim pa sam na onaj članak kupio cvijet….

Iznogud Časni

Mene zanima s čim će nas počastiti drug Šeki za 20. Januar, ako se ne varam to mu je godišnjica kad je uzeo prvi auto na test…a od tada puno je vode Savom prošlo. Da je 22.1 bio bi idealan ali jebi ga….nemoj dildu, boforsom ću te gadjati po Parizu.

J4ZZ3R

Da se što pre seljacima otmu krave koje su, svaka za sebe mini co2 fabrika i da se iz budžeta država odvoji novac za Pfeizer & Co da nam naprave meso u epruveti, da ne moramo više da pržimo i pečemo jer to troši energiju, a opet zagađuje životnu sredinu. Hvala Bogu da je litijum ekološki materijal, pa države poput naše imaju razvojnu šansu za uništenje sopstvenih vodotokova… a možemo i da skladištimo dotrajale baterije!! Svet divnih novih mogućnosti! J***** vas licemerstvo vipe da Vas j*****. Pravite jahte po 200 metara, trošite ogromne novce na oružje, pucate nuklerarne bombe po… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Iznogud Časni

Tako je, dvolična banda.
Da ja ne pametujem, pusticu druge
https://youtu.be/eBRPshD7ZS4
Da se ne zaboravi. U istini je lijek !

Goran Jurkovic

Bravo za link!
Co2 je hoax.

Goran Jurkovic

Dizel ima opravdani razlog zašto ga treba zabraniti u gradu na ulicama a to nije co2. Nego smrad i čestice čađi.

DOLF

I ja ne volim dizele. Ok što traktor mora biti dizel, ali automobil ne. U suštini veći je problem u ljudima nego u dizel motorima. Povade filtere, slabo održavaju vozila i najzad bi trebalo izbaciti vozila koja nisu ispravna sa puteva (posebno kamione sa dimnim zavesama).

BB

Zašto moraju biti dizeli? https://solectrac.com/ A što se tiče auta, ja sam namjeravao kupiti nov dizel sa svim filterima 😉🤣 I ja koristim recirkulaciju vazduha kada idem iza nekog Merca koji je davno trebao na generalku (ali bitna je priča da Mercedes može preći milion, može – ali u priči), jednom sam ih morao trojicu preticati da bih došao do čistog vazduha, nisu bili puno stari ali dime kao da troše ćumur (izrađeno). Ali nov dizel, pa još sa Ad Blue, se ne osjeti ni malo, a mi pričamo ovdje o novim ili bar mladim autima a ne o krševima… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ne bih ti ja ni berlinga dao, dovoljna su konjska kola, traktor ili Lada. I još bih ti porez naplatio zbog ispuštanja CO2, kao i moronu. Sram te bilo, samo jedan fakultet….🌹🤪

BB

A ti, antivakseru, još si dobro i prošao, vidi šta rade Đokoviću. Već razmišljam koju Ladu odabrati 😉 ili koja će mi kola uvaliti da ih vučem 🐴

Goran Jurkovic

Ladu sa L. Lexus.
Jel znaš kako je mene jedan pitao. Koji bratko to auto voziš? Mnogo lepa kola. Rekoh nova Lada.
U jebote što je dobra. 😂

BB

👍

Iznogud Časni

Zdrava čovjeka ne pustaju, toliko o ljudskim pravima, pelcovani eksperimentalnom tecnoscu kako proizvodjac sam imenuje Tzv Rna vakcinu, fasisti. Ako su pelcovani i misle da su time zaštićeni, zašto se plaše zdrava čovjeka koji nema virus u sebi? Ako se on ne boji virusa, sta njih boli kurac?! Nego, gamad širi virus pelcovanjem, pare zaradjuju ako pelcuju 75% stanovništva, dje kolektivni imunitet?! Najednom ne postoji, kako to?! Vakcina ne štiti nista to i nije vakcina. Ja nisam dobio virus od zdrava čovjeka , nego od višestruko pelcovanih. Pametnom dosta , da je bar onaj myion nesto jeftiniji pa da ga… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

A ja se uhvatio državnog faxa i banjalučkih ćevapa 😉, kad god si u BL računaj da častim ćevape s mnogo luka 👍
A ako povedeš Jurkovića, Branka ili Garbage, ima u neposrednoj blizini i pojilo za dilde, to plaća grad a ja ćevape

