1. Home
  2. Vesti
  3. Uprkos elektrifikaciji, biće i 9. generacije Volkswagen Golfa
Uprkos elektrifikaciji, biće i 9. generacije Volkswagen Golfa
2

Uprkos elektrifikaciji, biće i 9. generacije Volkswagen Golfa

454
2
Podelite sa prijateljima:

Svi ljubitelji Golfa će moći da priušte ovaj popularni model s motorom s unutrašnjim sagorevanjem u narednih 10 godina.

Tek što je izašla „osmica“a Volkswagen već govori o zameni?!  Razlog je taj što je Top Gear porazgovarao sa čovekom iz odeljenja zaduženog za pogonske sisteme u vezi s daljom budućnošću ikone, odnosno onog neizbežnog – smrti SUS motora. Zaista, zanimljiva tema, s obzirom na to da je VW, kao što znamo, na putu ka potpunoj elektrifikaciji.

Međutim, to ne znači da će motori s unutrašnjim sagorevanjem nestati u doglednoj budućnosti, jer je Lars Henčel izjavio da ćemo se družiti s njima narednih deset godina. „Nema šanse da dođe do 100-odstotne elektrifikacije 2030. Čak i moj šef, gospodin Dis, ne gaji entuzijazam po tom pitanju. To bi bilo previše.“ On je dodao da je „ubeđen“ da će doći do Golfa 9, koji bi trebalo da stupi na scenu do 2027. ili 2028.

Ipak, električna ofanziva je eutanazirala jednog člana Golfove porodice, jer ga više nema u čisto električnom izdanju. e-Golf je zamenjen električnim novajlijom, ID.3, prvim modelom grupe koji počiva na MEB platformi, specijalno razvijenom za električne automobile.

Mada je e-Golf ukinut, tu je dodatna elektrifikovana verzija. Zapravo, novi Golf ne samo što će biti u ponudi u GTE izdanju sa 245 konja, već i u varijanti s 204 ks. Oba modela će pružati nultu emisiju u okviru nekih 60 kilometara, i to po WLTP ciklusu, uz pomoć nove litijum-jonske baterije od 13 kWh.

Kao što znamo, elektrifikacija novog Golfa nije rezervisana samo za PHEV modele, jer će primerci s „eTSI“ oznakom biti pogonjeni benzincima uparenim s blagom hibridnom tehnologijom, što u prevodu znači da će potrošnja i emisija štetnih gasova biti smanjena. Trocilindarski 1.0 eTSI će isporučivati 110 konja, a tu je i 1.5 eTSI četvorocilindraš sa 130 ili 150 ks. U slučaju sva tri automobila, VW obećava do 10 odsto bolju efikasnost u poređenju s redovnim motorima.

Mada će jednog dana motori s unutrašnjim sagorevanjem doživeti svoj konačan kraj, teško je zamisliti tenutak kada će Volkswagen „penzionisati“ Golf, najvažniji model u svojoj istoriji. S nama je već 45 godina, a kroz sedam generacija, prodat je u više od 35 miliona primeraka, što ga čini najbolje prodavanim Volkswagenovim modelom svih vremena.

AutoRepublika

(454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

al će im biti teško napraviti devetku, samo će promeniti farove na osmici i promijeniti koje dugme u kabini i vau konačno nova generacija.
inače proveren recept još od 1-2, 3-4, 5-6 generacije
dokle god ima dobrih pašnjaka čoban će biti zadovoljan

DOn

tacno tako