1. Home
  2. Vesti
  3. VW povlači u servis sve ikada proizvedene Golfove osme generacije
VW povlači u servis sve ikada proizvedene Golfove osme generacije
12

VW povlači u servis sve ikada proizvedene Golfove osme generacije

9.25K
12
Podelite sa prijateljima:

Grupacija okupljena oko grba Volkswagena je objavila da će na svim verzijama kompakta s oznakama Golfa osme generacije biti izvršeno osvežavanje softvera širom Evrope. To praktično znači da će samo u Nemačkoj, oko 220 hiljada vozila morati nazad u ovlašćene servise.

Razlog za neplaniranu posetu servisu se krije u upornim softverskim problemima s kojima se nose vlasnici novog Golfa. Softver koji ovom prilikom bude instaliran bi trebalo da pomogne tečnijem radu uređaja za navigaciju i sistem glasovne kontrole, naveo je portparol kompanije.

Podsetićemo da se osma generacija Golfa nalazi u ponudi počev od decembra 2019. godine, a iako znamo broj pogođenih vozila u matičnoj državi kompakta, nije objavljena cifra na nivou sveta. Ipak, Nemci su objavili da opoziv nije naložilo regulatorno telo KBA, kao i to da će vlasnici Golfova o ovome biti obavešteni tokom proleća u pisanoj formi. Znamo i to da će svi kasnije proizvedeni primerci Golfa dobiti moćniji hardver.

Magazin koji uređuju Germani, „Auto Motor und Sport“ je bio prvi koji je izvestio o unapređenju softvera. Sudeći po njihovim pisanijama, čitaoci lista su se redakciji javaljali s brojnim problemima na Golfu 8. Dešavalo se da vozilo ne prepozna ključ, da sistemi asistencije rade neprikladno ili da u potpunosti zakažu.

Stizale su pritužbe i o tome kako aplikacija ne očitava ispravno prevaljenu kilometražu, kao i da dolazi do neosnovanog aktiviranja sistema kočenja u kritičnim situacijama. Dodanto, sistem za raspoznavanje saobraćajnih znakova vidi nepostojeće simbole u stvarnosti. Dešava se da poslušnost u potpunosti otkaže i informativno-zabavni sistem.

Pored svakodnevnih problema uzrokovanih disfunkcionalnošću vozila, kao jasan problem se nametnuo i neplanirano veliki gubitak vrednosti Golfa prilikom preprodaje. Posebnom riziku su izložene lizing kompanije koje nisu računale s Volkswagenovom nepouzdanošću, dok je sam VW naglasio da su ovi problemi pogodili zaista samo nekoliko vozila.

Kako je pisao Auto Motor und Sport, u središtu izmena se nalaze softverski delovi na koje se oslanjaju uređaj za navigaciju i sistem glasovne kontrole. Uklanjanjem suvišnih komunikacionih kanala i interfejsa, takozvano osnovno opterećenje sistema se smanjuje za oko 20%, naveo je proizvođač. Kao rezultat, sistem se pokreće brže i radi tečno i više stabilno.

Kompanija nije iznela ni slovo o tome koliko će je koštati ova servisna kampanja.

AutoRepublika

(9246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Nedovoljno testiran proizvod, isforsiran da se pusti prije vremena od strane menadžera željnih slave i uspijeha…

Kad presjedneš iz približno isto opremljene sedmice u osmicu osjetiš takvo nazadovanje, a o cijeni koja je zakucana na istorijski maksimum da se i ne priča…

Na kraju Golfa nije pobijedila konkurencija, ali jeste on sam sebe… Većina njegovih kupaca je zbog toga prešla na konzervativniji trojac T-Cross, T-Roc i Tiguan…

Dakle, VW nije izgubio pare, ali jeste najvažniju maskotu…

moron

Taj „trojac“ ( T-Cross, T-Roc i Tiguan) ima, ako ne grešim, i fizičke komande klimatizacije (možda ih je eventualno izgubio tek sada, pri FL, nisam siguran), a taj detalj meni MNOGO znači. To je „sitnica“ koja mi je bukvalno ODVRATNA i kod sadašnje oktavije (i zbog čega više cenim Karoq ili Kodiaq). I ta „sitnica“ nekim kupcima (u dilemi) može biti presudna

Balkanboj

Zar nisu sve nove Pežole i Citroni isto tako bez manuelnih komandi klimatizacije?
Jedino Opel igra na sigurno i ostavlja fizičke komande.

Laki

Sa “ osmicom“ šlep službe dobro rade !

BB

Sjetim se reklame od prije par decenija: Osmica se sve više čita, provjerite zašto!

branilo
Izmenjeno 2 godine pre od strane branilo
branilo
Iznogud Časni

hahaha 5+

TheStig

Poluproizvod…

Iznogud Časni

njemacka kvaliteta. “ to je golf, to se ne kvari“ …

Joseph

Zato se ne kupuju prve generacije već facelift bilo koje marke, ili kad malo odmakne proizvodnja…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Joseph
zikapn

Golf 8 se proizvodi tacno 2 godine?! i jos nisu softver sredili?! Ejjjj?! Softver?! Ne znam samo kako zamisljaju da prave poluautonomna i autonomna elektricna vozila o kojim apricaju, koliko ce tek za to da im treba vremena da napisu softver, pa da ga apdejtuju jedno 700 puta?!