Iznogud Časni

Nemre tako, u Travnik svak ide pa da i ti možeš makinu da vozas. Još da daju doktorate, mogao bi nakon 30 godina od doktorata i ti voziti mercedes. Tako da, po ćevape drug moj pa da mijenjamo Berlingo za raftera dok u njemu dizel bije!!!
Ako me put navede, javicu se pa da se izgrlimo i najedemo ćevapa. Moraću Stiga povest sa sobom , mi smo Antidildo liga, Petrolhead, ako se ko pridruži, bujrum.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Doktora imam u kući pa opet mene vuca da je vozam, ona za doktorata a ja za dorata…
Uvijek dobro došao na ćevape 👍

Iznogud Časni

Nema švercanja, nemos na tudji račun do mercedesa. U Travnik! 🙂 nemoj u Šavnik, tamo je radosav.🤪

Goran Jurkovic

Ti si antivaxer a kolegu antivaxera zajebavaš 😂

BB

A bolje ja nego korona 😉

Goran Jurkovic

Onda razumiješ koliko meni smetaju smrdljivi dizeli jer rav4 jedini miris koji ima je miris eko kože.
Niti adblue motor nije tako bezgrešan koliko misliš ali je definitivno bolji od ovih što kažeš trebaš doći do svježeg vazduha.

BB

Ma nisam ja protiv PLUG-ova (ne mislim onako kao 🐴), ali ne treba mi raketa od 300 ks za vožnju po gradu 50 i autoputu 130 i to sve 3 puta skuplje, daj nešto za jedan fakultet i par kurseva… 😉

Goran Jurkovic

400 konja. Nije 300.
Ako ne trebas raketi Onda ti je ford plug dobar izbor. Ima vrlo efikasnu Toyota hibridnu tehnologiju a nije jako skup

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
Iznogud Časni

Nije protiv dilda?! Motkom ću te ja prevaspitati. Poceo si ko moron, mozak se ispire lagano. Batina je iz raja izašla , poslije ces mi bit zahvalan.

moron

🙂
Znači, ako (malo) „zastranim“, da znam šta me čeka …

Branko

U pravu si što se tiče snage RAV 4 PHEV: 2,5-litreni Atkinson razvija 136 kW (185 KS), a 2 elektro motora (prednji) 134 kW (182 KS) i stražnji 40 kW (54 KS). Ipak, sinergijska snaga sustava je 222 kW (302 KS), a nije jednostavan zbroj snage svih motora od 310 kW (422 KS). To je zato što izlazna snaga baterije NIJE jednaka maks. snagama elektromotora, pa ne može samostalno isporučiti dovoljno energije za opskrbu elektromotora, nego dio energije “krade” od benzinca. Toyota ne navodi maks. izlaznu snagu baterije, ali se vjerojatno kreće oko 100 kW. Također treba imati na umu… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Da bi se 2000kg plus vozač ubrzalo 14.0s na 400m nije dovoljno 308ks. Imaš kalkulatora na webu. Kalkulatori kažu oko 400 konja. 200km/h je top speed ograničen prijenosnim omjerom elektro motora i njegovim max rpm a ne snagom. Pošto ima single gear ratio bilo je logično da se limitira top speed i dobije veći moment pri malim brzinama. Jer realno zašto bih suv tjerao preko 200km/h koliko auto ide po satu. Uostalom imaš 200kg lakši auto koji ide 10.5 sekundi do 100. Moj ide 5.8 sekundi do 100. Moj samo na struju bez pomoći benzina ide ispod 9 sekundi do… Pročitaj više »

garbage

Mislim da griješiš, sama Toyota navodi sistemsku snagu od 300 KS. Ti imaš 2 elektromotora, ali ne vjerujem da tako mala baterija može držati 182 + 54 KS konstantno. Ne kažem da auto nije brz.

Goran Jurkovic

Toyota garantira 308ks stalno. To su bmw fore. Kažeš manje da te nebi netko slabiji naprao.
Uzmi jednostavan kalkulator.
Upisi 2100kg i 14.0s na 400m pa mi reci koliko konja će ti kalkulator izbaciti.

Fizikalno je nemoguće ubrzati masu od 2100kg za 14.0 sekundi na 400m sa 308ks.

