1. Home
  2. Vesti
  3. Jedan benzinac menja drugi u Hyundaijevoj i Kijinoj gami
Jedan benzinac menja drugi u Hyundaijevoj i Kijinoj gami
25

Jedan benzinac menja drugi u Hyundaijevoj i Kijinoj gami

2.02K
25
Podelite sa prijateljima:

Pogonski blok, koji zahvaljujući turbo tehnologiji raspolaže sa 160 konjskih snaga iz radne zapremine od 1,5 litara zamenjuje starijeg „kolegu“ s oznakom 1.4 i 140 konjskih snaga. Ostatak novina koje je pripremila Kia, tiče se mikrohibridizacije dela game koji pokreću dizel motori. Povrh toga, Korejci su potvrdili nastavak ponude verzija GT, koja na radost vozača, na prednje točkove šalje ergelu od 204 „konja“.

Uvođenje u komercijalnu ponudu pobrojanih mehaničkih novina je potvrđeno od strane marke Kia, uz detaljnije navođenje da se izmene tiču modela Ceed, Proceed, XCeed, u svim karoserijskim izvođenjima, uključujući i karavansko. Korejski proizvođač je u prodajni katalog jednostavno samo pridodao oznaku 1.5 160 ks, uz izdanja pomenutih modela. Pomenuti novi motor će biti korišćen i od strane marke Hyundai, na koji način azijski proizvođač veruje da će napraviti pomak u odnosu na jedva prosečan odlazeći agragat, po pitanju izduvnih gasova.

Novi pogonski blok se okoristio primenom novorazvijenih rešenja koja je proizvođač krstio nazivom „Smartstream“. U pitanju je jedinica prilično klasične konstrukcije s varijabilnim radom ventila u pogledu otvaranja i zatvaranja, s EGR ventilom, filterom za prečišćavanje izduvnih gasova i novim turbo punjačem.

Kao rezultat sprovedenih unapređenja, korejski duet tvrdi da je postigao za 7,2% bolje rezultate u smislu emisija CO2, u poređenju sa penzionisanim motorom 1.4 140 ks. Povrh toga, unapređeno je i vreme potrebno da pobrojana vozila ubrzaju od  0 do 100 km/h, i to za 4 do 6 desetinki, zavisno od konkretnog modela i izabrane menjačke kutije.

Kao što rekosmo u uvodu, Kia je potvrdila i nastavak primene turbobenzinske jedinice 1.6 sa 204 konjskih snaga. Ona se pojavljuje na verzijama GT, a uz ispuštenih 153 g/km ugljen-dioksida u sedanu, ne može se baš pohvaliti dobrim ekološkim skorom.

Da dodamo i za dizel što pomenusmo maločas. Kroz laku hibridizaciju prolazi motor komercijalne oznake 1.6 CRDi sa 136 konjskih snaga, što znači da će raditi na sistemu pod naponom od 48V. Emisije ovog motora osciliraju između 118 i 126 g/km ugljen-dioksida, na koji način uspeva da izbegne kaznene penale u zemljama zapadnog dela našeg kontinenta.

AutoRepublika

(2019)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Kako mislite da izbjegnu kaznene penale, kad se isti naplaćuju preko 95 g/km? Moraju prodati puno Kona EV da bi smanjili prosjek.

Sebastian L.

95 g/km nije isti kriterijum za sve proizvodjače automobila. Čini mi se da je taj parametar viši za proizvodjače cilj flota u proseku ima veću masu (tipa Mercedes, BMW), najpogodjeniji tu je bio Fiat zbog flote koju čine mala i „lagana“ vozila poput 500, Pande i sl.

Branko

Misliš emisija…, ali da, gleda se prosjek flote.

Don

Pa da, evo ja gledam emisiju o kuhanju i odmah odem u Aldi i spickam tj. potrošim (da bih poslije pola bacio.,do!)!🤔🤗😂

Branko

Kriterij je isti za sve, ali svaki proizvođač obzirom na masu pregovara o dozvoljenom prekoračenju u prijelaznom razdoblju. I to ne više od 5%. A od 2025 je limit 75 g/ km.

Don

Taj dizelski dildo vidjeh u tupsonu.uvale ti i bateriju, pa ću na spisak našeg Dejana pored dvije vještice i krvopije (žena i punica), turbine,egr, dodat i bateriju. Hem što ti smanji gepek , u tupsonu napravi očajne performanse , auto ima 136ks ko moja klada koja ide preko 200, dogurah jedared s njom i 220, a ovaj dildo iz Koreje tj češke ide jedva 180! Pa jel’ troši malo? Troši moj k…(stilska figura ) ! Troši više neg moja raspala klada. A šta ćemo kad prodje par godina ali valja mijenjat bateriju? Ništa par hiljada eura troška. Pa koji će… Pročitaj više »

Branko

Done, ovaj put se uglavnom slažem, jedino što baterija 48V ne košta baš toliko puno.

don

To ti misliš, pa zar nismo utvrdili da kod tojote ona njihova košta nesto vise od 2500e tak da ni ova neće biti jeftinija!? Pa sve da ta baterija proizvodjaca košta 40€, on će je prodavati za 2500€. Znaci, ne pridonosi ničemu , ne štedi benzin, ne daje ubrzanje, ne daje veću Maks. Brzinu, smanjuje gepek, jedan dio vise na popisu održavanja i servisa, a koja korist za vozaca? Nema je, pojeo vuk magare.

Branko

Toyotin hybrid ima 3-4 puta veći kapacitet i radni napon; MHV je puno jednostavniji i radi na 48V i 0,4 – 0,5 kWh kapaciteta. To je tzv. Belt Driven Motor Generator (BDM). Baterija košta oko 500 EUR.

Don

I egr košta toliko pa prašinu dižu.

moron

Možda su sa novim Tucsonom rešili problem smeštaja baterija za MHEV, možda su ovaj put ispod zadnjih sedišta. Ako je verovati specifikcijama iz cenovnika, kao da uopšte nama pada zapremine gepeka zbog MHEV tehnologije.
https://www.hyundai.si/media/uploads/public/_custom/CENIK_2021/CENIK_novi_Tucson_2021_01_11_1.pdf

Branko

Morone, MHV baterija je malo veća od klasičnog akumulatora; zato je praktično isti gepek i masa. Btw, baterija na mom romobilu ima 3,5 x veći kapacitet i radi na većem naponu, čisto radi usporedbe. Kod MHV tehnologije tzv. motor – generator je ujedno i anlaser (cca 10kW, +/-). Relativno jeftino i jednostavno rješenje, a smanjuje emisiju CO2 (po WLTP normi) za 10-tak %.

moron

Bravo za Korejance.

diskutant

Izostavili ste 1.5dpi 110KS. Atmosferski benzinac, koji po performansama najvise podseca na prvu generaciju 1.4 109KS, na papiru malo bolje, u praksi skoro pa identicne. Inace je motor kombinacija multi port injection i direct injection, najverovatnije mpi brizgaljke rade pri niskim obrtajima, dok se brizgaljke za gdi ukljucuju pri visokim obrtajima. To je nesto sto je odavno (pre 15ak god.) vec vidjeno kod Toyote/Lexusa i pre 5-6 godina kod Audija, samo sto su kod njih mnogo veci i jaci motori. Zasto mpi i gdi kombinacija? Da bi se izbegle ugljenicne naslage kod motora sa direktnim ubrizgavanjem tj. neophodno mehanicko ciscenje… Pročitaj više »

Branko

Imamo u firmi skužbeni, pa sam probao. Kod nas u Hr je 1.4 imao 100 KS, a ne 109. AktivCija GDI sustava ne ovisi samo o okretajima, nego i opterećenju (angažiranoj snazi). Na ler gasu – samo MPI; niski okretaji, puno gasa – MPI + GDI u fazi kompresije; visoki okretaji, puno gasa – MPI + GDI u fazi usisa itd. Malo “proguta” kod dodavanja gasa i promjene brzina, ali inače ok, dosta malo troši. Btw, GDI su Mitsubishi motori 1.8 (Carisma) i 3,8 (Pajero) imali prije 20 godina, a sad nešto slično imaju u Eclipse Cross-u, ali sa turbinom,… Pročitaj više »

diskutant

Da secam se za mitsubishi. Od njih je hyundai i kupio dosta toga. A ovo za opterecenje ima smisla. Nisam nikad imao prilike da ih vidim na delu pa znam samo ono malo sto sam procitao. Mala digresija, prva generacija i30 i Ceed-a je bila 1.4 sa 109KS i 5brzina man., druga 1.4 sa 100KS i 6brzina man.. kao i treca pre ovog restyle-a. U sustini nedovoljno, a u Srbiji se ponuda uglavnom svodila na to od benzinaca i na par dizelasa.

Branko

Moguće za ranije generacije, ne pratim ih baš detaljno. Majka je imala 1990. Pony 1.5/80 KS, bio je neugledan ali nepoderiv auto.

moron

U top izdanju Pony je imao fantastičnu opremu za ono vreme. Ovl. serviser kod koga je moj otac godinama „terao“ volvo na servisiranje (g. Ignac Turek), se prebacio na Hyundai upravo sa pojavom Pony-a. Mislim da taj čovek nije mogao očima da me vidi, jer sam ja uvek zapitkivao koliko će šta da košta (jer je on baš „šurio sa cenama“). Kako mi on jednom lepo reče: „Gospon, ak’ vam je volvo skup za održavanje, kupite si fićeka“. Istina.

moron

Jesam načuo za taj problem kod benzinaca sa direktnim ubrizgavanjem, ali, pošto sa vozio samo dizele u to vreme, nije me nešto posebno interesovalo …
Posle koliko km u pravilu dodje do tog „problema“, u kakvim uslovima eksploatacije brže/sporije i kako se to rešava? Kako se „čisti“ ?

Branko

U zadnjih nekoliko godina nema s tim problema, jer je gorivo kvalitetnije. Kod VW TSI motora znaju otići brizgaljke visokog tlaka, koje suvdista skupe.

diskutant

Nema pravila za godine, moze i posle 30ak hiljada, moze i posle 250 hiljada, a moze i preko toga, zavisi od mnogo faktora, ali cinjenica je da su noviji motori otporniji na taj problem. Cesto se koristi i „oil catch can“, i prakticno se problem bas odlaze. Taj problem definitivno nije resen na motorima sa direktnim ubrizgavanjem samo je sve to sad bolje uradjeno (a i lepo je videti da hyundai koliko toliko misli i na sirotinju po tom pitanju). Ovo sto branko kaze za brizgaljke, one nisu bas jeftine. Zavisno od motora idu od 50e po komadu pa navise,… Pročitaj više »

Branko

Sve se slažem, ali mislim da si dosta potcijenio cijenu brizgaljki direktnog ubrizgavanja; prije mi se čini 300 – 400 EUR po komadu, ali provjerit ću u servisu pa javim.

Branko

Evo, pitao sam: oko 170 EUR je brizgaljka. Nešto između…