1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođači automobila očekuju astronomske prihode od pretplatničkih usluga
Proizvođači automobila očekuju astronomske prihode od pretplatničkih usluga
3

Proizvođači automobila očekuju astronomske prihode od pretplatničkih usluga

3.23K
3
Podelite sa prijateljima:

Automobilski brendovi našli su još jednu „kravu muzaru“. 

General Motors je uveren da bi do 2030. godine na godišnjem nivou mogao da prihoduje čak 30 milijardi dolara, isključivo od raznih servisa baziranih na pretplati. Slično očekuje i Stellantis, koji ima za cilj 23 milijarde dolara prihoda godišnje takođe od pretplate na razne softverske usluge.

Mamata Čamarti, šefica Stellantisa za razvoj softvera, ističe da će upravo ova oblast biti naredni fokus automobilske industrije. „U prošlosti smo prihode povećavali gurajući kupce ka višim trimovima, dok će naša budućnost ležati u pružanju softverskih usluga“, navela je Čamartijeva.

S druge strane, izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavareš, kaže da će biti neophodno učiniti vozila jeftinijim ukoliko se taj pristup želi ostvariti. „Moramo učiniti nešto povodom troškova proizvodnje, kako automobil ne bi postao sredstvo dostupno samo višim klasama“, rekao je Tavareš.

Neki drugi ne veruju da će buduće pretplate imati efikasnost kakva im se predviđa. Majk Remzi, analitičar za automobilsku industriju u Gartneru, siguran je da će takav pristup propasti. „BMW razmišlja da naplaćuje kroz pretplatu grejače u sedištima… Mislim da to neće proći dobro za njih“, rekao je Remzi.

Sisteme pretplate razmatraju i u Mercedesu, kao i u Fordu, ali sve je ovo za sada samo u povoju. Teško je da će to u skorije vreme postati opšte prisutan pokret u automobilskoj industriji, koja je, kao i uvek, željna što većeg profita.

AutoRepublika 

(3232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ova vrsta komercijalnog pristupa je potpuno razumna … Jer ovcu možeš da zakolješ samo jednom, a da je šišaš, e to možeš više puta …
Tako da iz perspektive prodavca i pružaoca usluge pozdravljam ideju da se kupac jednom samo delimično teško prikolje, a da ga nakon toga leče putem trajne upotrebe pijavica …

BB

Uh sumce vam advokatsko… 😜
Jeli kao u onom vicu kada se hvali mladi pravnik starijem kolegi koji mu je i otac: Tata, znaš onu parnicu što je nisi mogao završiti proteklih 15 godina? E, pa ja je iz prve riješio…

E moj sine, ta te je parnica školovala ..😉

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
moron

Znaš onu priču o „detetu“ koje je otišlo u veliki grad da studira i stalno poručivao ocu da šalje novac, a otac njemu da uči matematiku …? Pamtim još iz detinjstva da smo u trpezariji imali jednu komodu, sa stvarima uobičajenim za nju, ali i sa vidnim kompletom knjiga Dreisera, koji je stajao sa leve strane. Godinama. Nikada ga dirnuo nisam. Kao ni ogromnu većinu knjiga koje su stajale u biblioteci u dnevnoj sobi. Otišao sam i na fakultet. Došao jednom prilikom u posetu roditeljima, kad su došli i neki gosti. I kad smo sedeli za trpezarijski što, jedna žena… Pročitaj više »