Sa 308 konja rav4 bi išao 15.7 sekundi na 400m.
A ide 14.0s

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
Goran Jurkovic

Inače ako hoćeš točno.
185ks daje benzinski motor.
Isti taj motor generira 45ks električne energije prilikom prijenosa 185ks na diferencijal. Tako radi e-cvt.
Znači to je 230ks plus što baterija može dati a može sigurno 180ks.
Snaga je oko 400ks. I to će ti i kalkulator reci.
Baterija kratko može dati preko 200ks što se vidi na ubrzanju u ev modu.
Gle fizika je zajebana stvar ali najjače mi je kada strojar Branko čita pamflete a da nije fiziku provjerio.

Garbage

Ono što sam našao da Tesla Y (Dual motor) sa 380 KS deklarirano ubrzava još nešto brže. Znam i da Ford Mah-E ima onu maksimalnu snagu na 5 sekundi, tako da je svašta moguće. Twingo ima kao 82KS, a subjektivno je dojam ubrzanja ko da ima 130 KS (bar iz mjesta do nekih 80 km/h) – no deklarirana snaga je nekih 40 KS;jer toliko baterija može dati konstantno 30 minuta. Pogledaj koliko je deklarirana Tesla, VW ID3 je deklariran čini mi se na 95 KS jer je to ono što baterija može dati konstantno – peak na par sekundi može… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Upravo o tome peaku pričam. I on je oko 400ks. Koliko točno ne znam. 308 je konstantno vjerojatno teoretski do potpuno prazne baterije. Onda bi pao na cca 200ks.

Branko

Pa da; sistemska snaga je 302 KS, a kad se baterija *isprazni, snaga pada na 185 KS. *Sistem ne dozvoljava da stanje baterije padne ispod 20%, automatski smanji raspoloživu pogonsku snagu i preusmjeri dio izlazne snage SUS motora na punjenje baterije jako pojednostavljeno). Što je dobro, jer usporava degradaciju baterije. S druge strane, Peugeot 3008 Hybrid4 ima sličnu sistemski snagu (300 KS) i posljedično slično ubrzaje 0-100 km/h (5,9 s), ali prvenstveno radi veće (trajne) snage SUS motora (200 KS) u stanju postići znatno veću maksimalnu brzinu od 235 km/h. Igra tu ulogu i čeona površina, koef. otpora zraka, transmisija… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Ubrzanje do 100 traje prekratko i nije dovoljno da se procijeni snaga motora.
Daj Ubrzanje na 400 metara i masu auta pa da onda usporedimo.
Tu se vidi koliko si zelen i đabe ti fakulteta kad ne znaš znanje primijeniti u proračunu snage prema ubrzanju.
Možda je 15 godina moga iskustva na street race ipak relevantno da ocijenim snagu nekog auta.

Inače za tvoju informaciju ubrzanje auta se ne smanjuje primjetno niti kada ispraznim bateriju ispod ev range.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
Branko

Pa naravno da ne može. 🙂 Uz to, kad bi trajna snaga zaista bila 300 KS, bio bi u pitanju svojevrsni Perpetuum mobile… Sapienti sat

moron

Interesantni ste za čitanje, svi, to vam moram priznati …

TheStig

Raspisali se na clanku o Berlingu i ostalim kamionetima vise nego na Pekijeve testove 😅Sastavite Stellantisu grupnu zalopojku, mozda se predomisle😂

moron

Pokušavao si ti i meni ovo ranije objasniti, a mislim da sam tek sada „ukopčao“ …
Tek sada mi je „iz dupeta došlo u glavu“, što bi rekao naš narod 🙂

Branko

🙂🙂🙂

Goran Jurkovic

Branko polazi sa poluproizvoda od Mitsubishi koji zaista može samo pola sata voziti top speed a nakon toga brzina padne na koliko 150-160? Mitsubishi nije state of the art hibrid tako da to moraš uzeti u obzir. Pad snage se dogodi na Toyota hibridima koji imaju 0.4kwh korisni dio baterije. Ovdje se radi o 18kwh bateriji. I naravno jako vješto odbija odgovoriti na sasvim legitimno pitanje. Kako 2100kg auto sa 308 konja može ići 14.0 sekundi na 400m. To je fizikalno nemoguće. Ja sam u svojem trkacem autu na jednom street race davno imao oko 300ks i upola manju masu.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic