1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najlepši Ford u istoriji
AR pijaca klasika: Najlepši Ford u istoriji

AR pijaca klasika: Najlepši Ford u istoriji

210
0
Podelite sa prijateljima:

Da, da, znamo da je ocena dizajna odraz subjektivnog mišljenja pojedinca, i da će mnogi odmah reći „a šta je sa ovim ili onim Fordom“, i nema sumnje da će i oni biti u pravu, ali za mene, prva generacija modela Thunderbird je najlepši četvorotočkaš sa značkom „plavog ovala“ koji je ikada napustio fabriku.

Proizvodio se od 1955. do 1957. godine i po mnogim karakteristikama je promenio američku automobilsku industriju. Pre sredine pedesetih godina prošlog veka, ukoliko ste želeli pristupačni roudster, izbor bi uglavnom padao na neke modele iz Velike Britanije.

Naravno, bilo je i onih domaćih kao što su Kaiser Darrin, Nash Healey, Woodwill Wildfire, Mutz Jet, Cunningham C3 i mnogi drugi, ali su se uglavnom prodavali na nivou statističke greške. Chevrolet je pokušao da promeni situaciju 1953. godine sa predstavljenom prvom generacijom modela Corvette, i to bez mnogo uspeha.

Neke priče kažu da je razvoj Thunderbirda započeo baš kao odgovor na Corvette, ali su dva modela imala mnogo više razlika nego sličnosti. Primera radi, Chevroletov velikan je imao školjku razvijenu od plastike ojačane staklenim vlaknima, motor sa šest cilindara i automatski menjač, dok se Thunderbird orijentisao na metalnu školjku, osam cilindara ispod haube i izbor manuelnog i automatskog menjača.

Ford ga nije reklamirao kao čistokrivni sportski automobil, već je više igrao na kartu promocije luksuznijeg dvoseda namenjenog krstarenju na dužim relacijama. Posle je zabeležio i odlične sportske rezultate, a spomenuta prva generacija je ostavila veoma upečatljiv trag na tržištu. Prodato ih je čak 53.166 tokom tri godine proizvodnje što je veća brojka nego što je uspela da ostvari celokupna konkurencija zajedno.

Neki izvori će reći kako je Chevrolet planirao da ugasi Corvette posle 1955. godine, ali se predomislio kada je video uspeh Thunderbirda i odlučio da unapredi sada legendarni model.

Od tri godine proizvodnje, najpoželjnija godina je ona poslednja kada je postojala i opcija sa čuvenim motorom E-Code V8 zapremine 312 kubnih inča (5,1 litre) i kompresorom Paxton koji je podigao snagu na impresivnih 300 „grla“.

Nažalost, primerak iz današnjeg oglasa nije takav već pruža atmosferski motor, ali i pored toga razvija odličnih 270 „konja“. Snaga se inače prenosi na zadnje točkove preko trostepenog manuelnog menjača koji je dosta poželjniji među kolekcionarima. Spomenute 1957. godine je isporučeno samo 1.499 primeraka sa takvom konfiguracijom i sa izuzetkom spomenute verzije sa kompresorom, važi za najpoželjniji Thunderbird u istoriji.


Trenutno se nalazi u gradu Stejtsvil unutar američke savezne države Severne Karoline. Od kada je resturacija urađena pre trinaest godina, prešao je manje od pet hiljada kilometara. Vlasnik kaže da se u njegovom vlasništvu nalazi od 2016. godine, a da je prethodno osvojio prestižne nagrade kao najbolji automobil u klasi na Hilton Head Island Concours d’Elegance kao i titulu najboljeg Thunderbirda, dodeljenu od strane kluba vlasnika ovog vozila u Americi.

Kao i svaki Thunderbird prve generacije, reč je o kabrioletu, a jedan od prethodnih vlasnika je investirao i u metalni krov koji se po potrebi može postaviti.

Tokom poslednjeg dana aukcije najviša ponuda iznosi 56.500 američkih dolara. Pomalo niska brojka ako uvidimo u kakvom ugledu i popularnosti ovaj četvorotočkaš uživa, pa ne sumnjamo da će jedan kupac finansijski proći baš odlično.

Zoran Tomasović

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments