1. Home
  2. Vesti
  3. Električni autobusi u funkciji gradskog prevoza u Berlinu
Električni autobusi u funkciji gradskog prevoza u Berlinu
1

Električni autobusi u funkciji gradskog prevoza u Berlinu

225
1
Podelite sa prijateljima:

Dobri samo u prvom poluvremenu!

Prestoni grad Nemačke, odnosno javno preduzeće zaduženo za organizaciju javnog transporta Berlina, obnavlja svoju flotu gradskih autobusa. Kompanija koja se izvorno naziva Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) planira nabavku novih devedeset električnih autobusa, odlučio je nadzorni odbor u petak.

Uz već odobrenu nabavku, 140 novih električnih autobusa bi se moglo naći na ulicama Berlina tokom sledeće godine, piše „Berliner Morgenpost“. Do 2030. godine, kako su navele vlasti nemačke prestonice, javno komunalno preduzeće BVG neće posedovati u svojoj floti niti jedan primerak autobusa pokretan motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Prema navodima koje su izneli novinari ovog lista, javlja se jedan ozbiljan problem u eksploataciji električnih autobusa u Berlinu. Naime, na osnovu iskustva eksploatacije ova četiri gradska teškaša, od kojih su tri u redovnoj upotrebi, novi, baterijski primerci su korisni samo tokom prepodneva. Toliko zapravo traju zalihe struje deponovane u baterijama, odnosno od rane zore pa negde do podneva.

Nakon što baterije budu iscrpljene, autobusi moraju na višečasovnu dopunu što ih stavlja van funkcije tokom ostatka radnog dana, gde u akciju uskaču stari dobri dizeli.

AutoRepublika

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, bolji su ovi „naši“ ( kineski) strujni busevi u BG ( linija EKO1)?
Oni koriste „superkondezatore“, a ne baterije …
Mada, primetio sam da je nedavno jedan (zeleni) primerak na toj liniji ispao iz upotrebe ( kvar verovatno ), a da ga je zamenio jedan prastari žuti bus koji dimi kao da je „Ćira“, tako da smešno deluje natpis EKO1 na njemu 🙂