1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Citroen BX – nekadašnji francuski bestseler je danas privlačan i pristupačan klasik
Citroen BX – nekadašnji francuski bestseler je danas privlačan i pristupačan klasik

Citroen BX – nekadašnji francuski bestseler je danas privlačan i pristupačan klasik

2.72K
22
Podelite sa prijateljima:

Citroen je danas senka onoga što je nekad bio, a u prilog tome govore i modeli poput BX-a. 

BX je bio u proizvodnji od 1982. pa sve do 1994. godine i u tom periodu iz fabrike je izašlo oko 2,5 miliona primeraka. No, ovaj automobil nikada nije stekao popularnost u sferi klasičnih vozila, čak ni kod ljubitelja Citroena. Oni su radije forsirali legendarni 2CV ili druge modele poput SM-a, CX-a…

Kao i drugi modeli Citroena iz tog doba, i BX je posedovao hidropneumatsko ogibljenje, ali nešto revidirano u odnosu na sistem koji se mogao pronaći kod CX-a. Uprkos tome, BX je bio i ostao vrlo udoban četvorotočkaš.

Vratimo li se na kratko u osamdesete godine prošlog veka, postaće jasno da je ovaj automobil po pitanju dizajna bio poprilično jedinstven. Njegov izgled bio je futuristički, i sve to zahvaljujući dizajneru Marselu Gandiniju. Za one kojima ovaj čovek nije poznat, reći ćemo samo da je u svom portfoliju imao i modele kao što je Lamborghini Countach i Lancia Stratos.

Negde u to doba je Citroen prešao u ruke Peugeota, te je stiglo naređenje da se koristi što veći broj zajedničkih delova za nove automobile. To je danas omogućilo da je dostupnost rezervnih delova na visokom nivou, pa održavanje vozila nije problem.

BX je bio jedinstven po nekoliko stvari, a pre svega po pitanju upotrebe laganih materijala. Tako je, recimo, hauba bila izrađena od plastike ojačane fiberglasom. To mu je omogućilo da ima malu masu, koja je u zavisnosti od trima i motorizacije, mogla iznositi i svega 900 kg!

Stoga nije bilo problema da BX i sa osnovnim benzinskim 1,4-litarskim motorom od nekih sedamdesetak „konja“ pruža, za ono vreme, solidne performanse. Naravno, u ponudi su bili i snažniji benzinci sa 90 ks, i 109 ks, a krunu modela činili su GTi modeli koji su maksimalno nudili 160 „grla“ ispod hispoaube. Tu su bili i ekonomični dizelaši, snage od 60 do 90 ks.

Osnovna oprema nije bila naročito bogata, ali se kao deo opcionala nudio ABS, zatim elektropodesivi prozori, kožna sedišta, klima uređaj… BX je poznat i po većem broju specijalnih izdanja, kao što je BX Digit, koji je posedovao LCD brzinometar ali i bord kompjuter!

Citroen BX je dobio restilizaciju 1986. godine gde je poprilično izmenjen enterijer vozila. No, nakon toga BX je počeo da oseća teret godina. Xantia je stupila na scenu 1992, i tako poslala limuzinsko izdanje BX-a u penziju, dok je karavan opstao do 1994. godine.

Cene, rezervni delovi i dostupnost

Rezervnih delova u vezi sa motorizacijom ima u popriličnom broju. Daleko veći problem su delovi karoserije, koji se danas mogu pronaći samo auto-otpadima, ali i komponente u enterijeru vozila.

Primer cena za nemačko tržište:

  • polovni branici – oko 40 evra
  • zupčasti kaiš sa vodenom pumpom – oko 100 evra
  • set kočnica (napred) – oko 65 evra

Naravno, korozija je kao i kod većine vozila iz ovog perioda glavni problem. Skloni rđanju su pragovi, lukovi iznad točkova, predeo ispod zadnje svetlosne grupe…

Što se tiče same dostupnosti vozila, Citroen BX je redak prizor u Srbiji, pa tako i na domaćim oglasima. Slično je i u Nemačkoj, dok ga u Francuskoj i zemljama Beneluksa ima u popriličnom broju na tamošnjim oglasima. Tamo se pristojan primerak u vrlo dobrom stanju može naći za nekih 3.500 evra, dok su poželjnije GTi verzije daleko skuplje i dostižu cenu do 10.000 evropskih novčanica.

AutoRepublika 

(2718)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Imao sam novi BX 1.9 4×4 1991. godine; bio je dobar auto.😎

moron

4X4 ???
Nisam znao ni da je postojao 😊😊😊

Branko

Pa je, ali vrlo rijedak auto. Bio je crven sa srebrnim trakama na bokovima i oznakom 4×4. Baš sam bio razbio Renault Fuego, pa mi je trebao neki auto brzo, a kod nas je bila pomama za autima, jer je ondašnja Hr vlada uvela ukupna davanja od samo 10%. Moj je bio “obični” model sa mono-point ubrizgavanjem i 109 KS, a postojao je i GTI 4×4 sa multi point-om i 120 KS. GTI 16S sa 160 KS je bio isključivo sa prednjim pogonom. Kupio sam ga u Americar-u koji je prodavao sve vrste auta “na lopate”, pa su ispraznili sva… Pročitaj više »

moron

Je li i taj BX „quattro“ imao zadnja vrata od plastike ?
😊

Branko

Iskreno, ne sjećam se baš; bilo je to prije 30 godina. Mislim da su blatobrani bili od polimera, možda hauba…Zapravo mi je djelovao kao prethodnik povišenih karavana, tipa Subaru Outback, Audi Allroad i slično, jer se iznenađujuće dobro snalazio na terenu zbog hidro pneumatskog ovjesa. Taj moj nije imao klimu, ali me to onda nije smetalo…🙂

moron

E, moj Branko, šta sve od opreme nisu imala moja kola iz 1991. godine … Kakva crna klima, ni na kraj pameti mi tada nije bila, a imao sam osmeh preko celog lica i kada bi mi po vrelom letnjem danu u kolima tokom vožnje bilo i 40 stepeni. A danas … 🙂

BB

Pa bila je i klima… Sve se klima 🙂

Robi

Vozio sam se cesto u njemu kao klinac, bio je bas udoban auto. Nisam znao za pogon 4×4. Citro je jos tada imao neku extravaganciju u sebi…idem da izguglam dalji info za ovo.

Dragan

Vozio sam ga od Vz do Dubrovnika bez i kakvog umora, dok me Golf dvojka ubila.

Renault Terminator

„Citroen je danas senka onoga što je nekad bio, a u prilog tome govore i modeli poput BX-a. “

Nema dalje…

Laki

Nažalost samo blijeda sjenka dobro ste rekli.

Nikola

Nema boljeg od bx a!
Imao sam ih 6 komada!
Ne mogu bez njega!

Sebastian L.

„izgled je bio futuristički, i sve to zahvaljujući dizajneru Marselu Gandiniju“ … Ako već transkribujete, onda pošto je dizajner bio Italijan, ne može biti nikako „Marselo“ nego samo može biti „Marčelo“ … A što se „zahvalnosti“ tiče, pa nije baš ni previše čudno što se ni sam Citroen ne hvali mnogo ovim modelom – dizajn je prvobitno Gandini bio uradio za planiranu kooperaciju engleske fime Reliant (poznate po trotočkašu kojeg voze braća Trotteri) i turskog Anadola, pa kad je taj projekt propao, onda je bio napravljen još jedna prototip za Volvo koji je izlagan na nekim sajmovima (Volvo Tundra), pa… Pročitaj više »

Sebastian L.

Ko bi da nauči nešto više o Citru, eno mu http://www.citroenet.org.uk/ – može da se počne odatle

Yankee

Bravo. Ovo sam hteo da cuvam za jednu od buducih zanimljivosti dana. Ali da, BX je zapoceo zivot kao 1977 Reliant FW11. Posle modifikovan u 1979 Volvo Tundra i tek onda u Citroena.

comment image

Sebastian L.

Meni je u celoj toj priči najinteresantnije što kad gledam recimo ovaj prototip sa tvoje slike Janu njemu apsolutno vidim i prvi Skodin Favorit – samo što je karoserija skraćena. Ali to ni ne čudi, jer je Škoda dizajn za Favorita kupila upravo od Bertonea (za koga je Gandini radio). I inače, u tim sedamdesetim/osamdesetim, dizajn studiji su često radili na taj način – predstave na nekom sajmu svoj prototip, pa vide da li neki proizvodjač pokazuje interesovanje za kupovinu i razradu. A nekada su kao kod ovog potonjeg BX-a i Favorita, jedan isti dizajn prodavali i različitim proizvođačima (naročito… Pročitaj više »

Yankee

Mozda je samo do mene, ali iz dosta uglova mi lici i na FSO Polonez.

Branko

Yankee…😳

moron

Meni malo liči na neku staru Simcu, kojoj sada ne mogu da se setim imena 🙂

Branko

Misliš na Simcu 1307…možda malo, ali BX ipak puno bolje zgleda…🙂

Laki

Mnogo ljepši BX i ja mislim

Branko

Uff, uspoređivati BX i Favorita mi je ipak malo nategnuto…🤔